Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια σε σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, με τα μισά εξ αυτών να χάνονται σε φάρμες της Ευρώπης και τω Ηνωμένων Πολιτειών – ένα δεδομένο που δημιουργεί τεράστια επιβάρυνση στο κλίμα.
Σύμφωνα με έρευνα της World Wildlife Fund και της βρετανικής αλυσίδας λιανικής, Tesco, τα συμπεράσματα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, με την ποσότητα φαγητού που πετιέται στα σκουπίδια να είναι τελικά διπλάσια απ’ ό,τι εκτιμούσαν.
Η τροφή που πετιέται στις φάρμες αγγίζει τα 1,2 δισεκατομμύρια τόνους, ενώ άλλα 931 εκατομμύρια τόνοι πετιούνται από τις αλυσίδες λιανικής και τους καταναλωτές. Τα υπόλοιπα χάνονται κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, της αποθήκευσης, της παρασκευής και της επεξεργασίας.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ένα τεράστιο ποσοστό της τροφής που παράγεται – συγκεκριμένα το 40% – δε καταναλώνεται και πετιέται στα σκουπίδια, συχνά και στις φάρμες, στοιχείο που προέκυψε πρόσφατα.
«Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι οι απώλεια τροφής και τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει τις επιπτώσεις που έχει αυτή η διαδικασία στο περιβάλλον και το κλίμα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η WWF, προσθέτοντας ότι «η νέα έρευνα μας δείχνει ότι το πρόβλημα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι φανταζόμασταν».
Από τη μελέτη προκύπτει ότι τα τρόφιμα που πετιούνται ευθύνονται για το 10% των αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 8%.
Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τις ετήσιες εκπομπές αερίου άνθρακα που προέρχονται από όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όπου πρόσφατα οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες ήταν ία πολύ επώδυνη υπενθύμιση της τεράστιας απειλής που προέρχεται από την κλιματική κρίση.
«Η παραγωγή φαγητού απαιτεί τεράστιες εκτάσεις γης, τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας, οπότε το να πετιέται το φαγητό στα σκουπίδια επηρεάσει δραματικά την κλιματική αλλαγή», τονίζει η έκθεση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά την τεράστια επίδραση στο περιβάλλον, μόνον 11 από τα 192 σχέδια για περιορισμό του άνθρακα που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της Συνθήκης του Παρισιού περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων.
Οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας αντιπροσωπεύουν το 58% των χαμένων σοδιών παγκοσμίως παρά το γεγονός ότι έχουν μόλις το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πάντως, οι συγγραφείς της έρευνας καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου θέτοντας στόχους για τον περιορισμό της τροφής που καταλήγει στα σκουπίδια.
πηγή: economistas
Ειδήσεις σήμερα:
- Το άγνωστο σημείο – χιλιόμετρο μηδέν της Ελλάδας που όλοι πιστεύουν ότι βρίσκεται κάπου αλλού (Βίντεο)
- Γιατί ροφοί, σφυρίδες και στήρες πεθαίνουν και ξεβράζονται μαζικά σε Κρήτη και Κυκλάδες (βίντεο)
- Δείτε από ψηλά το τεράστιο σκάμμα στην πλατεία Κολωνακίου. Έχει βάθος 35 μέτρα και από εκεί περνά η νέα γραμμή του μετρό (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr