Πώς άρχισαν να κατασκευάζονται οι ουρανοξύστες για να λύσουν το στεγαστικό πρόβλημα. Η μεγάλη ανατροπή έγινε όταν εξελίχθηκαν τα ασανσέρ

Πώς άρχισαν να κατασκευάζονται οι ουρανοξύστες για να λύσουν το στεγαστικό πρόβλημα.  Η μεγάλη ανατροπή έγινε όταν εξελίχθηκαν τα ασανσέρ
Από τα αρχαία χρόνια ιδιαίτερα σε ανεπτυγμένες αυτοκρατορίες όπως της Ρώμης, άρχισαν να κατασκευάζονται κτίρια μεγάλου ύψους. Τα κτίρια αυτά έφταναν μέχρι και τους 10 ορόφους. Άλλωστε και η πύργος της Βαβέλ ένα πολυώροφο συγκρότημα δεν ήταν;
                                                                      Η κατασκευή της πυραμίδας της Γκίζας

Οι πυραμίδες της Γκίζας Πηγή εικόνας Wikimediamtx Commons

Το 2.850Π.Χ στην Αρχαία Αίγυπτο, η 4η δυναστεία των Φαραώ δημιουργεί τις πυραμίδες της Γκίζας. Πρόκειται για μια σειρά πυραμίδων, οι μεγαλύτερες εξ αυτών, ήταν η πυραμίδα του Χέοπα , του Χεφρήνουν, και του Μυκερίνου .Οι ιστορικοί τις θεωρούν, τους πρώτους ουρανοξύστες, στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι συγκεκριμένες πυραμίδες χρησιμοποιούνταν για την ταφή της δυναστείας των Φαραώ και μελών των οικογενειών τους. Οι πυραμίδες είχαν ύψος 146 μέτρα. Για δεκάδες χρόνια αποτελούσαν, τη πιο ψηλή κατασκευή, που είχε δημιουργήσει ο άνθρωπος.

Η ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής

O Βέρνερ φον Ζίμενς Πηγή εικόνας Wikimediamtx Commons

Με την πάροδο των αιώνων άρχισε να υπάρχει μια τεράστια πρόοδος στο τομέα της τεχνολογίας που επηρέασε το χώρο της αρχιτεκτονικής αλλά και των κατασκευών.

Η μεγάλη αλλαγή ήταν ο χάλυβας. Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί τομή στο τομέα των κατασκευών. Πρώτα στην Αγγλία και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, ο χάλυβας άρχισε να χρησιμοποιείται και στην ανοικοδόμηση.

Βέβαια το να φτιαχτούν ψηλά κτίρια ήταν σχετικά εφικτό. Η άνοδος όμως και η κατάβαση ήταν επώδυνη διαδικασία. Όταν λοιπόν εξελίχθηκαν τα ασανσέρ άνοιξε η όρεξη για ψηλότερα κτίρια. Αρχικά το 1835 , στην Αγγλία, δημιουργείται ο πρώτος μηχανικός ανελκυστήρας. Το 1880 αποτελεί χρονιά τομή για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και των ουρανοξυστών ειδικότερα. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Βέρνερ Ζίμενς προχώρησε στη κατασκευή του πρώτου ανελκυστήρα , ο οποίος δούλευε με ηλεκτρική ενέργεια.

Η πυρκαγιά στο Σικάγο

Το 1871 ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στο Σικάγο. Η πόλη πριν την καταστροφική πυρκαγιά, βρισκόταν σε τεράστια οικονομική ανάπτυξη. Χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, αλλά και μετανάστες είχαν εγκατασταθεί στη μεγαλούπολη που προσέφερε καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η γέννηση των πανύψηλων ουρανοξυστών

Το Σικάγο άρχισε να ανοικοδομείται ταχύτατα, επειδή όμως είχε ραγδαία πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία ουρανοξυστών . Το 1885 ολοκληρώνεται ,η κατασκευή του 12οροφου ουρανοξύστη, με ατσαλένιο σκελετό. Πρόκειται για το κτίριο οικιακών ασφαλίσεων και έδωσε το σύνθημα για περισσότερους ουρανοξύστες.

Ο Πύργος Αθηνών όπως φαίνεται απο την λεωφόρο Μεσογείων Πηγή εικόνας: Wikimediamtx Commons

Η ταχεία ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής και κυρίως η δημιουργία όλο και περισσότερων κτιρίων μεγάλου ύψους, ανέπτυξε ένα έντονο ανταγωνισμό ακόμη και για το ποια πόλη ή χώρα έχει το υψηλότερο.

Το 19ο αιώνα το Παρίσι κατείχε την  ψηλότερη κατασκευή λόγω του πύργου του Άιφελ ύψους 300 μέτρων . Το 1930 στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε ο πρώτος αυτοστηριζόμενος ουρανοξύστη στο κόσμο, ο Κράισλερ. Έχει ύψος 319 μέτρων και αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους υψηλότερους στον κόσμου.

Οι ουρανοξύστες στην Ελλάδα

τα πρώτα ψηλά κτίρια στη χώρα μας έκαναν την εμφάνιση τους λίγο μετά τη μικρασιατική καταστροφή . Το προσφυγικό ζήτημα ανέπτυξε την ανάγκη να δημιουργηθούν πολυκατοικίες ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες που έρχονταν από τη Μικρά Ασία.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κτίρια που “ξύνουν τον ουρανό” ή χάνονται μέσα στα σύννεφα, όπως γίνεται στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 25 κτίρια άνω των 30 μέτρων. Το μεγαλύτερο κτίριο , που αποτελεί και το μοναδικό ουρανοξύστη στην Ελλάδα είναι ο πύργος των Αθηνών με ύψος 103 μέτρων. Το σχεδιασμό του συγκεκριμένου έργου ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας οι αρχιτέκτονες Ιώαννης Βικέλας , και Ιωάννης Κυμπρίτζης. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1971 και αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο της Ελλάδας. Επικράτησε όμως η άποψη ότι το μέτρο όλων είναι η Ακρόπολη και τα ψηλά κτίσματα θα την έκρυβαν. Γι αυτό το φαινόμενο δεν πήρε διαστάσεις και το λεκανοπέδιο έχει ορίζονται ανάπτυξη και όχι κάθετη.

Πηγή αρχικής εικόνας Wikimediamtx Commons

Διαβάστε το άρθρο: Η ιστορία του Πύργου Αθηνών. Δείτε τον ουρανοξύστη της Ν. Υόρκης με τον οποίο μοιάζει. Πώς ξεπεράστηκε το πρόβλημα στο όριο του ύψους. Είναι 103 μέτρα και έχει 28 ορόφους… 

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Το αμερικάνικο καρτούν που «προέβλεψε» την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου και ξεσήκωσε τους απανταχού συνωμοσιολόγους

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr