«Η σβάστικα είναι ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο». Προτού η φράση γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους των νεοναζί, ακουγόταν συχνά στον χώρο της μόδας.
Η συγκεκριμένη δήλωση ανήκει σε μία Αμερικανίδα σταρ του 1920. Και η φωτογραφία που τη συνοδεύει είχε για χρόνια στιγματιστεί από μία ψεύτικη ιστορία.
Πρόκειται για την Κλάρα Μπόου, μία από τις διασημότερες πρωταγωνίστριες βουβών φιλμ των ’20s. Στην φωτογραφία φαίνεται να φοράει ένα λευκό καπέλο με ένα ασορτί σακάκι που φέρουν δύο μεγάλες σβάστικες. Η ιστορία που για χρόνια συνόδευε τη φωτογραφία στα διαδικτυακά φόρουμ υποστήριζε ότι το στιγμιότυπο είχε τραβηχτεί κατά τη διάρκεια επίσκεψης της ηθοποιού στο Βερολίνο το 1932. Η Μπόου ήθελε να «κερδίσει» τον γερμανικό λαό και να κάνει καλή εντύπωση στον Χίτλερ.
Σήμερα, πλήθος ιστορικών έχουν διαψεύσει αυτή τη θεωρία. Η Αμερικανίδα ηθοποιός πράγματι επισκέφθηκε τη Γερμανία το 1932 και συνάντησε τον Φύρερ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον βιογράφο της, εκείνος ήταν στην πραγματικότητα θαυμαστής της και όχι το αντίστροφο.
«Ο Αδόλφος Χίτλερ μαγεμένος, της χάρισε ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του “Ο Αγών μου”. Η αφιέρωση έλεγε ‘Για την αξιοσέβαστη φίλη μου, Κλάρα. Εύχομαι, διαβάζοντάς το, να αποκομίσει την ίδια ευχαρίστηση που είχα εγώ καθώς το έγραφα. Αδόλφος’. Το μόνο που σχολίασε η Κλάρα ήταν ένα απλό ‘Τρέλα’», αναφέρει ο βιογράφος Ντέιβιντ Στεν.
Εκτός από τα λεγόμενα του Στεν, όμως, υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις που αποκλείουν τη διαδεδομένη θεωρία. Η Μπόου στη φωτογραφία φαίνεται νεότερη απ’ ό,τι έδειχνε το 1932. Το στυλ του καπέλου που φοράει ήταν της μόδας στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μία από τις πιο εμπορικές ηθοποιούς της εποχής, που κάθε της δημόσια εμφάνιση επιμελούταν από κορυφαίους στυλίστες, θα φορούσε ένα τόσο ξεπερασμένο κομμάτι.
Ακόμη, οι δύο σβάστικες στα ρούχα της έχουν διαφορετική φορά. Αν τις είχε φορέσει την εποχή που ο Χίτλερ είχε υιοθετήσει το έμβλημα για να τον εντυπωσιάσει, το λάθος θα ήταν ασυγχώρητο.
Η πραγματική ιστορία
Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1928 στην Αμερική. Πριν ο αγκυλωτός σταυρός χρησιμοποιηθεί από τους ναζί, θεωρούταν αρχαίο σύμβολο καλοτυχίας. Μάλιστα, στον Α’ Παγκόσμιο οι αμερικανοί στρατιώτες συνήθιζαν να σημαδεύουν τα σακίδιά τους με σβάστικες για “γούρι”, ενώ στις καρτ ποστάλ που συχνά λάμβαναν στο πεδίο της μάχης, έφεραν το διάσημο σύμβολο για τον ίδιο λόγο.
Μεταπολεμικά, το σύμβολο κυκλοφορούσε σε κονκάρδες και σε μπλούζες, χρησιμοποιούταν στη διαφήμιση, ακόμα και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη στυλιστική επιλογή λοιπόν, δεν θεωρούταν αλλόκοτη για τα δεδομένα της περιόδου. Η φωτογραφία της Κλάρα Μπόου με τους δύο αγκυλωτούς σταυρούς εμφανίστηκε σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά τον Απρίλιο του 1928. Δημοσίευμα των Los Angeles Times από τις 13 Απριλίου του 1928 ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Η Κλάρα Μπόου δεν φοβάται τη γρουσουζιά. Παραδέχεται ότι είχε κάποιες κακοτυχίες στη ζωή της, όμως η καλοτυχία έχει επισκιάσει αυτές τις στιγμές.
Χθες, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι είναι κάπως προληπτική, ειδικά όσον αφορά την Παρασκευή και 13, που έχουμε σήμερα. Γι΄αυτό το λόγο φοράει διακοσμητικές σβάστικες στο καπέλο και στο πέτο από το σακάκι, για να της φέρουν καλή τύχη”.
Το σχέδιο είναι ένα αρχαίο σύμβολο καλοτυχίας, που συντίθεται από ελληνικούς σταυρούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την τύχη, τη ζωή, την αγάπη και το φως.
αρχική εικόνα: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η σβάστικα ήταν ιερό σύμβολο με ιστορία 12.000 ετών, αλλά ο Χίτλερ την έκανε σύμβολο του ναζισμού και του θανάτου
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr