Πώς η κυβέρνηση Τρικούπη χρησιμοποίησε “άεργους και λωποδύτες” για να σώσουν την Αθήνα από τη χολέρα, λίγο πριν από το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Πώς η κυβέρνηση Τρικούπη χρησιμοποίησε “άεργους και λωποδύτες” για να σώσουν την Αθήνα από τη χολέρα,  λίγο πριν από το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
Πηγή: Μικρός Ρωμιός, του Ελευθέριου Σκιαδά
Το καλοκαίρι του 1893, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, λίγο πριν ακουστεί το αποδιδόμενο στον Χαρίλαο Τρικούπη «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και λόγω των κρουσμάτων χολέρας που είχαν εμφανιστεί στα μικρασιατικά παράλια, το κράτος αποφάσισε να παρέμβει στα ζητήματα καθαριότητας των Αθηνών.

Η ελληνική πρωτεύουσα παρουσίαζε απαράδεκτη εικόνα από πλευράς καθαριότητος, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του Δήμου Αθηναίων να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οπότε, τα έντονα παράπονα και το πλήθος των δημοσιευμάτων ανάγκασαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να αναθέσει την καθαριότητα της πόλης στην Αστυνομία!

Άεργοι και λωποδύτες επιστρατεύτηκαν για να καθαρίσουν την πρωτεύουσα 

Ενεργοποιώντας έναν νόμο της εποχής του Όθωνα που προέβλεπε την αναγκαστική εργασία των δημοτών σε έργα κοινής ωφέλειας, η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών έβαλε σε ενέργεια ένα… διαβολικό σχέδιο.

Για να καθαρίσει την πόλη χρησιμοποίησε τους δεκάδες άεργους, αλλά και τους λωποδύτες που σύχναζαν στα ύποπτα στέκια.

Έκανε μάλιστα και διάκριση, αφού οι άεργοι, οι οποίοι εμφανίζονταν συχνά πυκνά ζητώντας εργασία, θα πληρώνονταν για τις υπηρεσίες τους, ενώ οι λωποδύτες δεν θα πληρώνονταν μέχρι η εργασία τους να ισοψηφήσει με τις κλοπές και λωποδυσίες που έκαναν!

Η Αστυνομία έσπευσε να πραγματοποιήσει «επιχείρηση-σκούπα» συλλαμβάνοντας δεκάδες «υπόπτους δια την δημοσίαν ασφάλειαν», οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν «δια την καθαριότητα της πόλεως».

Το πρόγραμμα βρήκε σύμφωνους τους πολίτες, αλλά και τον Δήμο Αθηναίων. Το δημοτικό συμβούλιο έσπευσε να ψηφίσει κονδύλι για να ενοικιάσει κάρα με βυτία διαλυμένου ασβέστη.

Μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου Ευστάθιου Χοϊδά, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν επισήμως στην εκστρατεία καθαριότητας λειτουργώντας ως «επόπτες» και ελέγχοντας όχι μόνον τους δημόσιους, αλλά και τους ιδιωτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των αυλών και των αποχωρητηρίων των σπιτιών.

Η χολέρα τότε έπληξε μόνον νησιά, ενώ η Αθήνα σε είκοσι ημέρες έλαμπε από καθαριότητα!

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Quiz. Νομίζετε ότι γνωρίζετε την Αθήνα και την ιστορία της; Πού έβοσκαν κατσίκια στο κέντρο και ποιος μπακάλης έδωσε το όνομά του στα Εξάρχεια; 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr