Μέχρι το 1979 οι Ιρανές ντύνονταν όπως οι γυναίκες της Δύσης. Με πολύχρωμα ρούχα και αξεσουάρ, φορούσαν κοσμήματα, χρησιμοποιούσαν μέικ απ κι έβαφαν τα μαλλιά τους. Το μίνι και το ντεκολτέ κυριαρχούσαν στη μόδα και οι Ιρανές την ακολουθούσαν πιστά.
Μετά την ιρανική επανάσταση και την εγκαθίδρυση της ισλαμικής δημοκρατίας η κατάσταση άλλαξε άρδην.
Η κυβέρνηση απαίτησε από τις γυναίκες να φορούν φαρδιά ρούχα ώστε να καλύπτουν όλο το σώμα και τα άκρα τους καθώς και μαντίλα που να καλύπτει τα μαλλιά και τον λαιμό.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς στο Ιράν που έχουν μελετήσει την περίοδο της δυναστείας των Καχάρ “οι γυναίκες είχαν πλούσια μαλλιά και δεν τα έκοβαν ποτέ. Σχεδόν πάντα ήταν βαμμένα κόκκινα ή μαύρα. Φάρδαιναν τα φρύδια τους ζωγραφίζοντάς τα ώστε να φαίνονται σαν να είναι ενωμένα. Και μπορούσαν ελεύθερα να βάφουν τα πρόσωπά τους”.
Άλλωστε η Σοράγια, η θλιμμένη πριγκίπισσα που τη χώρισε ο Σάχης γιατί δεν του χάρισε διάδοχο, έκανε μια αρκετά τολμηρή ζωή, χωρίς να δημιουργείται σκάνδαλο.
Αν και ο ενδυματολογικός κώδικας παραμένει συντηρητικός σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από την δεκαετία του ΄80, τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες βρήκαν τρόπο ώστε να είναι κομψές.
Ντύνονται τηρώντας τις απαγορεύσεις αλλά ταυτόχρονα ακολουθώντας τη μόδα.
Χρησιμοποιούν αξεσουάρ και μακιγιάζ ενώ οι μαντίλες δεν έχουν το αυστηρό μαύρο χρώμα αλλά είναι πολύχρωμες και ανάλαφρες.
Στις αγροτικές περιοχές ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να φορούν τη μακριά μαύρη μαντίλα.
Δεν λείπουν βέβαια και εκείνες που αντιτίθενται στους περιορισμούς. Τα τελευταία χρόνια αρκετές γυναίκες συνελήφθησαν όταν έβγαλαν τη μαντίλα από το κεφάλι τους και ανέβασαν φωτογραφίες στα social mediamtx εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους και διεκδικώντας την ελευθερία στις επιλογές.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί επικρατεί στο Ιράν και μια νέα εποχή αρχίζει. Ο Σάχης «αποχωρεί οικειοθελώς»
Ειδήσεις σήμερα:
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
- Βρετανία. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες. «Φθηνότερη» από την κηδεία της μητέρας του Ελισάβετ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ