Λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Πρέβεζας βρίσκεται η μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη του ελληνικού χώρου, η Αρχαία Νικόπολη ή αλλιώς “η πόλη της Νίκης”.
Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκταβιανού ύστερα από τη νίκη του στη Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.
Ο πληθυσμός της αρχαίας πόλης υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τις 100.000 κατοίκους και προήλθε κυρίως από τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών από άλλες πόλεις της Ηπείρου. Οι Ρωμαίοι για να στηρίξουν το εγχείρημά τους πραγματοποίησαν αξιόλογα δημόσια έργα στην περιοχή. Στον αρχαιολογικό χώρο που διασώζεται μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να διακρίνει μερικά από αυτά.
Η ίδρυση της Αρχαίας Νικόπολης σήμανε την αρχή της Ρωμαϊκής περιόδου
Στις 2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ οι γαλέρες του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου αναμετρήθηκαν με εκείνες του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη Ναυμαχία του Ακτίου. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας κατάφερε να νικήσει και αποφάσισε να χτίσει μια πόλη για να τιμήσει τους θεούς που τον βοήθησαν στη μάχη.
Άλλοι υποστηρίζουν πως την αφιέρωσε στον “Άκτιο Απόλλωνα” και άλλοι στον Ποσειδώνα και τον Άρη. Ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησαν σημαίνοντας το τέλος της Ελληνιστικής Εποχής και την αρχή της Ρωμαϊκής περιόδου.
Ο Αύγουστος Οκταβιανός ανάγκασε κατοίκους άλλων πόλεων να μετοικήσουν στη Νικόπολη, προκειμένου να δώσει ζωή στην αρχαία πόλη. Λέγεται πως μετοίκησαν ακόμη και από την Ιταλία. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας φρόντισε να χορηγήσει μια σειρά προνομίων για να κάνει τη Νικόπολη “ελκυστική” στους μετοίκους. Η φορολογική ατέλεια και η παροχή ίσων προνομίων με τους Ρωμαίους πολίτες ήταν μερικά από αυτά.
Η Νικόπολη, όμως, δεν ιδρύθηκε μόνο χάριν της νίκης του Ρωμαίου Αυτοκράτορα. Βασικό κίνητρο αποτελούσε ο στρατιωτικός έλεγχος της δυτικής Ελλάδας από τους Ρωμαίους με την ταυτόχρονη οικονομική ενίσχυση της περιοχής. Η θέση που επιλέχθηκε, άλλωστε, ευνοούσε τόσο την οικονομία και το εμπόριο όσο και τη γεωστρατηγική των Ρωμαίων.
Τα δημόσια έργα στην αρχαία πόλη που οδήγησαν στην ανάδειξή της σε πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, οι Ρωμαίοι πραγματοποίησαν δεκάδες δημόσια έργα που είχαν ως αποτέλεσμα την ακμή της περιοχής. Το ρωμαϊκό Ωδείο χωρητικότητας 1500 ατόμων, το Θέατρο του Οκταβιανού χωρητικότητας 5.000 ατόμων, το “Βουλευτήριο” και οι ρωμαϊκές Θέρμες είναι μερικά από αυτά.
Το ρωμαϊκό Υδραγωγείο ήταν επίσης ένα από τα μεγαλύτερα έργα, όχι μόνο της Νικόπολης, αλλά συνολικά της ρωμαϊκής περιόδου. Το μήκος του έφτανε τα 60 χιλιόμετρα και μετέφερε πόσιμο νερό στη Νικόπολη από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου στην σημερινή Πρέβεζα.
Ορισμένα του τμήματα σώζονται μέχρι και σήμερα. Το νερό αποθηκευόταν στο “Νυμφαίον”, όπως συνήθιζαν να ονομάζουν οι αρχαίοι τα μέρη που ήταν αφιερωμένα στις νύμφες και ειδικότερα στις νύμφες των πηγών.
Η Νικόπολη είχε ακόμη δικό της νομισματοκοπείο, το οποίο “έκοβε” εξαιρετικής ποιότητας χαλκά νομίσματα από την εποχή του Αυγούστου μέχρι το 268 μ.Χ. Πολλά από αυτά τα νομίσματα σώζονται και εκτίθενται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικοπόλεως, εντός της Πρέβεζας, ενώ μερικά ακόμη εκτίθενται στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.
Διέθετε ακόμη στάδιο, το οποίο μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από πέντε χιλιάδες θεατές. Στο ρωμαϊκό Στάδιο τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια αγώνες που ονομάζονταν “Άκτια” και θύμιζαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα Άκτια οι αθλητές αγωνίζονταν στο στίβο, τις αρματοδρομίες αλλά συμμετείχαν ακόμη σε αγώνες λόγου και τέχνης.
Τα δημόσια έργα που πραγματοποιήθηκαν οδήγησαν στη γρήγορη ανάπτυξη της πόλης. Το 293 μ.Χ έγινε η πρωτεύουσα της Ηπείρου. Ο Έλληνας γεωγράφος και φιλόσοφος Στράβων έγραψε για τη Νικόπολη“Πόλις ευανδρούσα, λαμβάνουσα καθ ημέραν επίδοσιν”.
Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης σώζονται τμήματα ρωμαϊκού σταδίου και υδραγωγείου, το Νύμφαιον, τμήματα των λουτρών, ενώ γίνονται πολύτιμες προσπάθειες αναβίωσης του Θεάτρου του Οκταβιανού κυρίως με πρωτοβουλίες του συλλόγου “ΔΙΑΖΩΜΑ”.
Δείτε την αρχαία Νικόπολη μέσα από το εντυπωσιακό βίντεο drone:
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Το εντυπωσιακό ρωμαϊκό υδραγωγείο κοντά στην Φιλιππιάδα που ξεδίψασε 100 χιλ. κατοίκους στην αρχαία Νικόπολη. Πως ξεπεράστηκε το εμπόδιο της υψομετρικής διαφοράς (drone).
Ειδήσεις σήμερα:
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr