Με τις μεγάλες επιχειρήσεις καθαρισμού της παράλιου από τα νεκρά ψάρια, ο Βόλος αρχίζει να επιστρέφει σε μία κανονικότητα, αν και με «λαβωμένη» τοπική οικονομία.
Στον αντίποδα, για την επανάκαμψη του περιβάλλοντος στην πόλη και στη λίμνη Κάρλα, μίλησε στο Στούντιο 4 της ΕΡΤ ο Δημήτρης Κλαουδάκης, καθηγητής Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.
«Εμείς σαν τμήμα δεν γνωρίζαμε για τον όγκο των ψαριών στην Κάρλα, δεν ξέρω αν κάποιος γνώριζε για την πραγματική έκταση της βιομάζας» είπε ο καθηγητής για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ψαριών στη λίμνη.
Για τις προοπτικές επαναφοράς του περιβάλλοντος, ο ειδικός είπε: «Όταν έχουμε ένα οικοσύστημα που είναι οικολογικά διαταραγμένο, ο ρυθμός με τον οποίο μπορεί να επανέλθει εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων».
«Για παράδειγμα, η χωρική κλίμακα της διαταραχής, τα είδη που υπάρχουν στην περιοχή, τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους, αν υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα, τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, η ποιότητα του νερού, οι ωκεανογραφικές συνθήκες», εξήγησε.
Ως επιπλέον παράγοντες ανέφερε και την ύπαρξη παρελθόντων, παρόμοιων καταστροφικών γεγονότων που θα μπορούσαν αν επιβαρύνουν το οικοσύστημα, όπως οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Elias και Daniel, αλλά και την ανθρωπογενή δραστηριότητα.
«Θεωρώ πως η οικολογική καταστροφή ουσιαστικά αποφεύχθηκε, λόγω της μεγάλης κινητοποίησης όλων των αρμόδιων φορέων. Το μέγεθος της επίπτωσης στο θαλάσσιο περιβάλλον απομένει να εξεταστεί από ειδικούς», σχολίασε για το μέγεθος της πραγματικής καταστροφής.
Πηγή: reader.gr
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr