Έχετε παρατηρήσει ότι όταν γράφετε σε μία κάθετη επιφάνεια ή στο ταβάνι, τα στυλό δεν λειτουργούν; Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο διάστημα, λόγω της μηδενικής βαρύτητας.
Τη δεκαετία του 1960, η NASA κλήθηκε να λύσει το πρόβλημα.
Το “διαστημικό” ψέμα
Επιστράτευσε τους πιο δυνατούς και εξειδικευμένους επιστήμονες, δαπάνησε σχεδόν δύο εκατομμύρια δολάρια και μετά από πολύμηνες και αδιάκοπες έρευνες, βρήκαν τη λύση. Δημιούργησαν τα “διαστημικά στυλό”. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία οι αστροναύτες θα μπορούσαν να γράφουν.
Ωστόσο, η NASA δεν μπορούσε να βοηθήσει τους Σοβιετικούς συναδέλφους της, που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα, λόγω της ψυχροπολεμικής αντιπαλότητας της περιόδου. Αλλά και εκείνοι δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για την αμερικανική ευρεσιτεχνία. Γιατί πολύ απλά φρόντισαν να εξοπλίσουν τον διαστημικό τους στόλο με μολύβια. Άλλωστε αυτά έγραφαν παντού, χωρίς να τα επηρεάζει η βαρύτητα.
Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι Αμερικάνοι, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν την επιστημονική τους υπεροχή, δεν σκέφτηκαν την πιο απλή λύση, η οποία βρισκόταν “μπροστά στα μάτια τους”. Πράγματι, αυτή θα ήταν μια σωστή υπόθεση, αν δεν ήταν στηριγμένη σε ένα τεράστιο ψέμα.
Η αλήθεια σταματά στο γεγονός ότι η NASA δαπάνησε εκατομμύρια για να κατασκευάσει τα διαστημικά στυλό. Όλη η υπόλοιπη ιστορία είναι ένας από τους διασημότερους θρύλους του διαστήματος, που έχει οπτικοποιηθεί ακόμα και για διαφημιστικούς σκοπούς.
Η τραγική αλήθεια
Στην πραγματικότητα, τόσο οι Σοβιετικοί, όσο και η NASA χορηγούσε στους αστροναύτες της μολύβια από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Ένα αναπάντεχο γεγονός, όμως, οδήγησε και τους δύο διαστημικούς κολοσσούς να μην επιτρέπουν πια την είσοδο των μολυβιών στα διαστημόπλοια.
Τον Ιανουάριο του 1967, οι αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος Apollo 1, Edward White , Roger Chaffee και Virgil Grissom, ξεκίνησαν να δοκιμάζουν τη μεταλλική κάψουλα έκτακτης προσθαλάσσωσης σε μία πισίνα, σε μια αεροπορική βάση κοντά στο Χιούστον του Τέξας, πριν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της ανθρωπότητας στο φεγγάρι.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, οι ειδικοί υπέδειξαν ανάμεσα στους υπεύθυνους και τα μολύβια!
Και αυτό γιατί τα μολύβια φτιάχνονται από γραφίτη, ένα εύφλεκτο υλικό και ταυτόχρονα καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
Τα κατάλοιπα των μολυβιών, όπως οι σπασμένες μύτες, τα υπολείμματα γραφίτη και τα ξύσματα αποτελούν έναν θανάσιμο κίνδυνο, καθώς μπορούν να “χωθούν” οπουδήποτε και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Τα διαστημικά στυλό
Έτσι, η NASA έφτασε να εισάγει τα διαστημικά στυλό, τα οποία δημιούργησε η Fisher Pen και είναι ικανά να χρησιμοποιηθούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μπορεί να λειτουργήσει από τους -45 μέχρι τους 200 βαθμούς Κελσίου και κάτω από το νερό ή άλλα υγρά.
Και μια ακόμα αλήθεια. Η NASA δεν δαπάνησε κανένα εκατομμύριο για αυτή την ανακάλυψη. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Πολ Φίσερ και η εταιρεία του ήταν αυτοί που επένδυσαν περίπου ένα εκατομμύριο δολάριο για το στυλό.
Το μόνο κόστος της NASA ήταν η αγορά 400 στυλό από τη Fisher με κόστος λιγότερο από χίλια δολάρια. Τον επόμενο χρόνο τα διαστημικά στιλό έφτασαν και στους Σοβιετικούς ενώ σήμερα μπορεί οποιοσδήποτε να τα προμηθευτεί με μια επίσκεψη στην Amazon.
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η πρώτη και μοναδική απεργία στο διάστημα. Έγινε από 3 αστροναύτες της ΝΑΣΑ, που αγανάκτησαν με την εξαντλητική εργασία και την αδιάλλακτη στάση του Χιούστον
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιάσων Τριανταφυλλίδης σε ηλικία 61 ετών
- Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η φωτιά και το παράνομο εμπόρευμα πίσω από τους 57 νεκρούς
- DeepSeek. Τι είναι το φτηνό κινεζικό chatbot AI που φέρνει αναταράξεις στην τεχνητή νοημοσύνη
- Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στο Μίμη Δομάζο. «Αθάνατος ο Στρατηγός του Παναθηναϊκού»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ