Την αποκαλούν “η αριστοκράτισσα του Αιγαίου”. Η Σύρος δεν είναι τυχαία το διοικητικό κέντρο του δημοφιλέστερου νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας.
Η Σύρος διαφέρει από τα γειτονικά κυκλαδίτικα νησιά και ο επισκέπτης το αντιλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή που πατά το πόδι του στη στεριά. Η αύρα του νησιού είναι διαφορετική.
Η αρχιτεκτονική των σπιτιών και των κτιρίων είναι ένα κράμα ιταλικών, νησιωτικών και μικρασιάτικων επιρροών.
Στην πρωτεύουσα, την Ερμούπολη, περί τις αρχές του 19ου αιώνα, μεγαλούργησαν σπουδαίοι αρχιτέκτονες από τη Δύση, δίνοντάς της έναν νεοκλασικό χαρακτήρα.
Την ίδια περίοδο, Έλληνες πρόσφυγες από τη Χίο, τη Σμύρνη και το Αϊβαλί θέλησαν επίσης να φέρουν ένα κομμάτι της πατρίδας τους στον νέο τους τόπο.
Αλματώδης άνθιση
Το 1750, επί Τουρκοκρατίας, ο πληθυσμός του νησιού δεν ξεπερνούσε τις 2.000. Έναν αιώνα αργότερα, μόνο η Ερμούπολη μετρούσε 20.000 μόνιμους κατοίκους. Η ραγδαία ανάπτυξη της Σύρου υπήρξε αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και συγκυριών.
Αρχικά, ο Σουλτάνος είχε παραχωρήσει στους Συριανούς μία σειρά προνομίων, όπως χαμηλότερη φορολογία, απαγόρευση της εγκατάστασης γενιτσάρων και θρησκευτική ελευθερία. Αυτό ενθάρρυνε πολλούς εύπορους εμπόρους να μετοικήσουν στο νησί.
Αφετέρου, το λιμάνι της Σύρου ξεχώριζε από τα γειτονικά, καθώς το σημείο στο οποίο βρισκόταν ήταν μορφολογικά εξαιρετικά ευνοϊκό. Προστατευόταν από τους δυνατούς ανέμους και ήταν μεγάλο.
Όταν λοιπόν σταδιακά άρχισε να πατάσσεται το βασικό πρόβλημα, η πειρατεία, η Σύρος, όπως ήταν αναμενόμενο, γνώρισε αλματώδη άνθιση.
Τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, η Ερμούπολη εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της ελεύθερης Ελλάδας.
Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία της Κυκλαδίτικης πρωτεύουσας: Πήρε το όνομά της με ψηφοφορία το 1823. Εκεί βρήκαν καταφύγιο τα πρώτα θύματα των σφαγών από τους Τούρκους…
Μία πολύμορφη αριστοκράτισσα
Σε απόσταση 3,5 ωρών με το πλοίο από την Αθήνα -ή μόλις 2 με το ταχύπλοο- η Σύρος αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους θερινούς προορισμούς. Η πολύχρωμη και πολύμορφη αρχιτεκτονική, οι πανέμορφες παραλίες, τα γραφικά σοκάκια και τα ιστορικά αξιοθέατα, δικαίως την έχουν κατατάξει και στους πιο δημοφιλείς.
Ένα ενδεικτικό στοιχείο της συριανής ποικιλομορφίας, είναι η κεντρική πλατεία. Χτισμένη στην καρδιά της πρωτεύουσας τον 19ο αιώνα, αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους.
Από την Επανάσταση μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει τρία ονόματα!
Πρώτα ονομάστηκε πλατεία Όθωνος, προς τιμήν του νεαρού βασιλιά. Μετά την ανατροπή του, μετονομάστηκε σε πλατεία Λεωτσάκου. Ο Νικόλαος Λεωτσάκος είχε πρωτοστατήσει στην Κυθναϊκή εξέγερση εναντίον του Όθωνα, θυσιάζοντας μάλιστα τη ζωή του.
Μία 25ετία αργότερα, η πλατεία άλλαξε και πάλι ονομασία για να της δοθεί αυτή που διατηρεί ως τις μέρες μας. Η μεγάλη κεντρική πλατεία μπροστά από το εντυπωσιακό δημαρχείο είναι πια γνωστή ως “Πλατεία Μιαούλη”, προς τιμήν του Υδραίου αγωνιστή.
Μία επιπλέον ιδιαιτερότητα του κυκλαδίτικου νησιού είναι ότι αποτελεί το γνωστότερο κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα. Η καθολική κοινότητα της Σύρου είναι μεγάλη. Ναοί, μοναστήρια και ξωκλήσια είναι διάσπαρτα σε κάθε γωνιά του νησιού. Μάλιστα, τα τρία τέταρτα του καθολικού κλήρου και των μοναχών στην Ελλάδα προέρχονται από τη Σύρο.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το διασημότερο τουριστικό θέρετρο του νησιού απέχει 9 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσά του. Ο Γαλησσάς φημίζεται για την απέραντη αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά του.
Για τους πιο τολμηρούς, είναι το ιδανικό μέρος για διεξαγωγή θαλάσσιων σπορ. Για τους περιηγητές, η θέα από το εκκλησάκι της Αγίας Πάκου θα τους μαγέψει. Πάνω στο λόφο υπάρχουν ακόμα και ερείπια ενός μεσαιωνικού φρουρίου.
Τέλος, όσοι αναζητούν απλώς την ομορφιά και τη χαλάρωση, τα μαγαζιά του Γαλησσά προσφέρουν αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις και το βράδυ, έντονη νυχτερινή ζωή.
Δείτε από ψηλά την Σύρο, όπως την κατέγραψε ο συνεργάτης μας, Μάκης Θεοδώρου:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Σε ποιο νησί βρίσκεται το όμορφο πλακόστρωτο; Το δημαρχείο είναι έργο του Τσίλερ και το δημοτικό θέατρο αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Χαΐτογλου. Ο πρόεδρος της βιομηχανίας συνέδεσε το όνομα του με τον Μακεδονικό Χαλβά
- Οξεία λευχαιμία η αιτία θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη σύμφωνα με την σύζυγο του
- Θάνατος βρεφών Αμαλιάδα. Συνελήφθη για συκοφαντική δυσφήμιση η Ειρήνη Μουρτζούκου στο πλαίσιο αυτοφώρου
- Εντυπωσιακές εικόνες από υδροστρόβιλο στη Ρόδο. Ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές στην Ηλεία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ