Πάνω στη νήσο Λουζόν υπάρχει η διάσημη λίμνη Τααλ. Στο κέντρο της υπάρχει το νησάκι Τααλ που με τη σειρά του φιλοξενεί μία μικρότερη λίμνη, την Κράτερ. Ανοιχτά της Κράτερ, συναντάμε το νησάκι Vulcan Point ή αλλιώς Σημείο του Ηφαίστου.
Πρόκειται για το μοναδικό φαινόμενο ενός νησιού που βρίσκεται μέσα σε λίμνη, η οποία είναι στο κέντρο ενός νησιού μέσα σε μια λίμνη, πάνω σε ένα νησί.
Το θέαμα από δορυφόρο μοιάζει με σουρεαλιστικό έργο τέχνης. Μία ζωγραφιά μέσα σε μία άλλη ζωγραφιά, μέσα σε μία ακόμα ζωγραφιά…
Η νήσος Λουζόν, που αποτελεί τον αρχικό «καμβά», είναι το μεγαλύτερο νησί στις Φιλιππίνες και το 15ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχει έκταση 110.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 53 εκατομμύρια.
Η μορφολογία της είναι ορεινή και ηφαιστιογενής. Ο μικρότερος από τους κρατήρες που αναδύεται από το έδαφος τοποθετείται στο νότο της νήσου.
Διαβάστε ακόμα: Δείτε από ψηλά τους κρατήρες των ηφαιστείων της Ελλάδας. Ποια από αυτά είναι ενεργά. Εντυπωσιακές εικόνες και απόκοσμα τοπία από drone
Μέσα στη λίμνη Τααλ, «ζει» ο κρατήρας του ομώνυμου ηφαιστείου. Μετά από την έκρηξη του 1911, γύρω από το κέντρο του κρατήρα σχηματίστηκε μία ηφαιστειακή λίμνη. Στο κέντρο της αναδύθηκε ένα ακόμα μικροσκοπικό νησάκι, το Vulcan Point.
Τόσο αυτό, όσο και η ηφαιστειακή λίμνη κατείχαν τα αντίστοιχα ρεκόρ του μεγαλύτερου νησιού και της μεγαλύτερης λίμνης που βρίσκονταν πάνω σε ένα νησί, μέσα σε λίμνη πάνω σε νησί.
Όλα άλλαξαν τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο «κοιμισμένος γίγαντας» Τααλ ξύπνησε και πάλι, 43 χρόνια μετά την τελευταία του μεγάλη έκρηξη το 1977. Η εκτόξευση μίας πελώριας στήλης τέφρας που άγγιζε το ένα χιλιόμετρο, συνοδευόμενη από δυνατούς ήχους και δονήσεις, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ντόπιους. Την επόμενη ημέρα παρατηρήθηκε εκροή λάβας. Αυτές οι πολύωρες διεργασίες του κρατήρα έδωσαν στους κατοίκους τον απαραίτητο χρόνο να διαφύγουν με ασφάλεια. Οι αρχές απομάκρυναν 44.000 ανθρώπους, ενώ ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις με προορισμό τη Μανίλα.
Από τη δυνατή έκρηξη που ακολούθησε, έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα. Οι περισσότεροι αρνούνταν πεισματικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, η ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μία θλιβερή φυσική καταστροφή. Η ηφαιστειακή λίμνη που περιέβαλλε το Vulcan Point, αποξηράθηκε, με αποτέλεσμα το μικρό νησάκι να μην υφίσταται πλέον.
αρχική εικόνα: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο φωτογράφος που κατέγραψε την έκρηξη του ηφαιστείου και τον θάνατό του. «Νιώθω ότι βρίσκομαι στα πρόθυρα πριν γίνει κάτι», έγραφε και έζησε για λίγο τη μεγαλύτερη κατολίσθηση της ιστορίας
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr