Πως ήταν οι ανδρώνες της αρχαιότητας όπου είχαν πρόσβαση μόνο οι άντρες. Διέθεταν έως 11 κλίνες και εκεί πραγματοποιούσαν τα συμπόσια συντροφιά με εταίρες, φαγητό και ποτό

Πως ήταν οι ανδρώνες της αρχαιότητας όπου είχαν πρόσβαση μόνο οι άντρες. Διέθεταν έως 11 κλίνες και εκεί πραγματοποιούσαν τα συμπόσια συντροφιά με εταίρες, φαγητό και ποτό
Στην αρχική φωτογραφία εικονίζεται ένας ανδρώνας όπως έμοιαζε στην αρχαιότητα. Πρόκειται για δωμάτια με κλίνες, όπου πραγματοποιούσαν τα συμπόσια του σπιτιού οι άντρες, γι’αυτό είχαν τη συγκεκριμένη ονομασία. 

Κατά τη διάρκεια των συμποσίων οι άντρες απολάμβαναν την παρέα των εταίρων, του φαγητού και του ποτού. Τους ανδρώνες χρησιμοποιούσαν μόνο οι ιδιοκτήτες του σπιτιού και οι επισκέπτες τους. Επειδή κατά τη διάρκεια του συμποσίου ξάπλωναν, υπήρχαν κρεβάτια περιμετρικά σε υπερυψωμένο δάπεδο, προκειμένου να χαλαρώνουν.

Ο ανδρώνας στην οικία του Διονύσου στην Πέλλα κοσμείται με το ψηφιδωτό του κυνηγιού του λέοντα

Στην αρχαϊκή και κλασική περίοδο οι ανδρώνες ήταν επτάκλινοι (20τ.μ., με μήκος πλευράς 4,5μ).  Την αρχαϊκή περίοδο μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους ήταν εντεκάκλινοι (42τ.μ., με μήκος πλευράς 6,5μ.) , ενώ υπήρχαν και μικρότεροι με μόλις τρεις κλίνες.

Η είσοδος στους ανδρώνες συνήθως βρισκόταν από την πλευρά της αυλής ώστε ο χώρος να είναι απομονωμένος από το υπόλοιπο σπίτι και ήταν μετατοπισμένη είτε αριστερά είτε δεξιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν τα πρώτα δωμάτια των αρχαίων οικιών τα οποία διακοσμήθηκαν με εντυπωσιακά δάπεδα. Όσο πιο πολυτελής ήταν ένας ανδρώνας τόσο πιο πλούσιος ήταν ο ιδιοκτήτης του.

Ο ανδρώνας στην οικία του Διονύσου στην Πέλλα κοσμείται με το ψηφιδωτό του Διονύσου επί πάνθηρος

Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν την ακριβή εικόνα των ανδρώνων από αρχαίες οικίες που έχουν έρθει στο φως στην Όλυνθο, την Κόρινθο, την Αθήνα και τη Δήλο. Στα σπίτια της Ολύνθου ο ανδρώνας ήταν περίπου τετράγωνος, είχε μέγεθος 25 τ.μ., με χωρητικότητα 7 κλινών. Ήρθαν στο φως εντυπωσιακά μωσαϊκά και ψηφιδωτά στα δάπεδα, αλλά και πλούσια διακόσμηση στους τοίχους, καθώς ήταν ζωγραφισμένοι με πολύχρωμα κονιάματα. Οι αρχαίες παραστάσεις φανερώνουν ότι στον χώρο υπήρχαν και πολλά διακοσμητικά σκεύη.

Μερικοί από τους πολυτελείς ανδρώνες ανακαλύφθηκαν στο ανάκτορο της Βεργίνας. Πρόκειται για τρεις ίσους τετράγωνους χώρους, που το δάπεδό τους καλυπτόταν από επιμελημένο μαρμαροθέτημα και περιβαλλόταν από στενό ψηφιδωτό πλαίσιο, το οποίο ελαφρά υπερυψωμένο,καθώς εκεί πατούσαν πιθανότατα οι κλίνες για τα συμπόσια.

Διαβάστε επίσης: «Κυνήγι ελαφιού». Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό του μόνου γνωστού ψηφοθέτη της αρχαιότητας. Ποιος ήταν ο Γνώσις που κόσμησε το αρχοντικό της Πέλλας, την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.