Πώς ο πωλητής κύριος Ζιλέτ εφηύρε το ξυραφάκι μίας χρήσης και κέρδισε εκατομμύρια δολάρια. Ονειρευόταν μία ουτοπική κοινωνία, χωρίς φτώχεια και πολέμους

Πώς ο πωλητής κύριος Ζιλέτ εφηύρε το ξυραφάκι μίας χρήσης και κέρδισε εκατομμύρια δολάρια. Ονειρευόταν μία ουτοπική κοινωνία, χωρίς φτώχεια και πολέμους
Ο Κινγκ Καμπ Ζιλέτ  γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1855 . Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη, δουλεύοντας ως πλασιέ για να βοηθήσει την οικογένειά του, που είχε πέσει θύμα της Μεγάλης Πυρκαγιάς του Σικάγου το 1871.

Στα πολλά ταξίδια που έκανε συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή μιας απλής λεπίδας, που δεν θα χρειάζεται τρόχισμα και θα είναι προσιτή σε κάθε τσέπη.

ΠΗΓΗ: “Συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες, που δεν ειπώθηκαν ποτέ” Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ο Κινγκ Καμπ Ζιλέτ ήταν πωλητής και μάστορας. Καθώς ταξίδευε στην επαρχία κάνοντας τον γυρολόγο, ονειρευόταν να δημιουργήσει μια ουτοπία, μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, έγκλημα και πολέμους. Παράλληλα, προσπαθούσε να βρει κάποια εφεύρεση για να γίνει πλούσιος και διάσημος, αλλά δεν μπορούσε να βγάλει χρήματα από τις ευρεσιτεχνίες του.

Τη ζωή του την άλλαξε το καπάκι των μπουκαλιών.

Ο Ζιλέτ εργαζόταν ως πωλητής του Γουίλιαμ Πέιντερ, που είχε εφεύρει το καπάκι για τα μπουκάλια.

Εκείνος είπε στον Ζιλέτ ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι να εφεύρεις ένα προϊόν που οι πελάτες θα πρέπει διαρκώς να το πετάνε στα σκουπίδια και να αγοράζουν καινούριο.

Ο Ζιλέτ αφιέρωσε χρόνια να γράφει λίστες με πιθανά προϊόντα μιας χρήσης.

Ξυραφάκι Gillette. Wikimediamtx Commons

Ένα πρωινό του 1895 πήρε το ξυράφι του να ξυριστεί.

Εκείνη την εποχή τα ξυράφια ήταν παχιές ατσάλινες λεπίδες που χρειάζονταν τακτικό ακόνισμα σε ένα λουρί για να διατηρούνται κοφτερές.

Το ξυράφι του Ζιλέτ όμως είχε στομώσει τόσο πολύ που έπρεπε να το πάει για κανονικό ακόνισμα στην πέτρα. Κι εκεί του ήρθε η ιδέα. Γιατί να μην κατασκευάσει μια λεπίδα λεπτή σαν χαρτί, τόσο φτηνή που να μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και να την πετάξεις;

Ξυραφάκι Ζιλέτ. Στα αμέτρητα ταξίδια που έκανε ανά την αμερικανική επικράτεια συνέλαβε την ιδέα μιας απλής ξυριστικής λεπίδας, που δεν θα χρειάζεται τρόχισμα και θα είναι προσιτή σε κάθε τσέπη. Wikimediamtx Commons

Χρειάστηκε οχτώ χρόνια να τελειοποιήσει την ιδέα του, αλλά το ξυραφάκι που βγήκε στην αγορά το 1903 άλλαξε το ξύρισμα για πάντα και φυσικά είχε το όνομά του.

Την πρώτη χρονιά που έβγαλε το προϊόν του στην αγορά, ο Ζιλέτ πούλησε 51 ξυριστικές μηχανές και λιγότερες από διακόσιες λεπίδες.

Την επόμενη χρονιά πούλησε 90 χιλιάδες ξυριστικές και 15 εκατομμύρια λεπίδες.

Κατά τα τέλη της ζωής του, ο Ζιλέτ πουλούσε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ξυραφάκια τον χρόνο.

Η εφεύρεση του Ζιλέτ άνοιξε τον δρόμο για τη σημερινή κουλτούρα «της μίας χρήσης», ένα είδος επανάστασης, αν και όχι αυτή που είχε στο μυαλό του.

Παρουσίασε το όραμά του για την κοινωνία στο βιβλίο «The Human Drift».

Το σχέδιό του ήταν μια τεράστια εταιρεία που θα αποκτούσε όλους τους πόρους του κόσμου και θα εξαφάνιζε έτσι όλα τα δεινά του ανταγωνισμού.

Κοντά στους καταρράκτες του Νιαγάρα θα χτιζόταν μια ουτοπική πόλη με 60 εκατομμύρια κατοίκους, που θα χρησιμοποιούσε τα νερά του καταρράκτη για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως αποδείχτηκε, ο Ζιλέτ ήταν καλύτερος εφευρέτης, απ’ ότι μεταρρυθμιστής.

ΠΗΓΗ: “Συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες, που δεν ειπώθηκαν ποτέ” Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons 

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πώς ο ανιχνευτής ψεύδους χρησιμοποιήθηκε από τη Ζιλέτ για να αποδείξει ότι τα ξυραφάκια της ήταν καλύτερα από τον ανταγωνισμό! 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr