Μια startup επιχείρηση με έδρα το Παρίσι που ονομάζεται Neoplants έχει τροποποιήσει γενετικά ένα φυτό για να κάνει τη δουλειά 30 κοινών φυτών εσωτερικού χώρου, σύμφωνα με έκθεση της Inverse που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Η εταιρεία κατασκεύασε γενετικά ένα φυτό pothos (Epipremnum aureum) και το σχετικό μικροβίωμα της ρίζας του για να παράγει το Neo P1, έναν ισχυρό καθαριστή αέρα.
Τώρα, η νέα υπερ-αποδοτική μονάδα βγήκε στην αγορά και θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία καθαρισμού αέρα.
«Μία από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση του τι υπάρχει στον αέρα που αναπνέουν», δήλωσε στο Inverse ο Πάτρικ Τόρμπεϊ, μοριακός βιολόγος και τεχνικός διευθυντής της Neoplants.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα και επομένως δεν ρυπαίνει. Επιπλέον, σε μια εποχή που οι πυρκαγιές πλήττουν πολλές περιοχές, ο καθαρισμός του αέρα έχει μεγάλη ζήτηση.
Η νέα εφεύρεση έχει μάλιστα τη δυνατότητα να απομακρύνει πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), τις οποίες οι συμβατικοί καθαριστές αέρα δεν μπορούν να επεξεργαστούν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενώσεις είναι τόσο μικρές που δεν μπορούν να συλληφθούν με τις παραδοσιακές μεθόδους. Ωστόσο, τα φυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να συλλαμβάνουν, να απορροφούν και να μεταβολίζουν ακόμη και τα μικρότερα σωματίδια. Ο Neo P1 κάνει ακριβώς αυτό.
«Ξεκινήσαμε με ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Λιονέλ Μορά, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης επιχείρησης.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς το γονιδίωμα του φυτού, το οποίο είναι γνωστό και ως κισσός του διαβόλου, δεν είχε χαρτογραφηθεί. Έτσι, η ομάδα της Neoplants αποφάσισε να ξεκινήσει με την χαρτογράφηση του γονιδιώματος.
«Είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα αεροπλάνο ενώ πετάς», είπε χαρακτηριστικά ο Τόρμπεϊ.
Η όλη διαδικασία αναπτυξης διήρκεσε τέσσερα χρόνια και τώρα, το νέο φυτό μπορεί να μεταβολίζει τέσσερις σημαντικούς ρύπους του αέρα εσωτερικών χώρων, όπως η φορμαλδεΰδη και το τολουόλιο, και να απορροφά ορισμένες πτητικές οργανικές ενώσεις.
Οι μηχανικοί όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Πειραματίστηκαν επίσης με τους μικροοργανισμούς που ζουν στις ρίζες του φυτού, εισάγοντας γονίδια από ακραιόφιλα βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε αφιλόξενα περιβάλλοντα καταναλώνοντας τοξικές χημικές ουσίες. Αυτή η αλλαγή αύξησε σημαντικά την ικανότητα του φυτού να μεταβολίζει τους ρύπους.
Για την περαιτέρω συμμόρφωση με τα πρότυπα του FDA και την αποφυγή φυσικών καταστροφών, οι μηχανικοί δεν πειραματίστηκαν με τμήματα του γονιδιώματος που θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιβίωση του φυτού στη φύση.
«Δεν δίνουμε επιλεκτικό πλεονέκτημα στο φυτό. Δεν το κάνουμε να μεγαλώνει ταχύτερα, δεν αυξάνουμε την αντοχή του στα φυτοφάρμακα», δήλωσε ο Τόρμπεϊ.
Τώρα, η εταιρεία επικεντρώνεται στην τροποποίηση άλλων τύπων φυτών για να καλύψει διαφορετικές προτιμήσεις. Εργάζεται επίσης για τη μείωση της τιμής του φυτού, η οποία αυτή τη στιγμή έχει οριστεί στα 179 δολάρια.
Το 2018, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον τροποποίησαν το φυτό πόθος ώστε να απομακρύνει το χλωροφόρμιο και το βενζόλιο από τον αέρα γύρω του.
Πηγή: Interesting Engineering
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr