Ένα από τα λίγα σωζόμενα χάλκινα γλυπτά της ελληνιστικής περιόδου βρίσκεται στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης. Πρόκειται για μια κεφαλή ύψους 45 εκατοστών η οποία πιθανότατα ανήκε σε άγαλμα που έφτανε τα 3,5 μέτρα ύψος.
Το 1725 η κεφαλή είχε έρθει στα χέρια της βασίλισσας Χριστίνας της Σουηδίας. Στη συνέχεια εστάλη στο παλάτι της La Granja de San Ildefonso ως μέρος της συλλογής του Φιλίππου Ε’ και το 1830 εισήλθε στη συλλογή του Μουσείου Πράδο.
Ο άντρας που απεικονίζεται είναι ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, στρατηγός της ελληνιστικής περιόδου ο οποίος διαδέχθηκε τον Μέγα Αλέξανδρο.
Ονομάστηκε “Πολιορκητής” γιατί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του έκανε δεκάδες εκστρατείες και χρησιμοποίησε πρωτότυπα όπλα για τις πολιορκίες των πόλεων που ήθελε να κατακτήσει.
Ο Άγγλος ιστορικός Ουίλιαμ Ταρν είχε αναφέρει για εκείνον: “Είχε μια ανατολίτικη νότα και οι ιδέες του ήταν κάποτε μεγαλειώδεις και κάποτε μεγαλομανείς”. Ο Πλούταρχος υποστήριζε ότι υπήρξε πολύ καλύτερος στο να προετοιμάζει εκστρατείες παρά να τις διεξάγει.
Ήταν ο γιος του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αντίγονου του Μονόφθαλμου, ο οποίος ίδρυσε τη Δυναστεία των Αντιγονιδών. Είχε καλές σχέσεις με τον πατέρα του σε μια εποχή που οι δολοφονίες μεταξύ βασιλιάδων και διαδόχων ήταν συχνές.
Ο Αντίγονος του επέτρεπε να οπλοφορεί και του έμαθε τα μυστικά του πολέμου.
Όταν ήρθε αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους διαδόχους, ο 22χρονος Δημήτριος ανέλαβε να αντιμετωπίσει τον Πτολεμαίο, τον Λυσίμαχο και τον Κάσσανδρο.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, υπερασπίστηκε με επιτυχία τη Συρία και τη Φοινική απέναντι στις δυνάμεις του Πτολεμαίου.
Ακολούθησε η μάχη της Γάζας, όπου ηττήθηκε και κυνηγήθηκε από τον στρατηγό του Πτολεμαίου, Κίλλη.
Ωστόσο, ο Δημήτριος, με τη μέθοδο του αιφνιδιασμού του επιτέθηκε και τον αιχμαλώτισε.
Όταν υπεγράφη η συνθήκη ανακωχής μεταξύ των στρατηγών του Μ. Αλεξάνδρου, ο Δημήτριος με τον πατέρα του πήραν όλες τις κτήσεις της Ασίας. Ωστόσο, ο πόλεμος των διαδόχων δεν είχε τελειώσει.
Ο Δημήτριος επιτέθηκε στην Κιλικία, όπου νίκησε τους στρατηγούς του Πτολεμαίου και αργότερα κινήθηκε προς την Αθήνα με σκοπό να την ελευθερώσει από τον Κάσσανδρο και να πάρει υπό την επιρροή του την ηπειρωτική Ελλάδα.
Αφού επιτέθηκε στον Πειραιά και νίκησε τους αντιπάλους του στη Μουνιχία, έγινε δεκτός από τους Αθηναίους με τιμές.
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Δημήτριος παντρεύτηκε την Ευρυδίκη, απόγονο του στρατηγού Μιλτιάδη και απέκτησε έναν γιο.
Αργότερα, επιτέθηκε στην Κύπρο και στη Ρόδο, την οποία πολιόρκησε για έναν χρόνο με την περίφημη πολιορκητική μηχανή “ελέπολις”, χωρίς όμως να καταφέρει να την κατακτήσει.
Το 301 π.Χ. πολέμησε στο πλευρό του Αντίγονου στην Μάχη της Ιψού και έπειτα κατευθύνθηκε στη Μακεδονία, όπου βασίλευαν ο Αλέξανδρος και ο Αντίπατρος.
Βασιλιάς της Μακεδονίας
Ο Αλέξανδρος ζήτησε από τον Δημήτριο να φύγει από το βασίλειό του. Αρνήθηκε και διέταξε τη δολοφονία του. Αμέσως ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Μακεδονίας. Βασίλεψε για έξι χρόνια, ώσπου έχασε τον θρόνο από τον Λυσίμαχο και τον Πύρρο.
Ο Δημήτριος έφυγε για την Ασία, όπου αιχμαλωτίστηκε τελικά από τον βασιλιά Σέλευκο το Νικάτορα, που είχε έδρα την Αντιόχεια. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του αιχμάλωτος στη Συρία, ώσπου πέθανε σε ηλικία 54 ετών.
Διαβάστε επίσης: Ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του μόνο με 70 τάλαντα και προμήθειες τριάντα ημερών. Γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί πριν τη μεγάλη εκστρατεία
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr