Ποιος είναι ο Όσιος Πατάπιος που βρέθηκε το λείψανό του σε σπηλιά στο Λουτράκι. Πως εντοπίστηκε 100 χρόνια μετά

Ποιος είναι ο Όσιος Πατάπιος που βρέθηκε το λείψανό του σε σπηλιά στο Λουτράκι. Πως εντοπίστηκε 100 χρόνια μετά

Στην πλαγιά των Γερανείων στην Κόρινθο βρίσκεται το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου. Η θέα του καθηλώνει τους επισκέπτες, καθώς από εκεί αντικρίζουν το Λουτράκι και το γαλάζιο στον Κορινθιακό.

Η μονή έχει αναπτυχθεί γύρω από το σπήλαιο, που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως ασκητήριο και στο εσωτερικό του βρέθηκε το λείψανο του οσίου Παταπίου.

Το λείψανο παλαιότερα φυλασσόταν στην Κωνσταντινούπολη και ήταν υπό την προστασία της Ελένης Παλαιολογίνας, μετέπειτα Αγίας Υπομονής, μητέρας του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Μπροστά από το σπήλαιο είχε κτιστεί σύγχρονος ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που έχει τη θέση καθολικού.

Η μονή του Οσίου Παταπίου στα Γεράνεια Όρη. Πηγή: Point of View GR

Η ιστορία ξεκινά τον 12ο αιώνα όταν πρώτα χτίστηκε ασκητήριο. Γύρω από αυτό, το 1952, κατασκευάστηκε το κτηριακό συγκρότημα που αποτελεί το σημερινό μοναστήρι.  Εμπνευστής και κτήτοράς του ήταν ο Νεκτάριος Μαρμαρινός, ο οποίος έδειχνε μεγάλη ευλάβεια και αγάπη για τον Όσιο Πατάπιο.

Από την ίδρυσή του, λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι, ενώ εκτελεί και φιλανθρωπικό έργο, όπως η ίδρυση γηροκομείου γυναικών.

Η επίσημη ίδρυση της μονής έγινε στις 1 Αυγούστου 1952 από τον μητροπολίτη Κορινθίας Προκόπιο Τζαβάρα. Πηγή: Point of View GR

Βρέθηκε το 1905, σε ανασκαφή στο σπήλαιο, με επικεφαλής τον ιερέα Κωνσταντίνο Σουσάνη, με σκοπό τη διεύρυνση του χώρου. Εντόπισαν το λείψανό του, ενώ έριχναν ένα κτιστό πεζούλι δυτικά του σπηλαίου. Ήταν άφθαρτο και πάνω του είχε ξύλινο σταυρό και βυζαντινά νομίσματα.

Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα, στη Θήβα της Αιγύπτου από πλούσιους γονείς, οι οποίοι ήταν Χριστιανοί. Ο Πατάπιος σε μικρή ηλικία πήγε στην έρημο, όπου αφιερώθηκε συνολικά στην προσευχή. Πολλοί άνθρωποι τον επισκέφθηκαν για να ακούσουν το κήρυγμά του.

Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί γνώρισε άλλους 2 ασκητές, τον Βάρα και τον Ραβουλά που ζούσαν έξω από το τείχος της Κωνσταντινούπολης.

Πολλοί άνθρωποι ακολούθησαν τον Πατάπιο ο οποίος εγκαταστάθηκε κοντά στις Βλαχέρνες στο Ξηρό Όρος. Ίδρυσε μοναστήρι, τη Μονή των Αιγυπτίων, όπου κήρυξε και πέθανε εκεί.

Το λείψανο βρίσκεται σε ξύλινη λάρνακα, με διάφανο τζάμι, σε ένα σπήλαιο, δίπλα από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.. Πηγή: Youtube

Μετά την καταστροφή της μονής των Αιγυπτίων το 536 μ.Χ., ο πνευματικός του αδελφός του Όσιος Βάρας μετέφερε το λείψανο του Αγίου Παταπίου στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Πέτρας το οποίο ήταν υπό την προστασία της βασιλικής οικογένειας της Κωνσταντινούπολης των Παλαιολόγων και ειδικά της βασίλισσας Ελένης Δραγάση – Παλαιολόγου, η οποία αργότερα έγινε μοναχή και πήρε το όνομα Αγία Υπομονή.

Η Ελένη ήταν η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Έγινε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου ως σύζυγος του Μανουήλ Β’ του Παλαιολόγου.

Η θέα από τη μονή του Οσίου Παταπίου. Πηγή: Point of View GR

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο ανιψιός της Αγίας Υπομονής, ο Αγγελής Νοταράς, προκειμένου να προστατεύσει τα λείψανα του Αγίου Παταπίου, τα μετέφερε στα Γεράνεια Όρη, σε ύψος 650 μέτρων. Έκρυψε το λείψανο σε ένα σπήλαιο που έγινε ασκητήριο, αλλά αργότερα ερήμωσε. Το σπήλαιο με το λείψανο του αγίου ανακαλύφθηκε το 1904. Στο σπήλαιο βρέθηκε και η κάρα της Αγίας Υπομονής.

Δείτε από ψηλά τη μονή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι, μέσα από τα πλάνα του Point of View GR:

Saint Patapios Monastery – Corinthia | Greece [4K]

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr