Ποιος ήταν ο Ταβερνιέ που ο Τσαγανέας έκανε διάσημο στον κινηματογράφο; Συνέταξε τον οδηγό των μονομάχων και το ευ αγωνίζεσθαι

Ποιος ήταν ο Ταβερνιέ που ο Τσαγανέας έκανε διάσημο στον κινηματογράφο; Συνέταξε τον οδηγό των μονομάχων και το ευ αγωνίζεσθαι

του ιστορικού συνεργάτη Κωνσταντίνου Λαγού

Ο Χρήστος Τσαγανέας στην ταινία «Φτωχαδάκια και Λεφτάδες» του 1961, υποδύθηκε τον παλαβιάρη θείο, που υπήρξε στρατιωτικός και ήταν κολλημένος με τις μονομαχίες.

Μονομαχίες που κάποιος Ταβερνιέ είχε θέσει τους όρους. Ποιος όμως ήταν αυτός;

Ο Ταβερνιέ ήταν Γάλλος που έγραψε το βιβλίο με τους ηθικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν μία μονομαχία. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος, αν και εξαίρετος ξιφομάχος, απέφευγε τις μονομαχίες. Μία φορά που προκλήθηκε σε μία, έστειλε ένα φίλο στη θέση του! Ίσως γι’ αυτό έζησε μέχρι 92 ετών.

Ο Ταβερνιέ παρέδωσε στην ιστορία τον ψυχραιμότερο κώδικα διεξαγωγής του αγώνα και έτσι όρισε τους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι.

Αδόλφος Ταβερνιέ

Ο Αδόλφος Ευγένιος Ταβερνιέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1853. Από μικρή ηλικία έδειξε ταλέντο στο γράψιμο και έγινε δημοσιογράφος. Έγραφε κείμενα για διάφορες γαλλικές εφημερίδες και περιοδικά. Για να βγάζει περισσότερα χρήματα δημοσίευε κείμενα σε άλλα έντυπα με ψευδώνυμα.

Σκίτσο με τη μορφή του Ταβερνιέ το 1883. Πηγή: Wikipedia

Ήταν φίλος του ιμπρεσιονιστή Άλφρεντ Σίσλεϋ και μέσω αυτού γνώρισε τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του κινήματος, όπως τους Μονέ, Ρενουά, Μανέ και άλλους.

Ο Ταβερνιέ γοητεύτηκε από τους πίνακες των ιμπρεσιονιστών και ήταν ένας από τους πρώτους αγοραστές τους. Ήταν ο πρώτος συλλέκτης κάποιων από τα πιο διάσημα έργα του Ιμπρεσιονισμού. Όταν ξεκίνησε να τα πουλά, στις αρχές του 20ου αιώνα, ήδη είχαν αποκτήσει ιδιαίτερη αξία και πουλήθηκαν σε υψηλές τιμές.

Οι δημοπρασίες των έργων της συλλογής του Ταβερνιέ, το 1900 και 1907, ήταν από τις πιο πετυχημένες για έργα του Ιμπρεσιονισμού. Έτσι δημιούργησε σημαντική περιουσία από την πώληση των πινάκων και ζούσε άνετα.

Ο Ξιφομάχος

Εκτός από το γράψιμο και την αγορά πινάκων ιμπρεσιονιστών, το άλλο πάθος του Αδόλφου Ταβερνιέ ήταν η ξιφομαχία. Θεωρούνταν από τους καλύτερους ξιφομάχους της Γαλλίας.

Ίδρυσε σύλλογο για την προώθηση του αθλήματος με τον ίδιο πρόεδρο. Επίσης, εξέδωσε το περιοδικό με τον τίτλο «Ξιφομάχος» και δημοσίευσε πολλά άρθρα με θέμα την προώθηση του αγωνίσματος.

Ο Ταβερνιέ έπαιξε ρόλο να συμπεριληφθεί η ξιφομαχία ως αγώνισμα στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα το 1896.

Από τότε, η ξιφομαχία παραμένει ολυμπιακό αγώνισμα.

Η πρόκληση σε μονομαχία

Το 1886, ενώ διέμενε στο Παρίσι προκλήθηκε σε μονομαχία με ξίφη από τον συνάδελφό του δημοσιογράφο, Έντμουντ Μανιέ (Edmond Magnier). Αυτός θεώρησε ότι ο Ταβερνιέ τον είχε προσβάλει σε κάποιο δημοσίευμά του. Αν γινόταν η μονομαχία, πολύ πιθανόν ο Ταβερνιέ να είχε σκοτώσει τον Μανιέ, καθώς ήταν εξαίρετος ξιφομάχος.

Ο Έντμοντ Μανιέ. Πηγή: Wikipedia

Όμως, έστειλε στη θέση του ένα φίλο του, ο οποίος τον τραυμάτισε ελαφριά. Δεν ήταν δειλία από πλευράς του Ταβερνιέ, αφού ο Μανιέ παρόλο που είχε εμμονή με τις μονομαχίες ήταν κακός ξιφομάχος.

Το 1886 έδωσε τέσσερις μονομαχίες τις οποίες έχασε όλες, καταλήγοντας κάθε φορά στο νοσοκομείο!

Η Τέχνη της μονομαχίας

Οι μάρτυρες που παρακολουθούσαν τις μονομαχίες του Μανιέ γελούσαν με τα καμώματά του σε αυτές.

Φαίνεται ότι η συμπεριφορά του επίδοξου αντιπάλου του, ώθησε τον Ταβερνιέ να γράψει ένα βιβλίο όπου θα παρουσίαζε ένα κώδικα ηθικής για τη διεξαγωγή των μονομαχιών. Το εξέδωσε το 1888 με τον τίτλο “Η Τέχνη της μονομαχίας” (L’Art du duel) και έγινε ανάρπαστο κάνοντας πολλές εκδόσεις. Ήταν το εγχειρίδιο που συμβουλεύονταν οι συμμετέχοντες, αλλά και οι διαιτητές της μονομαχίας.

Μία από τις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου “Η Τέχνη της μονομαχίας” του Ταβερνιέ. Πηγή: Wikipedia

Ο Αδόλφος Ταβερνιέ πέθανε στις 20 Ιουλίου 1945 στο σπίτι του, στο Παρίσι, σε ηλικία 92 ετών. Ίσως να έφθασε σε τόσο προχωρημένη ηλικία γιατί δεν συμμετείχε σε καμία μονομαχία!

Αρχική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την ταινία “Φτωχαδάκια και Λεφτάδες” του 1961 με τους Χ, Τσαγανέα. Μ. Φωτόπουλο και Ν. Σταυρίδη. Σκηνοθεσία Ο. Λάσκος. Παραγωγή: Αφοι Ρουσσόπουλοι.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.