Ποιος είναι ο Κρασίνοφ που καταδικάστηκε για δολοφονία και συμμετείχε στην ανταλλαγή κρατουμένων. Η υποδοχή του Πούτιν

Ποιος είναι ο Κρασίνοφ που καταδικάστηκε για δολοφονία και συμμετείχε στην ανταλλαγή κρατουμένων. Η υποδοχή του Πούτιν

Ο Βαντίμ Κρασίκοφ, ο Ρώσος που βρέθηκε στο επίκεντρο της μαζικής ανταλλαγής κρατουμένων την Πέμπτη, βρίσκεται εδώ και καιρό στην κορυφή της λίστας του Κρεμλίνου για ανταλλαγή. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί νωρίτερα φέτος ότι ενδιαφέρεται για μια τέτοια ανταλλαγή για την απελευθέρωση ενός “πατριώτη” που κρατείται στη Γερμανία.

O Κρασίκοφ, 58 ετών, απελευθερώθηκε από τη Γερμανία, όπου έχει φυλακιστεί για φόνο.

Ποιο ήταν το έγκλημα του Κρασίνοφ

Ο Κρασίνοφ καταδικάστηκε για τη δολοφονία στις 23 Αυγούστου 2019 του Ζέλινγκμαν Κχανγκοσβίλι  ενός 40χρονου Γεωργιανού πολίτη που είχε πολεμήσει τα ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία και αργότερα ζήτησε άσυλο στη Γερμανία.

Ο Κχανγκοσβίλι  πυροβολήθηκε από πίσω κοντά στο Κλάινερ Τιεργκάρντεν, ένα κεντρικό πάρκο του Βερολίνου. Μάρτυρες είδαν τον ένοπλο να πετάει ένα ποδήλατο, ένα όπλο και μια σκούρα περούκα στον ποταμό Σπρέε σε κοντινή απόσταση. Η αστυνομία τον συνέλαβε πριν προλάβει να διαφύγει με ένα ηλεκτρικό σκούτερ.

Κατά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη το 2021, οι Γερμανοί δικαστές δήλωσαν ότι ο Κρασίνοφ ενήργησε κατόπιν εντολής των ρωσικών αρχών, οι οποίες του έδωσαν ψεύτικη ταυτότητα, διαβατήριο και τα μέσα για να πραγματοποιήσει τη δολοφονία.

Ο Κρασίνοφ, φέρεται να υπηρέτησε σε μονάδα ειδικών δυνάμεων που ανήκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ή FSB, την κορυφαία υπηρεσία που διαδέχτηκε την KGB.

Για τον Πούτιν, βετεράνο της KGB, η απελευθέρωση των Ρώσων πρακτόρων είναι σημαντική για την επιτυχία μελλοντικών μυστικών αποστολών, δείχνοντας ότι η Μόσχα θα διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των πρακτόρων ακόμη και αν συλληφθούν.

Πώς επηρέασε τις ρωσογερμανικές σχέσεις η απελευθέρωση του Κρασίνοφ

Η υπόθεση προκάλεσε μια σημαντική διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων διπλωματικών απελάσεων.

Ο Κρασίνοφ και οι δικηγόροι του αμφισβήτησαν την ενοχή του, λέγοντας στην αρχή της δίκης ότι είχε γίνει λάθος αναγνώριση και ότι είχε γεννηθεί στη Ρωσία το 1970 και όχι στο Καζακστάν το 1965.

Ο προεδρεύων δικαστής Olaf Arnoldi δήλωσε ότι ο Κρασίνοφ δεν είχε προηγούμενες καταδίκες, αλλά τα αρχεία έδειξαν ότι είχε καταζητηθεί από τις ρωσικές αρχές για τη δολοφονία ενός επιχειρηματία στη Μόσχα το 2013. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 2015.

Τι δήλωσε το Κρεμλίνο για την υπόθεση του Κρασίνοφ

Όταν συνελήφθη ο Κρασίνοφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του ρωσικού κράτους “απολύτως αβάσιμους”.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε τον Φεβρουάριο του 2024 στον πρώην παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία ήταν πρόθυμη να ανταλλάξει τον Κρασίκοφ με τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος φυλακίστηκε στη Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπεία τις οποίες ο ίδιος, η Journal και η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψαν.

Ο Πούτιν απέφυγε να κατονομάσει τον Κρασίκοφ, αλλά αναφέρθηκε σαφώς σε αυτόν, ενώ επισήμανε έναν Ρώσο “πατριώτη” που φυλακίστηκε σε μια “συμμαχική με τις ΗΠΑ χώρα” για την “εκκαθάριση ενός ληστή” που είχε σκοτώσει Ρώσους στρατιώτες κατά τη διάρκεια μαχών στον Καύκασο.

Η θέση της Γερμανίας

Η απόφαση για την απελευθέρωση του Κρασίνοφ, δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, Στίφεν Χεμπεστράιτ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η απελευθέρωση ανθρώπων που κρατούνται “άδικα” στη Ρωσία και ενός Γερμανού που κρατείται στη Λευκορωσία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την απέλαση Ρώσων “με κατασκοπευτικό υπόβαθρο” που κρατούνται στην Ευρώπη, όπως ο Κρασίνοφ,

“Η ελευθερία, η σωματική ακεραιότητα και – σε ορισμένες περιπτώσεις – τελικά η ζωή αθώων ανθρώπων που φυλακίζονται στη Ρωσία και άδικα κρατούμενων πολιτικών κρατουμένων αντιτίθεται στο συμφέρον του κράτους για την εκτέλεση της ποινής φυλάκισης καταδικασθέντος εγκληματία”, δήλωσε ο Χεμπεστράιτ.

“Η υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους Γερμανούς πολίτες και η αλληλεγγύη με τις ΗΠΑ ήταν σημαντικά κίνητρα”, πρόσθεσε.

Πηγή: APnews

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: SkyNews

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.