Πηγή: “Οι ελληνοαμερικανοί”, Μπάμπης Μαρκέτος, εκδόσεις ΤΑ ΝΕΑ
Οι Έλληνες μετανάστες της Αμερικής, μόλις κατόρθωσαν να ορθοποδήσουν και να σχηματίσουν ένα κομπόδεμα, θέλησαν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία. Ήδη πριν από την οικονομική κρίση του 1929, αρκετοί μετανάστες είχαν αγοράσει –με υποθήκη βέβαια– συνήθως φτηνά, παλαιά κτίρια με διαμερίσματα για εργαζόμενες οικογένειες.
Με την οικονομική κρίση, όταν οι ενοικιαστές τους άρχισαν να μην πληρώνουν το ενοίκιο γιατί είχαν μείνει άνεργοι, πολλοί ελληνοαμερικανοί ιδιοκτήτες, χωρίς το απαραίτητο εισόδημα για να πληρώσουν το τοκοχρεωλύσιο, έχασαν την ιδιοκτησία που με τόσες θυσίες είχαν αποκτήσει. Η πραγματική άνθιση στον κλάδο αρχίζει κυρίως μεταπολεμικά με την εκρηκτική εξάπλωση των αμερικανικών μεγαλουπόλεων στα νεόδμητα προάστια.
Πολλοί Ελληνοαμερικανοί, όπως οι αδελφοί Γιόνας στην περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, επιδόθηκαν προς το τέλος του πολέμου, στην αγορά αγροτικών τότε εκτάσεων στα περίχωρα, και μετά, όταν άρχισε να αυξάνεται ο πληθυσμός της Ουάσινγκτον, μετέτρεψαν τις εκτάσεις αυτές σε νέους οικισμούς με την ανέγερση χιλιάδων νέων μονοκατοικιών.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Τσαρλς Φ. Γαϊτάνη, που έχει μια από τις μεγαλύτερες οικοδομικές εταιρείες στην Βοστώνη, τον Τζέιμς Ζήση, ο οποίος διευθύνει ένα από τα μεγαλύτερα οικοδομικά συγκροτήματα, τo Plan Investment Corporation στην Καλιφόρνια. Άλλες προσωπικόητες που εξελίχθηκαν σε σημαντικούς παράγοντες του κλάδου είναι ο Τζων Ρουμπάκης, που εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Κτηματομεσιτών στo Πόρτλαντ της Πολιτείας Όρεγκον, ο Κρις Μάρκο, που εξελέγη το 1974 πρόεδρος του Συμβουλίου Κτηματομεσιτών του Κλήβελαντ, ο Άλεξ Σπανός στην Καλιφόρνια, ο Νικ Σμυρνής στην Ινδιάνα και οι αδελφοί Καλομοίρη στην Ουάσιγκτον.
Πολλοί ομογενείς συγκέντρωσαν τις προσπάθειες τους στον μεσιτικό κλάδο και τις αγοραπωλησίες ακινήτων, δημιουργώντας με τα “ποσοστά” τους τεράστιες περιουσίες και εν συνεχεία, αγοράζοντας δικά τους κτίρια η οικόπεδα πάνω στα όποια ανήγειραν περίβλεπτα, πολυτελή οικοδομήματα για γραφεία ή πολυκατοικίες. Συγκριτικά, οι περισσότεροι ελληνοαμερικανοί “εκατομμυριούχοι” οφείλουν τις περιουσίες τους στον κλάδο των ακινήτων και όχι στα εστιατόρια, αν και για πολλούς τα εστιατόρια έδωσαν τις πρώτες οικονομικές βάσεις για να εξαπλώσουν τη δραστηριότητα τους στην οικοδομή ή την αγορά ακινήτων.
Στην οικοδόμηση ακινήτων επιδόθηκαν με μεγάλη επιτυχία και ελληνοαμερικανοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί, που συγκαταλέγονται ήδη μεταξύ των οικονομικά ισχυρότερων Ελληνοαμερικανών. Ενδεικτικά μπορεί να αναφέρει κανείς τον Άντριου, μετανάστη από την Ελλάδα που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη Φλόριντα, τον Ουΐλλιαμ Τσιργώτη στο Νιού Τζέρσεϊ, τον Ν. Αδαμόπουλο, πρόεδρο της “Alphatec” και τον Νίκο Ζωγράφο.
Διαβάστε: Μπάμπης, ο μετανάστης που άνοιξε το πρώτο ελληνικό ανθοπωλείο στη Νέα Υόρκη. Σε λίγα χρόνια ο Σύνδεσμος Ανθοπωλών ήταν ελληνική υπόθεση. Πώς κατάφεραν οι Έλληνες να διαπρέψουν στο εμπόριο γουναρικών και γλυκών στην Αμερική
Διαβάστε: Γιατί τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν οι Έλληνες μετανάστες στην Αμερική ήταν στιλβωτήρια. Σε μερικά χρόνια είχαν καταφέρει να τους ανήκουν τα περισσότερα καταστήματα στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη
Ειδήσεις σήμερα:
- Προσωπικός γιατρός. Εφάπαξ €40.000 σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες
- Υποχρεωτικός από τις 22:00 ο εφοδιασμός με αλυσίδες σε όλη την Αττική. Μήνυμα του 112 στην Εύβοια
- Στις 31/12 λήγει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Δεν θα δοθεί παράταση λέει το ΥΠΟΙΚ
- Μεταμόσχευση ήπατος στο Τορίνο με δότη Έλληνα πατέρα και λήπτη την κόρη του, μόλις έντεκα μηνών
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ