Στις μέρες μας το μαντήλι χρησιμοποιείται σε παραδοσιακούς χορούς, όπως στον τσάμικο, για να διευκολύνεται ο πρώτος χορευτής στις φιγούρες.
Τις περισσότερες φορές το χρησιμοποιούν επαγγελματίες χορευτές που το έχουν πάντα κάπου κρυμμένο στη στολή τους.
Οι ερασιτέχνες βολεύονται με πετσέτες ή άλλα υφάσματα που μπορεί να βρεθούν πρόχειρα, καθώς η καθημερινή χρήση του μαντιλιού έχει εκλείψει και μάλλον είναι δυσεύρετο.
Παλαιότερα όμως, η χρήση του στους χορούς, όχι μόνο ήταν συνηθισμένη, αλλά στις γυναίκες ήταν και υποχρεωτική. Το επέβαλαν λόγοι τιμής, καθώς ήταν ηθικά ανεπίτρεπτο ο άντρας να κρατά το γυμνό χέρι της κοπέλλας.
Μαντήλι Καλαματιανό
Για άλλους λόγους ο λαός τραγουδούσε “σαν πας στην Καλαμάτα και ‘ρθεις με το καλό, φέρε μ’ ένα μαντήλι να δέσω στο λαιμό”.
Η περιοχή φημιζόταν για τα μεταξωτά τα οποία εξήγαγε με σημαντικά οικονομικά οφέλη. Η μεγάλη φήμη σε όλο τον κόσμο προερχόταν από πολυάριθμες “φάμπρικες” μεταξιού που λειτουργούσαν στην πόλη.
Μάλιστα αυτή την τέχνη διατήρησαν και διέδωσαν οι μοναχές της μονής του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που είχαν υπό την επίβλέψή τους 100 μαθητευόμενες.
Δείτε τι συμβόλιζε το μαντίλι και γιατί το χρησιμοποιούσαν γυναίκες και άντρες, στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου».
Ειδήσεις σήμερα:
- Το μοιρολόι της Παναγίας στις Καρυές Χίου. Ένα έθιμο που διαδραματίζεται μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών (βίντεο)
- Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Μ. Παρασκευή. Υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα
- “Λαβράκι” της ΑΑΔΕ σε κρυφά Airbnb με κέρδη άνω των 8 εκατ. ευρώ. Πως τα εντόπισαν
- Αδειάζει η Αθήνα για το Πάσχα. Πάνω από 30΄οι καθυστερήσεις στην Αττική Οδό. Σύμμαχος η μείωση 12% στην τιμή της αμόλυβδης
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ