Ποιος ήταν ο “Πολωνός Bill Gates” που κατασκεύασε τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή. Γιατί δεν μπήκε σε μαζική παραγωγή

Ποιος ήταν ο “Πολωνός Bill Gates” που κατασκεύασε τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή. Γιατί δεν μπήκε σε μαζική παραγωγή

Όχι δεν πρόκειται για μπάρμπεκιου. Είναι ο AKAT-1, ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής διαφορικών εξισώσεων με τρανζίστορ, στον κόσμο.

Κατασκευάστηκε το 1959 από τους Πολωνούς Jacek Karpiński και Janusz Tomaszewski. Μάλιστα τον Karpiński στην Πολωνία τον αναφέρουν συχνά ως τον “Πολωνό Bill Gates”.
Ο Karpiński κατασκεύασε τη συσκευή στο Ινστιτούτο Αυτοματισμών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών. Το AKAT-1 είχε ως στόχο να προσομοιώσει διάφορες πολύπλοκες δυναμικές διεργασίες όπως  θερμοδυναμική, μεταφορά θερμότητας ή μηχανική ενός αμορτισέρ.

Aντίγραφο τρανζίστορ του 1947. Συσκευή ημιαγωγών που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση ή την εναλλαγή ηλεκτρικών σημάτων και ισχύος. Ήταν ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία της σύγχρονης ηλεκτρονικής. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Το αποτέλεσμα ήταν μια συσκευή που μπορούσε να λύσει σχετικά πολύπλοκες διαφορικές εξισώσεις σε πραγματικό χρόνο, αρκεί να μην αναζητούσε κανείς ακριβείς τιμές.

Η καινοτομία της συσκευής αναγνωρίστηκε από ιστορικούς της πληροφορικής, όπως ο Maciej Sysło, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η προσπάθεια του Karpiński προηγήθηκε οποιασδήποτε άλλης παρόμοιας συσκευής.

Ο υπολογιστής βρίσκεται στο Μουσείο Τεχνολογίας της Βαρσοβίας. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Η κατασκευή επαινέθηκε επίσης για την αισθητική της αξία. Το πάνελ που σχεδιάστηκε από τους κορυφαίους Πολωνούς καλλιτέχνες Emil Cieślar, Olgierd Rutkowski, Stanisław Siemek και Andrzej Wróblewski στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας, είχε θεωρηθεί ότι “συγχώνευσε καινοτόμα όλες τις λειτουργίες σε μια σύμφωνη και ελκυστική μορφή που προέβλεπε τις μελλοντικές τάσεις”

Το AKAT-1 εφαρμόστηκε μόνο ως πρωτότυπο. Για πολιτικούς λόγους το σύστημα δεν μπήκε ποτέ σε μαζική παραγωγή.

Το μηχάνημα έτυχε θερμής εγχώριας υποδοχής και καλύφθηκε από πλήθος μέσων ενημέρωσης σε όλη τη χώρα. Και μπορεί σήμερα να θεωρείται απαρχαιωμένος, αλλά στη δεκαετία του 1960 πρόσφερε ταχύτητα και αποδεκτή ακρίβεια, χωρίς την πολυπλοκότητα της ψηφιακής λογικής.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής / facebook

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr