Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς χωρίστηκε η Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επιτέλους ξέρουν τι απέγινε η “Ατλαντίδα” της βόρειας Ευρώπης, που ονομάστηκε Doggerland.
Σύμφωνα με άρθρο τον Φεβρουάριο του 2024 στο Explorersweb, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αιτία του διαχωρισμού της Μεγάλης Βρετανίας από την υπόλοιπη ήπειρο, δεν ήταν ένα τεράστιο τσουνάμι, αλλά η σταδιακή άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
Πριν από περίπου 8.000 χρόνια, η Doggerland, μια περιοχή πλούσια σε πόρους, συνέδεε τη Βρετανία με την υπόλοιπη Ευρώπη. Έπειτα όμως από μια περίοδο γεωλογικών αλλαγών, μακρών εποχών παγετώνων και άλλων φυσικών καταστροφών, η Ντόγκερλαντ εξαφανίστηκε κάτω από τα κύματα της Βόρειας Θάλασσας, προκαλώντας τον διαχωρισμό της Βρετανίας από την ήπειρο.
Μια προϊστορική πεδιάδα
Στη δεκαετία του 1990, ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ επινόησε το όνομα Doggerland από το Dogger Bank, μια μεγάλη αμμώδη περιοχή στη μέση της Βόρειας Θάλασσας. Η λέξη «dogger» αναφέρεται σε ένα είδος μεσαιωνικού ολλανδικού ψαροκάικου. Αυτή η εκτεταμένη στεριά εκτεινόταν από τη Βρετανία μέχρι την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.
Το Ντόγκερλαντ κάλυπτε περίπου 46.620 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καταλάμβανε τη σημερινή Βόρεια Θάλασσα και τη Μάγχη. Το πιο σημαντικό ήταν ότι συνέδεε τα βρετανικά νησιά με την ηπειρωτική Ευρώπη. Περιλάμβανε τεράστιους υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες και έλη στα οποία κατοικούσαν μαμούθ, ύαινες και άλλα προϊστορικά είδη. Αυτά τα ζώα αποτελούσαν τροφή για τους Νεάντερταλ.
Τυχαία ανακάλυψη
Κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη της Ντόγκερλαντ μέχρι το 1931. Κατά τύχη, ένα αλιευτικό σκάφος έβγαλε ένα κομμάτι τύρφης ακριβώς έξω από την ακτή του Nόρφολκ. Η επιστημονική εξέταση έδειξε ότι η τύρφη περιείχε ένα μεσολιθικό αγκαθωτό καμάκι φτιαγμένο από ένα κέρατο μήκους 21,5 cm. Αυτό το καμάκι χρονολογείται από το 10.000 π.Χ. Η ανακάλυψη υποδήλωνε ότι ενδεχομένως υπήρχαν περισσότερα προϊστορικά ευρήματα στον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας. Και υπήρχαν.
Προς το τέλος της εποχής των παγετώνων η Ντόγκερλαντ άλλαξε. Γύρω στο 12.000 π.Χ., καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονταν, το λιώσιμο των παγετώνων προκάλεσε άνοδο της στάθμης της θάλασσας και η Ντόγκερλαντ άρχισε να χάνεται στη θάλασσα. Πριν από περίπου 7.000 χρόνια, είχε σχεδόν βυθιστεί πλήρως, εκτός από μια λωρίδα αμμουδιάς γνωστή ως Dogger Bank. Τότε εικάζεται ότι η Βρετανία έγινε το αποκομμένο νησί που είναι σήμερα.
Το ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι το πώς εξαφανίστηκε ο Ντόγκερλαντ. Ήταν μια σταδιακή διαδικασία ή κάτι πιο ξαφνικό το βύθισε κάτω από τα κύματα;
Η αναζήτηση
Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί περισσότερα στοιχεία. Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι και επιστήμονες τροφοδότησαν αρκετά την έρευνα για την Ντόγκερλαντ, “χτενίζοντας” τις παραλίες για αντικείμενα και ενδείξεις. Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε ομάδα στο Facebook με την ονομασία Doggerlanders που προσκαλούσε τους ανθρώπους να μοιραστούν τις γνώσεις και τις ανακαλύψεις τους. Κάποιοι έχουν δημοσιεύσει ακόμη και φωτογραφίες από υποτιθέμενα καλοδιατηρημένα ίχνη των Νεάντερταλ.
Ορισμένοι ερευνητές έχουν αποκαλύψει αντικείμενα που διαφορετικά δεν θα είχαν βρεθεί. Το 2009, ένα κομμάτι κρανίου 40.000 ετών εμφανίστηκε στις ακτές του Zίλαντ, μια επαρχία της Ολλανδίας. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πάνω από 2.000 αντικείμενα που ανακτήθηκαν από την Ντόγκερλαντ. Αυτά περιλαμβάνουν ανθρώπινα υπολείμματα, οστά ζώων, τσεκούρια, σφυριά και απολιθώματα.
Οι δύο θεωρίες
Από τις δύο κύριες θεωρίες, η πρώτη υποστηρίζει ότι ένα ισχυρό τσουνάμι κατέστρεψε την Ντόγκερλαντ και απέκοψε τη Βρετανία από την ηπειρωτική χώρα. Όντως πριν από 8.000 χρόνια, μια μεγάλη υποθαλάσσια κατολίσθηση στα ανοιχτά της Νορβηγίας προκάλεσε τσουνάμι (το αποκαλούν Storegga Slide) στη Βόρεια Θάλασσα. Αρχαιολόγοι έβγαλαν πυρήνες χώματος που περιείχαν κομμάτια σπασμένων κελυφών και DNA από αρχαία δέντρα που παραπέμπουν στη θεωρία του τσουνάμι.
Επιπλέον, η ανάλυση των υπολειμμάτων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών δείχνει μείωση του τοπικού πληθυσμού εκείνη την εποχή.
Ωστόσο σχετικές έρευνες έδειξαν ότι, το κύμα που προέκυψε δεν ήταν τόσο μεγάλο ή απειλητικό για μια τέτοια μόνιμη αλλαγή. Ακόμα κι αν ερχόταν ένα τέτοιο κύμα, σύντομα τα νερά θα επανέρχονταν σε κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν τώρα στην εκδοχή της σταδιακής ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Όταν οι παγετώνες και τα στρώματα πάγου άρχισαν να λιώνουν, η ήπειρος στη Βόρεια Θάλασσα βυθίστηκε. Σύμφωνα με το National Geographic, λόγω της αργής ανόδου, οι άνθρωποι έπρεπε να εγκαταλείψουν τις άλλοτε ακμάζουσες κυνηγετικές πεδιάδες και να αναζητήσουν υψηλότερα εδάφη.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Google Earth , Structures and Anomalies / facebook
Όσοι προσπάθησαν να το κατοικήσουν πέθαναν ή υπέφεραν! Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί στον κόσμο
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ