Ποιος είναι ο μεταμφιεσμένος κωμικός που ξεκίνησε καριέρα από το Παρίσι. Οι διάσημοι ρόλοι ως πατέρας στο ελληνικό σινεμά

Ο εικονιζόμενος είναι από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους μας κωμικούς ηθοποιούς και ξεκίνησε την καριέρα του στο Παρίσι. Έγινε γνωστός από τους ρόλους του ως ώριμου, πλούσιου, γυναικά και ήταν ένας από τους πιο γοητευτικούς “μπαμπάδες” του ελληνικού κινηματογράφου.  

Την εποχή που ζούσε στο Παρίσι έπαιζε στο θέατρο ως Constant Darras, και εμφανίστηκε σε κάποιες γαλλικές ταινίες. Η φωτογραφία είναι από την ταινία “Remontons les Champs-Élysées” (Ας περπατήσουμε και πάλι στο Σανζ Ελιζέ), στην οποία ο νεαρός ηθοποιός  υποδύεται το ρόλο του αβά/ ιεροδιδάσκαλου.

Γεννήθηκε στο Κολωνάκι στις 13 Μαρτίου 1913. H οικογένεια του ήταν εύπορη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Είχε δύο αδελφές εκ των οποίων η μία έγινε επίσης ηθοποιός.

Σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, ως  τερματοφύλακας στην  αγαπημένη του ομάδα, την ΑΕΚ  και ως αθλητής στίβου σε άλματα και αγωνίσματα δρόμου ταχύτητας. Το 1930 κατατάχθηκε, χωρίς να το θέλει, στη Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στην Κέρκυρα, μετά από επιμονή της οικογένειάς του.

Τελικά δραπέτευσε από τη σχολή… κολυμπώντας. Γλύτωσε το Ναυτοδικείο μετά από ενέργειες της οικογένειάς του

Το 1934 τον έστειλαν -σχεδόν με το ζόρι- στο Παρίσι, να σπουδάσει χρυσοχόος, ώστε να αναλάβει στην συνέχεια το οικογενειακό χρυσοχοείο στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα εργασθεί στον διάσημο οίκο κοσμημάτων Cartier με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη να είναι πρόθυμος να τον αναλάβει και να τον στηρίξει για να μάθει την συγκεκριμένη τέχνη με τον καλύτερο τρόπο.

Η κοσμική και μποέμικη ζωή του Παρισιού συνεπαίρνει τον νεαρό ο οποίος σύντομα αποχωρεί από τον οίκο, καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Το τραγούδι του Χωρισμού .1940 (αρχείο Φίνος Φιλμ)

Η καριέρα στο Παρίσι

Η αριστοκρατική και φίνα παρουσία του αποτέλεσε το διαβατήριο για να γίνει μοντέλο σε διαφημίσεις της εποχής και στην συνέχεια η γνωριμία με τον ηθοποιό Φερνάν Μπελάν στάθηκε αφορμή να ασχοληθεί με την υποκριτική. Σε μια παράσταση όπου συμμετείχε γνωρίζεται με τον  γνωστό Γάλλο ηθοποιό Λουί Ζουβέ, οποίος τον ξεχώρισε για το επιβλητικό παρουσιαστικό του.

Του πρότεινε να σπουδάσει στην σχολή του, από όπου αποφοίτησε με άριστα.  Με το ψευδώνυμο Darras εμφανίστηκε στις Παριζιάνικες σκηνές και σε έξι ταινίες του Γαλλικού κινηματογράφου, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό καθώς υπήρξε πραγματικά γόης της εποχής.

Η λαμπρή καριέρα

Το ’38 επιστρέφει στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις και εμφανίζεται  στην παράσταση “Τα παράσημα της γριούλας”, στο θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη.  Στο ξέσπασμα του πολέμου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και με την επιστροφή του ξεκινάει μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία σαράντα χρόνων γεμάτη πρωτιές και επιτυχίες.

Για τη θεατρική του παρουσία χαρακτηρίστηκε ως ένας «υπέροχος ηθοποιός ρυθμού, με σπάνια αίσθηση του θεατρικού χρόνου και τέλεια κατοχή των εκφραστικών μέσων».

Το τραγούδι του Χωρισμού.1940 (αρχείο Φίνος Φιλμ)

Γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε κυρίως μέσα από πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο. Οι ρόλοι που τον διέκριναν ήταν του ώριμου, πλούσιου και γυναικά και του “πατέρα” των σταρ της εποχής,  Αλίκης Βουγιουκλάκη και  Τζένης Καρέζη.

Οι…ιδιοτροπίες 

Οι διηγήσεις των συνεργατών του, αλλά και μελών του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος περιγράφουν έναν άνθρωπο που στην καθημερινότητά του είχε πολλά «πρέπει» και «μη», με τα οποία δεν έπαιζες εύκολα. Ενδεικτικά, περπατούσε πάντα στη μία πλευρά του πεζοδρομίου, αρνούμενος πεισματικά να περάσει απέναντι, ψώνιζε πάντα από συγκεκριμένα καταστήματα ρούχα και παπούτσια και ακολουθούσε μόνιμα τις ίδιες διαδρομές.

Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι έδειχνε ξεκάθαρη προτίμηση στη Λεωφόρο Συγγρού και απέφευγε την Λ. Βουλιαγμένης

Η Μαρίνα. 1947 (αρχείο Φίνος Φιλμ)

Το τέλος

Αποσύρθηκε από το θέατρο και τον κινηματογράφο, λόγω προβλημάτων υγείας. Το καλοκαίρι του 1983 υπέστη δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, πολύ πιο βαρύ από το πρώτο, που τον επηρέασε.

Έκτοτε κλείστηκε στον εαυτό του, απομονώθηκε στο σπίτι του στη Βάρκιζα, ενώ δεν ήθελε να δει κανέναν εκτός από τον γιο του.

Στις 28 Ιουνίου 1985  έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών. Ο θάνατός του συγκλόνισε το πανελλήνιο. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο εικονιζόμενος είναι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr