Πριν από 40 χρόνια το τατουάζ όλοι το θεωρούσαν ανάρμοστο για έναν “καθωσπρέπει” άνθρωπο. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 35% των Ελλήνων έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ. Συνήθως βέβαια όσοι κάνουν την αρχή, δεν σταματούν στο ένα.
Οι περισσότεροι ξεκινούν για να κάνουν κάτι μικρό και διακριτικό, όπως μια λέξη, ένα αστέρι, ένα λουλούδι. Ορισμένοι από αυτούς συνεχίζουν με κάτι μεγαλύτερο αργότερα.
To τατουάζ φοριέται παντού
Είναι μικρόβιο, μανία ή μόδα; Ένα κατεξοχήν σύμβολο των ναυτικών, των φυλακισμένων, των παραβατικών και των ανατρεπτικών, έγινε “είδος” μαζικής κατανάλωσης. Πώς όμως φτάσαμε στην απενοχοποίηση του; Αρχικά αρκούσε η προβολή του από τη βιομηχανία του θεάματος. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές – είδωλα έδειξαν τα τατουάζ τους και αυτό ήταν αρκετό. Ο κόσμος άρχισε να το συνηθίζει και να θέλει να το αντιγράψει. Αφού πέρασε η περίοδος του μιμητισμού, η νοοτροπία σταδιακά άλλαξε.
Το τατουάζ έγινε στοιχείο της προσωπικότητας. Τα κοινωνικά δίκτυα πλημμύρισαν από εκατομμύρια σχέδια, κάνοντάς τα προσιτά και οικεία σε κάθε ανθρώπινο μάτι. Τα στούντιο που έκαναν τατουάζ πολλαπλασιάστηκαν. Η αύξηση των εργαστηρίων αντανακλούσε και την αύξηση της πελατείας. Όλοι έκαναν τατουάζ. Μια ματιά στους λουόμενους σε μια παραλία, ειδικά στους νεότερους, είναι η καλύτερη απόδειξη της έξαρσης.
Το μάτι πέφτει πάνω σε tribal, λουλούδια, κινέζικα ιδεογράμματα, σταυρούς, αστέρια, νεράιδες, φράσεις στα αραβικά, τα κινέζικα, τα ελληνικά και βέβαια ονόματα σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του σώματος, από τον λαιμό και τον γοφό ως τον αστράγαλο και τα δάχτυλα χεριού και ποδιού.
Το συναισθηματικό στοιχείο φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση να χαράξει κάποιος το σώμα του για πάντα…
Φεύγει το τατουάζ;
Το βάρος της μονιμότητας είναι μεγάλο, όχι όμως και ασήκωτο. Και αυτό γιατί για όσους το μετανοιώνουν, έχει αναπτυχθεί ο κλάδος της αφαίρεσης των τατουάζ.
“Τον τελευταίο 1,5 χρόνο υπάρχει έξαρση στην αφαίρεση των τατουάζ”, εξηγεί η Μαρία Καλάβρια, ιδιοκτήτρια κέντρου αποτρίχωσης. “Από εκεί που είχαμε κατά μέσο όρο 20 ραντεβού για αφαίρεση πλέον έχουμε σίγουρα 80 το μήνα”.
Η περίοδος της αφαίρεσης βρίσκεται στην κορύφωση της
Η μέθοδος αφαίρεσης που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι είναι το λέιζερ, το οποίο σπάει τους κόκκους της χρωστικής του τατουάζ σε πολύ μικρά τμήματα τα οποία αναγνωρίζονται σαν ξένα σώματα από τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού και απομακρύνονται σταδιακά. Πολλοί από τον καημό τους να μην ξαναδούν πάνω τους το τατουάζ νομίζουν ότι μία επίσκεψη στον δερματολόγο θα λύσει το πρόβλημα τους. Για να σβήσει όμως ένα τατουάζ χρειάζεται υπομονή.
“Αποτέλεσμα μπορεί να έχεις και στην πέμπτη συνεδρία, χρειάζονται όμως σίγουρα 7-8 φορές”, λέει η κ. Καλάβρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και δεν θα πονέσει το δέρμα από το λέιζερ θα “πονέσει” η τσέπη από την αφαίρεση.
Η ευκολία απομάκρυνσης του τατουάζ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρώμα, από το βάθος που έχει μπει η χρωστική, την ποσότητά της και το είδος του υλικού.
Oι πιο συνηθισμένοι λόγοι αφαίρεσης είναι το κακό σχέδιο, ένας χωρισμός ή ακόμη και η ωριμότητα που κάνει ένα καρτούν στο πόδι να φαίνεται αταίριαστο με την ηλικία.
Οι αστυνομικοί τα σβήνουν αν φαίνονται όταν φορούν τη στολή, καθώς σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας αν είναι εμφανή η απεικόνισή τους προκαλεί την ουδετερότητα που επιβάλλει το Σύνταγμα. Τα μοντέλα προτιμούν την ουδετερότητα ώστε να μην έχουν επαγγελματικούς περιορισμούς και πολλά ακόμη επαγγέλματα. Εκτός του μάγειρα φυσικά, που αν δεν έχει πολλά τατού, δύσκολα θα γίνει σεφ σε τηλεοπτική εκπομπή.
Κάλυψη με νέο τατουάζ
Για τους ίδιους λόγους ορισμένοι επιλέγουν να τα καλύψουν.
“Είναι κλασσικό να καλύπτουμε ονόματα από σχέσεις”, λέει ο Χάρης, tatoo artist.
Από τις δεκάδες καλύψεις σε τατουάζ που έχει κάνει έχει παρατηρήσει ότι στους άντρες δεν τους ενοχλεί το νέο τατουάζ να καλύπτει λίγο μεγαλύτερη επιφάνεια από ότι το τατουάζ που υπήρχε. “Οι γυναίκες είναι πιο αυστηρές και συγκεκριμένες σε αυτό που ζητούν”.
Οι πιο παράξενες ιστορίες
Το τατουάζ έγραφε Άννα. Ήταν το όνομα της αγαπημένης του, μέχρι που χώρισαν και ήθελε να το βγάλει από πάνω του. “Να το κάνουμε σουλτάνα; Καραβάνα; Μήπως ιγκουάνα;”. Το σκηνικό είναι από γνωστή διαφήμιση. Φαντάζει αστείο και εξωπραγματικό. Παρόλα αυτά είναι τόσο αληθινό. Αυτές οι σκηνές εκτυλίσσονται καθημερινά στα εργαστήρια. Πολλοί από την απόγνωση, ή το θυμό τους έχουν παράλογες απαιτήσεις. Σχέδια που δεν μπορούν να καλύψουν το τατουάζ που ήδη υπάρχει. Οι πιο υπομονετικοί καλλιτέχνες προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους εξηγήσουν ότι αυτό που έχουν στο μυαλό τους δε μπορεί να σχεδιαστεί.
“Το βασικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές”, λέει ο Χάρης, που θυμάται την πιο ακραία κάλυψη σε τατουάζ που έχει κάνει.
“Μια κοπέλα θέλησε να κάνει στο μπράτσο της το πορτρέτο του αγοριού της. Δεν περνά πολύς καιρός το ζευγάρι χωρίζει και έρχεται σε εμάς να ζητήσει κάλυψη του τατουάζ της. Το καλύψαμε με μαύρα και κόκκινα αφηρημένα σχέδια. Όταν τα ξαναβρήκαν, θέλησε και πάλι να έχει το πορτρέτο του αγοριού της πάνω της. Αυτή τη φορά στο άλλο χέρι. Μόνο που η ιστορία τους δεν είχε ευχάριστο τέλος. Τα παιδιά ξαναχώρισαν και έτσι χρειάστηκε και δεύτερη κάλυψη στο άλλο μπράτσο”.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Τζίμης. Ο πρώτος που άνοιξε μαγαζί που έκανε τατουάζ στην Ελλάδα το 1978. Είχε ακόμη και «τις ευχές» του αρχηγού της αστυνομίας Ν. Αρκουδέα. Στην αρχή μερικοί τον πλήρωναν με μπύρες και αναψυκτικά
Ειδήσεις σήμερα:
- Σωκράτης Φάμελλος, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 49,1%. Αποσύρεται ο Πολάκης: «Έχουμε πρόεδρο»
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ