Στις αρχές του σχολικού έτους, ένα κορίτσι 12 χρονών, η Λιάνα, συμφώνησε να αφήσει το κινητό της σε ένα κλειδωμένο κουτί για τρεις εβδομάδες. Δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τίποτα: Ούτε TikTok, ούτε WhatsApp. Αυτό, ήταν μέρος ενός κοινωνικού πειράματος στο οποίο και συμμετείχαν 25 μαθητές στο σχολείο Stanway, στο Έσεξ. Πριν κλειδώσει το κινητό της στο κουτί, το κορίτσι είπε: «Δεν θα έλεγα ότι είμαι εθισμένη στο κινητό, αλλά είναι μια από τις κύριες προτεραιότητές μου. Αυτό που με ανησυχεί με την απαγόρευση του τηλεφώνου είναι να χάσω τάσεις και άλλα πράγματα που συμβαίνουν».
Το συγκεκριμένο κοινωνικό πείραμα του σχολείου, το οποίο και έγινε το θέμα της νέας εκπομπής/ ντοκιμαντέρ του Channel 4 «Swiped: The School that Banned Smartphones», κράτησε λιγότερο από έναν μήνα (21 μέρες). Αρχικά, τα παιδιά ήταν ταραγμένα χωρίς τα τηλέφωνά τους. «Μόλις έβαλα τη ζωή μου εκεί μέσα, χάθηκε τελείως», είπε δραματικά ο Χάρι, ένα παιδί 11 ετών, καθώς έβαζε το κινητό του στο κλειδωμένο κουτί στο σχολείο του. Λίγες μέρες μετά, ένας μαθητής είπε ότι αναγκάστηκε να διαβάσει ένα βιβλίο «ως έσχατη λύση», ενώ ένας άλλος αισθάνθηκε «τραυματισμένος» που έχασε τη συσκευή του. Στο ντοκιμαντέρ, βλέπουμε ότι η δυσκολία κορυφώνεται όταν ένα παιδί αγωνίζεται να πάει για ύπνο χωρίς να σκρολάρει λίγο στο κινητό του. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα παιδιά του σχολείου, οι εμπνευστές του ντοκιμαντέρ, Έμα και Ματ Γουίλις, που έχουν τρία παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών, αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τα κινητά τους για ένα διάστημα.
Το πείραμα
Κατά τη διάρκεια του πειράματος στο σχολείο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του York παρακολούθησαν πώς άλλαζε η συμπεριφορά των παιδιών. Κάθε παιδί έπρεπε να εκτελέσει μια σειρά γνωστικών εργασιών σχετικά με την προσοχή, τους χρόνους αντίδρασης και τη μνήμη πριν και μετά την αποστασιοποίηση από το κινητό του. Μια βασική διαφορά που σημειώθηκε, μετά από 21 ημέρες χωρίς τηλέφωνο, ήταν ότι τα παιδιά ανέφεραν πως κοιμόντουσαν μία ώρα παραπάνω κάθε βράδυ.
Στη συνέχεια του πειράματος, οι ερευνητές είδαν τους συμμετέχοντες να προσαρμόζονται στη ζωή χωρίς τα τηλέφωνά τους και να απολαμβάνουν λιγότερη πίεση στην καθημερινότητά τους. Το πιο τρομακτικό κομμάτι του ντοκιμαντέρ, ήταν η μαρτυρία μίας μητέρας που περιέγραψε πως ο 11χρονος γιος της έχασε τη ζωή του πριν μερικά χρόνια, καθώς ανέπτυξε αυτοκτονικές τάσεις έχοντας επηρεαστεί από ένα βίντεο στο YouTube. «Είχε εμμονή με τα πράγματα, οπότε νομίζω ότι η έννοια της αυτοκτονίας έγινε ένα από αυτά τα ενδιαφέροντά του. Αυτό το βίντεο ανέβηκε στο τέλος της χρονιάς και ο γιος μου πέθανε στις 10 Ιανουαρίου», είπε η γυναίκα στο ντοκιμαντέρ.
Αναλογιζόμενος τα ευρήματα του πειράματος, ο Δρ Ράνγκαν Τσάτερτζι, που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ, προέτρεψε άλλους –μικρούς και μεγάλους– να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν μακριά από τα κινητά τους μερικές φορές. «Δεν επηρεάζει άμεσα μόνο την ψυχική υγεία των παιδιών μας, αλλά την κοινωνία συνολικά. Αν τα παιδιά μας δεν είναι καλά, κανένας δεν είναι καλά», τόνισε. «Υπνοβατούμε σε μια κρίση ψυχικής υγείας», τόνισε ο Δρ Ράνγκαν στο Metro. «Δεν πρόκειται μόνο για το περιεχόμενο που καταναλώνουν αυτά τα παιδιά στο διαδίκτυο, όπως η βίαιη πορνογραφία αλλά και για το τι τους κάνουν τα τηλέφωνά τους σωματικά, όσον αφορά πράγματα όπως ο ύπνος και το άγχος. Νομίζω ότι αποτυγχάνουμε τα παιδιά μας συλλογικά ως κοινωνία.
Πηγή Jenny.gr
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr