Το 1841, ήταν μια συγκλονιστική χρονιά για τη χώρα, με την Κρήτη να επαναστατεί εναντίον των Τούρκων και τον Όθωνα να ηγείται ο ίδιος της Κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Μαυροκορδάτου.
Ο Βαυαρός, δεν το ήξερε ακόμη αλλά είχε μόλις άλλα δυο χρόνια βασιλείας στην Ελλάδα. Ήταν η χρονιά που πέθανε ο Λόρδος του Έλγιν, που έκλεψε τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η Αθήνα μετρούσε μόλις επτά χρόνια που είχε γίνει πρωτεύουσα του νέου κράτους.
Ωστόσο ήταν φανερό ότι θα αναπτυχθεί και οι αγωνιστές, οι οπλαρχηγοί, οι πολιτικοί και όσοι ήθελαν να είναι κοντά στις εξελίξεις και στο νέο που γεννιόταν κάθε μέρα, μετακόμισαν στη νέα πρωτεύουσα.
Η δημιουργία εμπορικής ζώνης ήταν φυσικό επακόλουθο, αρχικά στο Μοναστηράκι, όπου ήταν η παλιά αγορά. Εκεί κοντά, το 1841, άνοιξε και το «Γλυκισματοποιείον» του Σπυρίδωνα Παυλίδη στην γωνία των οδών Αιόλου και Βύσσης.
Λίγα μέτρα μακριά του, έκανε εγκαίνια σε ένα μικρό χώρο και μια καινούρια τράπεζα με την ελπίδα να αντέξει τις δυσκολίες της εποχής. Η Εθνική Τράπεζα.
Οι Αθηναίοι πάλευαν με την καθημερινότητα και ο Παυλίδης τους γλύκιζε με μπακλαβάδες, λουκούμια και κουφέτα που τα λάτρευαν.
Η εξέλιξη της Αθήνας ήταν ραγδαία όπως και του Σπυρίδωνα Παυλίδη που κατάφερε να γίνει από τους λίγους καινοτόμους επιχειρηματίες της εποχής του.
Παρασκεύασε την πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα, στο εργαστήριό του, στο «Γλυκισματοποιείον», αλλάζοντας για πάντα τις ηδονές του ουρανίσκου.
Ήταν όμως μια εποχή με υγειονομικούς κινδύνους και ανύπαρκτους ελέγχους. Ακόμη δεν είχε ανακαλυφθεί η παστερίωση, και το γάλα ήταν μια μόνιμη αγωνία καθώς μπορούσε να προκαλέσει «προβλήματα υγείας».
Ο Παυλίδης έλυσε τα προβλήματα και κράτησε το «Υγείας», όταν πολύ απλά, δημιούργησε σοκολάτα χωρίς γάλα
Το νέο προϊόν ήταν άριστης ποιότητας και δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος από την κατανάλωσή του. Αντιθέτως, προσέφερε τα θρεπτικά στοιχεία και οφέλη του κακάο στους Έλληνες καταναλωτές, με μια άκρως απολαυστική γεύση.
Η γεύση και η ποιότητα του νέου αυτού προϊόντος κατάφεραν να κερδίσουν σπουδαίες διακρίσεις, οι οποίες απεικονίζονται με τη μορφή μεταλλίων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Πρόκειται για αληθινά βραβεία που ο Σπυρίδων Παυλίδης κέρδισε με τη συμμετοχή της Σοκολάτας Υγείας, σε διεθνείς διαγωνισμούς και μάλιστα σε χώρες με μακρά παράδοση στην σοκολατοποιΐα, υψηλά στάνταρ και με σκληρό ανταγωνισμό.
Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς ήταν αναπόφευκτη πρόκληση για τον Σπυρίδωνα Παυλίδη, που αγαπούσε τα ταξίδια στην Ευρώπη. Άλλωστε έτσι γνώρισε τα μυστικά της σοκολάτας, εισήγαγε την πρώτη μηχανή παραγωγής της και αρκετά χρόνια πριν τη «Σοκολάτα Υγείας», είχε εισάγει και ένα μηχάνημα, με το οποίο έκανε την πρώτη σοκολάτα ρόφημα, στην Ελλάδα.
Οι διαγωνισμοί απέφεραν 13 μετάλλια σε 9 εκθέσεις. Χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια, σε παγκόσμιες εκθέσεις στο Παρίσι, στη Βιέννη και στις Πανελλήνιες Εκθέσεις Γεωργικών Προϊόντων. Κάθε μετάλλιο επισφράγιζε την άριστη ποιότητα της ελληνικής σοκολάτας και την ιδιαίτερη γεύση της.
Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων εκείνη την εποχή δεν ήταν κάτι εύκολο. Τα ταξίδια κόστιζαν, διαρκούσαν πολλές ημέρες και οι Έλληνες δεν γνώριζαν ξένες γλώσσες.
Με τα χρήματα που δαπανούσε κάποιος σε ένα ταξίδι μπορούσε να κάνει μια μικρή επένδυση στο κατάστημά του.
Ή να κάνει το ταξίδι και στην επιστροφή να δημιουργήσει μια καινοτομία που θα μεγάλωνε την επιχείρησή του.
Αυτό έκανε ο Παυλίδης, και το 1871 εισήγαγε ένα ατμοκίνητο μηχάνημα με το οποίο προχώρησε στη μαζική παραγωγή σοκολάτας.
Στην αγροτική Ελλάδα, που το όργωμά της γης γινόταν με άροτρο και ζώα, η βιομηχανική επανάσταση, έκανε την εμφάνισή της πέντε χρόνια αργότερα.
Αμέσως μετά το 1876 δημιουργήθηκε το εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, ζωντανός μάρτυρας της επιχειρηματικής ιστορίας του τόπου.
Η επόμενη πρωτοπορία ήταν όταν το 1924 μετά το θάνατο του συζύγου της, Αλέξανδρου, η Ελένη Παυλίδη ανέλαβε την επιχείρηση και έγινε η πρώτη γυναίκα βιομήχανος, όταν οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα ούτε να ψηφίζουν, ούτε να κυκλοφορούν στην πόλη χωρίς να συνοδεύονται.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η σοκολάτα δοκιμάστηκε σε περιόδους κρίσης, πολέμους και φτώχιας, αλλά ποτέ δεν έλειψε από τα σημεία πώλησης. Μια γλυκιά παρηγοριά και προσιτή σε όλους.
Η σοκολάτα Υγείας κατάφερε κάτι που λίγα προϊόντα έχουν πετύχει σε οποιαδήποτε αγορά. Άντεξε με ευκολία στο χρόνο και ανταποκρίθηκε σε όλες τις γευστικές προκλήσεις κάθε εποχής. Από τότε που οι Έλληνες είχαν ελάχιστες επιλογές, μέχρι σήμερα που το μάτι χάνεται στα γεμάτα ράφια.
Κλασική όσο και μοντέρνα, παραμένει αγαπημένη σε κάθε ουρανίσκο και συνδέει γενιές και γούστα.
Ποιο άλλο προϊόν μπορεί να είναι οικείο και απολαυστικό στον παππού, το παιδί του και το εγγόνι;
Φαινομενικά είναι μια σοκολάτα. Όμως, αν αντί για το περιτύλιγμα ξεφυλλίσει κάποιος την ιστορία της, θα βρει πολλά από τα θετικά αυτού του τόπου.
Δείτε το εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς στο βίντεο του συνεργάτη μας Michael Miller:
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ