Πώς επινοήθηκε το συν και το πλην στην αριθμητική; Ο δρόμος προς τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στη Μηχανή του Χρόνου. Νέα εκπομπή στο Cosmote History

Πώς επινοήθηκε το συν και το πλην στην αριθμητική; Ο δρόμος προς τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στη Μηχανή του Χρόνου. Νέα εκπομπή στο Cosmote History

Από τα σύμβολα στα αριθμητικά ψηφία. Η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει την ιστορία των Μαθηματικών τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στις 21.00 το βράδυ στο COSMOTE HISTORY.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματα στα μαθηματικά, καταγράφεται η πορεία από τον Αραβικό κόσμο προς την Ευρώπη, κατά την οποία επινοήθηκε η άλγεβρα και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα αριθμητικά ψηφία που χρησιμοποιούμε σήμερα. Αποκαλύπτεται από πού προέρχονται τα μαθηματικά σύμβολα, όπως το συν και το πλην, καθώς για αιώνες, οι εξισώσεις γράφονταν με λέξεις.

Ωστόσο, η μεγάλη ακμή των μαθηματικών ήρθε αργότερα, τον 16ο και 17ο αιώνα. Μεγάλες προσωπικότητες της περιόδου, όπως ο Γαλιλαίος, ο Καρτέσιος και ο Νεύτωνας, επιστήμονες που ασχολήθηκαν με κάθε επιστημονικό κλάδο, από τα μαθηματικά μέχρι τη φιλοσοφία και τη θεολογία, κατάφεραν να δημιουργήσουν πρωτοφανή μέχρι τότε μαθηματικά, στην προσπάθειά τους να μελετήσουν τα φυσικά φαινόμενα.

Με την αναλυτική γεωμετρία του Καρτέσιου, η άλγεβρα και η γεωμετρία μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιηθούν από κοινού, ανοίγοντας ένα ολοκαίνουριο πεδίο στα μαθηματικά. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον Νεύτωνα και τον Γερμανό μαθηματικό Λάιμπνιτζ, τους επινοητές του απειροστικού λογισμού, της μαθηματικής ανακάλυψης χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός.

Τον 19ο αιώνα οι μαθηματικοί αμφισβήτησαν τις δεδομένες αλήθειες και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο για τον κόσμο που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ούτε οι ανθρώπινες αισθήσεις, ενώ παράλληλα, μαθηματικοί όπως ο Τζορτζ Μπουλ, επιδίωξαν να μεταφράσουν την ανθρώπινη σκέψη και λογική σε αριθμούς. Η επιτυχία τους οδήγησε στην εφεύρεση που σημάδεψε την πορεία της ανθρωπότητας, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στην εκπομπή μιλούν οι πρώην καθηγήτρια του ΕΜΠ και ερευνήτρια, Χριστίνα Φίλη. Ο καθηγητής μαθηματικών του ΕΚΠΑ, Σταύρος Παπασταυρίδης, ο ιστορικός των επιστημών Θεόδωρος Αραμπατζής, ο ιστορικός των μαθηματικών Ιωάννης Χριστιανίδης, ο καθηγητής μαθηματικών Άρης Μαυρομμάτης και ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πέτρος Στεφανέας. Οι μαθηματικοί Τεύκρος Μιχαηλίδης και Νίκος Παπούλας εξηγούν με απλό τρόπο τις μεγαλύτερες μαθηματικές ανακαλύψεις από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Παρακολουθήστε το τρέιλερ της εκπομπής που θα προβληθεί την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και σε επανάληψη την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 17.00 από το COSMOTE HISTORY:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.