Το 1859 το τελευταίο αμφισβητούμενο κομμάτι γης μεταξύ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας ήταν το αρχιπέλαγος του Σαν Χουάν, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Καναδά και της Επικράτειας του Όρεγκον. Οι δύο χώρες διεκδικούσαν τα νησιά, ενώ οι σχέσεις των αποίκων τους χαρακτηρίζονταν από καχυποψία και εχθρότητα.
Αυτό ήταν το στάτους κβο τη μέρα που ο Λάιμαν Κάτλερ, ένας Αμερικανός που ζούσε στο νησί του Σαν Χουάν, πυροβόλησε ένα γουρούνι που σκάλιζε το πατατοχώραφο του. Ήταν ένα βρετανικό γουρούνι. Οι βρετανικές αρχές απείλησαν να συλλάβουν τον Κάτλερ αν δεν επανόρθωνε.
Όταν οι Αμερικάνοι του νησιού ζήτησαν βοήθεια από τον αμερικανικό στρατό, ένας θερμοκέφαλος ταξίαρχος με το όνομα Γουίλιαμ Χάρνει απάντησε στέλνοντας ένα λόχο στρατιωτών από την 9η Μεραρχία Πεζικού.
Ο κυβερνήτης της Βρετανικής Κολομβίας έστειλε και αυτός ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή.
Οι δύο πλευρές κλιμάκωσαν τις ενέργειες τους.
Σύντομα, 400 Αμερικάνοι στρατιώτες οχυρώθηκαν στο νησί, ενώ ένας στόλος βρετανικών πλοίων με χιλιάδες ενόπλους άντρες περίμενε στα ανοιχτά. Ο πόλεμος ήταν πραγματικά κοντά. Οι οδηγίες που δόθηκαν αρχικά προς τα αμερικάνικα στρατεύματα κατοχής του Σαν Χουάν ήταν:
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Σε αυτό το σημείο επικράτησαν οι πιο ψύχραιμοι. Οι αξιωματικοί του βρετανικού ναυτικού αρνήθηκαν να αποβιβάσουν τους Βασιλικούς Πεζοναύτες στο νησί, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τρομοκρατημένη από την ιδέα ότι οι ενέργειες ενός οργισμένου αγρότη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο, έστειλε τον στρατηγό Γουίνφιλντ Σκοτ, διοικητή του αμερικανικού στρατού, να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τελικά σε κοινή κατοχή των νησιών, τερματίζοντας μια στρατιωτική σύγκρουση στην οποία η μοναδική απώλεια ήταν το γουρούνι.
Δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα του “πολέμου των χοίρων”, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσέφυγαν σε διαιτησία για να επιλύσουν τη διαμάχη τους για τα νησιά: στον Κάιζερ Γουλιέλμο Α’ της Γερμανίας.
H τελική απόφαση του ήταν υπέρ των ΗΠΑ και σήμερα τα νησιά αποτελούν τμήμα της πολιτείας της Ουάσινγκτον.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Τα δικαστήρια ζώων στον Μεσαίωνα. Δίκαζαν και εκτελούσαν γουρούνια, σκυλιά και τρωκτικά. Τα γρυλίσματα ήταν απόδειξη ενοχής και όσα τρωκτικά δεν εμφανίζονταν στο δικαστήριο δικάζονταν «ερήμην»
Ειδήσεις σήμερα:
- Ποιες είναι οι τρεις όμηροι που απελευθερώνει η Χαμάς. Ξεκινά η εκεχειρία στη Γάζα. Όλες οι φωτογραφίες των 33 ομήρων
- Πέθανε η Καίτη Γκρέυ σε ηλικία 100 ετών. Οι μεγάλες μουσικές συνεργασίες και η πολυτάραχη ζωή
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ