H Monopoly είναι το πιο διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι στον κόσμο. Σήμα κατατεθέν της είναι η μασκότ της, ένας άνδρας, γύρω στα 60 με 70 χρόνια, με παχύ μουστάκι και ημίψηλο καπέλο, παπιγιόν και μαγκούρα.
Η φιγούρα δημιουργήθηκε το 1936 και ήταν ανώνυμη. Το 1946, εμφανίστηκε στο παιχνίδι “Game of Rich Uncle”, της εταιρείας Parker Brothers, και πήρε το όνομα “πλούσιος θείος με σακιά από σεντς”.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η εταιρεία Hasbro, που είχε απορροφήσει την Parker Brothers, αποφάσισε να μετονομάσει τη μασκότ σε Mr. Monopoly ή Monopoly Man.
Σε πολλές εκδόσεις του παιχνιδιού, απεικονίζεται να τρέχει με μια μεγάλη τσάντα γεμάτη χρήματα. Σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών, δεν φοράει ποτέ μονόκλ. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του “φαινόμενου Μαντέλα“, όπου πολλοί άνθρωποι μοιράζονται την ίδια ψευδή μνήμη.
Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν ποια ήταν η πηγή έμπνευσης της μασκότ της Monopoly.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το πρόσωπο πίσω από τη δημιουργία της είναι ο Γερμανοαμερικανός τραπεζικός επενδυτής, Ότο Χέρμαν Καν. H άποψη δεν είναι αβάσιμη.
Εκτός από την ιδιότητα του τραπεζίτη, που ταιριάζει στη φιλοσοφία του παιχνιδιού για την αποκόμιση κέρδους, ο Καν παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τον Mr. Monopoly. Έχει μουστάκι, φοράει καπέλο και κρατάει μαγκούρα, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο Ότο Καν δεν είναι αυτός που ενέπνευσε τη μασκότ του επιτραπέζιου. Ο Φίλιπ Ορμπέινς, σχεδιαστής επιτραπέζιων παιχνιδιών και πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Parker Brothers, αποκάλυψε, σε μια συνέντευξη, πως ο Αμερικανός τραπεζίτης Τζέι Πι Μόργκαν ήταν ο άνθρωπος πίσω από τη φιγούρα:
“Ο σχεδιαστής δημιούργησε το πρότυπο με βάση την εμφάνιση του πιο διάσημου επενδυτή της χώρας στις αρχές του 20ου αιώνα, του Τζέι Πι Μόργκαν“.
Το ίδιο επιβεβαίωσε και η οικογένεια του σχεδιαστή, Ντάνι Φοξ, η ταυτότητα του οποίου ήταν άγνωστη μέχρι το 2013, όταν ο Ορμπέινς ήρθε σε επαφή με έναν εγγονό του.
Τζέι Πι Μόργκαν: Ο τραπεζίτης που “κινούσε τα νήματα” της αμερικανικής οικονομίας
Ο Τζον Πιέρποντ Μόργκαν, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, έζησε από το 1837 μέχρι το 1913. Ο πατέρας του, Τζούνιους Σπένσερ Μόργκαν, ήταν ονομαστό πρόσωπο στον τραπεζικό κλάδο, οπότε ο γιος του δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική διαδρομή.
Ο Μόργκαν έμεινε στην ιστορία ως ο “βασιλιάς της Wall Street”, γιατί χρηματοδότησε πολλές από τις επιχειρήσεις της. Επίσης, αναδιοργάνωσε τους σιδηροδρόμους της χώρας κι έφτασε να ελέγχει το 1/6 των σιδηροδρομικών γραμμών των ΗΠΑ.
Το Φεβρουάριο του 1901, μέσω της ενοποίησης διαφόρων εταιρειών χάλυβα, ο Μόργκαν ίδρυσε την US Steel Corporation. Με κεφαλαιοποίησή στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν εκείνη την εποχή η μεγαλύτερη επιχείρηση του κόσμου.
Συγχώνευσε κι άλλες εταιρείες, για να δημιουργήσει τους κολοσσούς General Electric και International Harvester. Η επιθετική στρατηγική του να εξαγοράζει προβληματικές επιχειρήσεις και να δημιουργεί μονοπώλια ονομάστηκε “μοργκανοποίηση”.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1907, οι ΗΠΑ δεν είχαν κεντρική τράπεζα. Ο Μόργκαν χρησιμοποίησε την επιρροή του, για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών αγορών και να σώσει το έθνος από την καταστροφή.
Η δημιουργία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve System), το 1913, πιστώνεται, σε μεγάλο βαθμό, στον Μόργκαν.
Του ασκήθηκε κριτική ότι είχε υπερβολική δύναμη και κατηγορήθηκε ότι χειραγωγούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας για δικό του όφελος.
Μία από τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου φέρει το όνομά του: η JP Morgan Chase.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
- Σερβία. Στους 14 οι νεκροί από κατάρρευση οροφής στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ (βίντεο)
- Απεργία πείνας ξεκινά ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Οι λόγοι που τον ώθησαν
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ