Πώς οι αρχαίοι Έλληνες συνέδεαν την εμφάνιση των χελιδονιών με την άνοιξη; Γιατί θεωρούσαν ότι είναι η καλύτερη εποχή

Πώς οι αρχαίοι Έλληνες συνέδεαν την εμφάνιση των χελιδονιών με την άνοιξη; Γιατί θεωρούσαν ότι είναι η καλύτερη εποχή

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Για τους αρχαίους Έλληνες, η επιστροφή των χελιδονιών ήταν το σημάδι ότι ήρθε η άνοιξη.

Έτσι, το χελιδόνι τόσο σε φιλολογικές πηγές όσο και έργα τέχνης τους ήταν ο «αγγελιοφόρος» που έφερνε το μήνυμα για το τέλος του χειμώνα και την έναρξη της άνοιξης.

Λεπτομέρεια της λεγόμενης “Tοιχογραφίας της Άνοιξης” από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης που δείχνει χελιδόνια να πετούν πάνω από ένα βράχο με λουλούδια. Γύρω στο 1650 π. Χ. Πηγή: Wikipedia

Φιλολογικές πηγές

Ο Ησίοδος στο έπος του Έργα και Ημέραι δίνει συμβουλές στους γεωργούς. Στους στίχους 568-570 επισημαίνει ότι η επιστροφή των χελιδονιών φέρνει την άνοιξη, και καλό θα ήταν όσοι είχαν αμπέλια να ξεκινήσουν να τα κλαδεύουν!

Ακόμη πιο πρακτικός από τον Ησίοδο, ο Αριστοφάνης στην κωμωδία του Όρνιθες συμβουλεύει τους κατοίκους της πόλης: «Έρχεται το χελιδόνι – ώρα να πουλήσετε αυτά τα χειμωνιάτικα μάλλινα. Και αγοράστε κάτι πιο καλοκαιρινό!».

Στους Ιππείς, ο Αριστοφάνης συνδέει άλλη μία φορά την εμφάνιση του πρώτου χελιδονιού με την άνοιξη.

Σ’ ένα απόσπασμα του  χαμένου ποιήματος Ορέστεια του λυρικού ποιητή Στησιχόρου μαθαίνουμε ότι το δυνατό τιτίβισμα του χελιδονιού είναι αυτό που φέρνει την άνοιξη. Παρομοίως, ο Σιμωνιδης ο Κείος σ’ ένα απόσπασμα από χαμένο επίγραμμά του αναφέρεται στο χελιδόνι ως τον αγγελιαφόρο της άνοιξης που μοσχοβολά γλυκά.

Απεικόνιση χελιδονιού σε αγγείο που βρέθηκε στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας. Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Χρονολογείται γύρω στο 1600 π. Χ. Η φωτογραφία είναι από αντίγραφο του αγγείου στο διαδίκτυο. Πηγή: www. etsy.com

Την πιο όμορφη αναφορά σε αρχαία φιλολογική πηγή στο ερχομό της άνοιξης με την άφιξη των χελιδονιών είναι του Αιλιανού. Αν και ο ίδιος ήταν Ρωμαίος έγραφε αποκλειστικά στα ελληνικά. Στο έργο του Περί Ζώων Ιδιότητος (Βιβλίο Ι. 52) ο Αιλιανός μιλά για τη αγάπη που μοιράζονται άνθρωποι και χελιδόνια:

«Το χελιδόνι είναι το σημάδι ότι η καλύτερη εποχή του χρόνου έρχεται για να μείνει. Είναι φίλος της ανθρωπότητας και χαίρεται που μοιράζεται μια στέγη με τους συνανθρώπους του. Φτάνει απρόσκλητος και φεύγει στην καλή του ώρα όταν το διαλέξει.

Και οι άνθρωποι το καλωσορίζουν σύμφωνα με τους νόμους του Ομήρου περί φιλοξενίας, οι οποίοι μας προτείνουν να αγαπάμε έναν επισκέπτη ενώ είναι μαζί μας και να τον επιταχύνουμε στο δρόμο του όταν αναχωρεί».

Το “πρώτο χελιδόνι της άνοιξης”

Υπάρχουν πολλές απεικονίσεις χελιδονιών στην αρχαία ελληνική τέχνη ήδη από την προϊστορική εποχή. Ωστόσο, το έργο που συνδέει άμεσα το πρώτο χελιδόνι με το ερχομό της άνοιξης είναι ένα ερυθρόμορφο αττικό αγγείο που χρονολογείται περίπου το 510 π.Χ. και βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Πηγή: Pinterest

Σε αυτό υπάρχει μία παράσταση που δείχνει δύο καθισμένους άνδρες και ένα όρθιο αγόρι. Και οι τρεις κοιτούν και δείχνουν ένα χελιδόνι που πετά από πάνω τους. Μία επιγραφή εμφανίζεται ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους.

Είναι χωρισμένη σε μικρές φράσεις που είναι τα λόγια με τα οποία ο καθένας τους καλοσωρίζει το πρώτο χελιδόνι της άνοιξης: ΙΔΟ ΧΕΛΙΔΟΝ / ΝΕ ΤΟΝ ΗΕΡΑΚΛΕΑ / ΗΑΥΤΕΙ / ΕΑΡ ΕΔΕ (Ιδού το χελιδόνι, μα τον Ηρακλή, έχει έλθει η άνοιξη).

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.