Το 1926 υπήρξε ιστορική χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό. Για πρώτη φορά αγωνίστηκαν γυναίκεςσε αγώνες στίβου. Έτρεξαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, διακρίθηκαν και απέδειξαν ότι δικαιούνται ίσης αντιμετώπισης και στον αθλητισμο.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον Πανιώνιο και στον πρόεδρό του, Δημητρό Δάλλα. Αν και στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες περιστασιακές συμμετοχές γυναικών, στις 5 Δεκεμβρίου 1926 διοργανώθηκαν για πρώτη φορά αθλητικοί αγώνες μόνο για γυναίκες και με συστηματικό τρόπο. Στους αγώνες συμμετείχαν μόνο αθλήτριες του Πανιωνίου και μαθήτριες του Διδασκαλείου Γυμναστικής.
Τη χρονιά εκείνη ο πρόεδρος του Πανιωνίου δημιούργησε τμήμα γυναικείου αθλητισμού.
Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονταν εσωτερικοί αγώνες στο σύλλογο με σκοπό την ανάδειξη νέων αθλητών. Στις 20 και 21 Ιουνίου 1926 αγωνίστηκαν για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό οι νεανίδες και κορασίδες, που προπονούνταν με τον γυμναστή Εμμανουήλ Μπαμιέρο.
Ήταν η αρχή για τον ελληνικό γυναικείο στίβο. Λίγους μήνες αργότερα, στους αγώνες στίβου που διοργανώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, είχαν για πρώτη φορά επίσημα δικαίωμα να συμμετέχουν γυναίκες αθλήτριες. Μέσα από αυτούς τους αγώνες, οι νικητές είχαν την ευκαιρία να προκριθούν στους Πανελλήνιους Αθλητικούς Αγώνες γυναικών που θα οργανώνονταν τον Φεβρουάριο του 1926 με συμμετοχή και αθλητριών από στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.
Παρά τα σχέδια των διοργανωτών, οι πανελλήνιοι αγώνες δεν διεξήχθησαν, καθώς στις υπόλοιπες πόλεις οι γυναίκες αθλούνταν μόνο στο βόλεϊ και στην κολύμβηση. Στην ανδροκρατούμενη ελληνική κοινωνία του μεσοπολέμου η άθληση των γυναικών στο στίβο θεωρούνταν άσεμνη και ακατάλληλη για τη γυναικεία προσωπικότητα. Για το λόγο αυτό δεν υπήρχαν σύλλογοι οργανωμένοι με γυναίκες αθλήτριες του στίβου. Η κίνηση του Πανιωνίου ήταν πρωτοποριακή, καθώς προσπάθησε να σπάσει τα στερεότυπα στις διακρίσεις των αθλημάτων αλλά και της κοινωνίας.
Στο βροχερό Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 5 Δεκεμβρίου, το παρόν έδωσαν 28 αθλήτριες. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε παρά την κακοκαιρία ενώ οι αγώνες διεξήχθησαν με επιτυχία όπως σημείωνε ο Τύπος της εποχής. Για το λόγο αυτό συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια και χαρακτηρίστηκαν ως “Γυναικείοι Αγώνες του Πανιωνίου”. Τα καλύτερα στιγμιότυπα των αγώνων καταγράφηκαν από κινηματογραφική κάμερα.
Για τις νεανίδες διοργανώθηκαν επτά αγωνίσματα: 80μ, 200μ, λιθοβολία, δίσκος, μήκος, ύψος, σκυταλοδρομία 5Χ80μ ενώ για τις κορασίδες τα αγωνίσματα των 50μ, λιθοβολία, δίσκος, σκυταλοδρομία 4Χ50μ.
Πρωταγωνίστρια των αγώνων υπήρξε η Σοφία Μπεναρδή. Ήρθε πρώτη σε όλα τα αγωνίσματα εκτός από το άλμα εις ύψος στο οποίο αναδείχθηκε δεύτερη μετά τη Λάουρα Μπαχώμη. Η πολυτάλαντη αθλήτρια που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1926 κατέκτησε την πρωτιά στους δρόμους των 80, 200 μέτρων και της σκυταλοδρομίας μαζί με τις Καζάκου, Μπαχώμη, Καρύδη, Λώλη. Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε και στα αγωνίσματα της δισκοβολίας, λιθοβολίας και του άλματος εις μήκος. Είναι η πρώτη κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ γυναικών στα 100 μ. με 14,8΄΄, το οποίο κατέρριψε άλλες δύο φορές.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ:” «Τα λεφτά, Θανάση, τα λεφτά», φώναζαν οι παίκτες του Πανιώνιου μετά τη πρόκριση κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που απέκλεισε ισπανική σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και ο πρόεδρος έπρεπε να πληρώσει
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr