Στο Τατόι πραγματοποιήθηκε η ταφή του πρίγκιπα Μιχαήλ, του τελευταίου εγγονού του βασιλιά Γεωργίου Α’, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 85 ετών στις 28 Ιουλίου 2024.
Η εξόδιος ακολουθία έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών, παρουσία αρκετών «γαλαζοαίματων».
Στο πρώτο νεκροταφείο βρέθηκε η ελληνική πρώην βασιλική οικογένεια, η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη, μέλη της Ισπανικής βασιλικής οικογένειας, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, καθώς και αρκετοί επιχειρηματίες και φίλοι της οικογένειας του εκλιπόντος.
Θερμή παράκληση της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων εις μνήμην του, να γίνουν δωρεές στην Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ, της οποίας ο Πρίγκιπας Μιχαήλ υπήρξε Ιδρυτής & Επίτιμος Πρόεδρος.
Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Μιχαήλ
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γνωστός και ως Μισέλ ντε Γκρες, ήταν ιστορικός, λογοτέχνης, πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας και ο μοναδικός εν ζωή εγγονός του Γεωργίου Α’. Ήταν συγγενής του εκλιπόντος τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου και πρώτος ξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1939. Ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας και της Δανίας (1888-1940) ήταν ο πέμπτος γιος του Γεωργίου Α΄ και της βασίλισσας Όλγας, και κατά δυο δεκαετίες μικρότερος αδελφός του Κωνσταντίνου Α’.
Η μητέρα του Μιχαήλ, Φραγκίσκη της Ορλεάνης, ήταν κόρη του Ιωάννη από τον Οίκο των Βουρβόνων-Ορλεάνης (Maison de Bourbon-Orléans), δούκα του Γκιζ.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μιχαήλ έζησε στο Μαρόκο, ενώ το 1948, μαζί με την μητέρα του Φραγκίσκη μετακόμισαν στο Παρίσι. Πέντε χρόνια αργότερα, η μητέρα του φεύγει από τη ζωή και την κηδεμονία του ανέλαβε ο θείος του.
Σε ηλικία 25 ετών, έχοντας λάβει το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες από πανεπιστήμιο της Ιταλίας, ήρθε στην Ελλάδα όπου και υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια στον στρατό. Εκείνη την περίοδο, διέμενε στο Τατόι.
Το 1965, ο Μισέλ ντε Γκρες ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την καλλιτέχνιδα Μαρίνα Καρέλλα. Έτσι, παραιτήθηκε από τη διαδοχή του ελληνικού θρόνου.
Το ζευγάρι απέκτησε δυο κόρες λίγα χρόνια αργότερα, την Όλγα και την Αλεξάνδρα.
Ο Μισέλ Ντε Γκρες ξεκίνησε την καριέρα του ως ιστορικός αλλά και ως συγγραφέας το μακρινό 1970 όταν μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ γραπτού λόγου και ιστορικής έρευνας. Καταπιάνονταν με ποικίλα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, τους ήρωες της Επανάστασης, τους Λουδοβίκους και τους Τσάρους αλλά και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ενδεικτικά κάποια από τα έργα του είναι: «Η Μαχαράνη», «Ο Βουρβώνος Μαχαραγιάς», «Ο Τελευταίος Σουλτάνος», «Το Μυστήριο των Κυθήρων», «Μπουμπουλίνα».
Με πληροφορίες από: wikipedia, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr