του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Το όνομα του εικονιζόμενου πολιτικού ήταν Κλέμενς Ουένζελ Νεπόμουκ Λούθηρος. Όμως, είναι γνωστός από το όνομα της περιοχής στη Γερμανία που καταγόταν η οικογένειά του. Για τρεις δεκαετίες βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ισορροπίας δυνάμεων.
Ο εικονιζόμενος γεννήθηκε το 1773 και ήταν γιος διπλωμάτη. Ο ίδιος ακολούθησε το πατρικό επάγγελμα, και είχε γρήγορη ανέλιξη. Στη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων ήταν υπουργός εξωτερικών της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.
Ως συντηρητικός ήταν εχθρός του Ναπολέοντα και της Γαλλικής Επανάστασης. Για τις υπηρεσίες του ο αυτοκράτορας της Αυστρίας του έδωσε τον τίτλο του πρίγκιπα της πατρίδας του, με τον οποίο έμεινε στην ιστορία.
Μετά την ήττα του Ναπολέοντα τέθηκε επικεφαλής της αυστριακής αντιπροσωπείας στο Συνέδριο της Βιέννης το 1815. Παρά το γεγονός ότι η Αυστρία δεν ήταν μία από τις μεγάλες δυνάμεις, κατάφερε να επιβάλλει τις συντηρητικές θέσεις του. Υπό την καθοδήγησή του, το σύστημα των διεθνών συνεδρίων συνεχίστηκε για μια δεκαετία. Αυτό σηματοδότησε το αποκορύφωμα της διπλωματικής σημασίας της Αυστρίας.
Ο εικονιζόμενος ήθελε να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων, αντιστεκόμενος κυρίως στις ρωσικές εδαφικές φιλοδοξίες στην Κεντρική Ευρώπη και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήταν εχθρός του φιλελευθερισμού και προσπάθησε να αποτρέψει τη διάλυση της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Στο πλαίσιο αυτό συνέτριψε τις εθνικιστικές εξεγέρσεις στη βόρεια Ιταλία που ήταν υπό αυστριακή κατοχή. Στο εσωτερικό της Αυστρίας ακολούθησε παρόμοια πολιτική, χρησιμοποιώντας τη λογοκρισία και ένα ευρύ δίκτυο κατασκοπείας για να καταστείλει την αντιπολίτευση.
Το 1821 βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του. Τότε έγινε και καγκελάριος της Αυστρίας, θέση που κράτησε μέχρι και το 1848.
Η ζωή του ήταν μια ατελείωτη πολιτική ίντριγκα και το μόνο που τον αποσπούσε ήταν η υπερδραστήρια ερωτική του ζωή. Όμως, λίγο αργότερα η επιρροή του στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή άρχισε να πέφτει. Σε μεγάλο βαθμό αυτό συνέβη εξαιτίας της Ελληνικής Επανάστασης, στην οποία αντιτάχθηκε επειδή φοβόταν ότι θα ανέτρεπε την πολιτική που είχε επιβάλλει στην Ευρώπη. Το 1848 έχασε την εξουσία εξαιτίας φιλελεύθερης επανάστασης. Εξορίστηκε από την Αυστρία, αλλά επέστρεψε το 1851. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών το 1859.
Είναι ο Κλέμενς φον Μέττερνιχ σε φωτογραφία της δεκαετίας του 1850, όταν ο πολιτικός ήταν ογδοντάρης.
![](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2023/03/800px-Metternich_c._1835-40-310x400.jpg)
Προσωπογραφία του Μέτερνιχ την εποχή της παντοδυναμίας του. Πηγή: Wikipedia
Πηγή αρχικής εικόνας: Pinterest
![Το θανάσιμο μίσος του Μέττερνιχ εναντίον του Καποδίστρια, που υπερασπίστηκε την επανάσταση. Οι ιστορικές κόντρες του έλληνα διπλωμάτη με τον αυστριακό μισέλληνα](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2014/02/post_typevimeo-videop17883-vimeo-thumbnail-400x300.jpg)
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε καταδίκη ιερέα που θώπευσε πιστή την ώρα της εξομολόγησης
- Ψηφιακός χάρτης με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε λειτουργία η πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr
- Σε μποϊκοτάζ ενάντια στην ακρίβεια στις 19 Φεβρουαρίου, καλεί τους καταναλωτές το ΙΝΚΑ. “Να μην ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ”
- Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες, οι δύο σοβαρά, από τροχαίο στο Νέο Ψυχικό
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ