Πατέρας αγνώστου πατρός που κανονικά θα ονομαζόταν Χίντλερ
Ο πατέρας του Χίτλερ ονομαζόταν Αλόις Σικλγκρούμπερ. Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1837, στο χωριό Döllersheim της Αυστρίας, και ήταν παιδί εκτός γάμου της Μαρία Άννα Σικλγκρούμπερ.
Δεν γνώρισε ποτέ τον βιολογικό του πατέρα και η ταυτότητά του παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο μυστήριο.
Ένας άνδρας, ονόματι Γιόχαν Γκέοργκ Χίντλερ, παντρεύτηκε τη μητέρα του Αλόις, όταν εκείνος ήταν πέντε ετών. Το 1876, ο Αλόις, εκμεταλλευόμενος ότι ήταν αυτοκρατορικός υπάλληλος, κατέθεσε αίτηση για να πάρει το επώνυμο τoυ πατριού του.
Ωστόσο, ένας υπάλληλος έγραψε “Χίτλερ” αντί για “Χίντλερ” και, τελικά, έμεινε στην ιστορία με αυτό το επίθετο.
Η νοθογένειά του εξακολουθεί, μέχρι σήμερα, να δημιουργεί εικασίες και θεωρίες ότι ο παππούς του Αδόλφου Χίτλερ ήταν Εβραίος.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αξιόπιστα και πλήρως εξακριβωμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν βάσιμα την ιδέα περί εβραϊκής καταγωγής του Γερμανού δικτάτορα.
Ο Αλόις Χίτλερ ήταν ένας μεσαίου επιπέδου τελωνειακός υπάλληλος. Έπινε συχνά και παντρεύτηκε τρεις φορές στη ζωή του. Η Κλάρα Χίτλερ, το γένος Πέλτσλ, ήταν η τρίτη του γυναίκα.
Δεδομένου ότι στις αυστριακές τελωνειακές αρχές επικρατούσε στρατιωτική πειθαρχία, ο Αλόις Χίτλερ υπήρξε πολύ αυστηρός με τα παιδιά του.
Ειδικά όσον αφορά τον Αδόλφο, διαφωνούσε κάθετα με την επιθυμία του να ακολουθήσει καριέρα ζωγράφου και τον πίεζε να γίνει δημόσιος υπάλληλος, Επίσης, τον χτυπούσε συχνά, όπως είχε δηλώσει και η μικρότερη αδερφή του, Πάουλα Χίτλερ.
Σύμφωνα με τον Ρόμαν Ζαντγκρούμπερ, Αυστριακό ιστορικό και συγγραφέα του βιβλίου “Hitler’s Father: How the Son Became a Dictator“, πατέρας και γιος “μοιράζονταν μεγάλες ιδέες για τον εαυτό τους, θεωρώντας ότι ήταν καλύτεροι και εξυπνότεροι από όλους τους άλλους γύρω τους“.
“Ο Αλόις Χίτλερ ένιωθε ανώτερος όχι μόνο από αγρότες και υπηρέτριες, αλλά και από ακαδημαϊκούς. Ήταν ικανοποιημένος μόνο με τις γνώσεις που προέρχονταν από τις δικές του προσωπικές εμπειρίες και έβρισκε την αστική κοινωνία ιδιαίτερα περιφρονητική“, συμπληρώνει ο ιστορικός.
Ο Αλόις Χίτλερ πέθανε τον Ιανουάριο του 1903, όταν ο Αδόλφος ήταν 14 ετών.
Η δραστήρια μητέρα που έχασε τέσσερα παιδιά και υπεραγαπούσε τον Αδόλφο
Η μητέρα του Χίτλερ ονομαζόταν Κλάρα Πέλτσλ. Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1860, στην μικρή πόλη Weitra της Αυστρίας, και προερχόταν από αγροτική οικογένεια. Κατά τα εφηβικά της χρόνια, εργάστηκε ως υπηρέτρια.
Ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τυπικής μέσης γυναίκας που ζούσε στην Αυστροουγγαρία του 19ου αιώνα. Παντρεύτηκε τον κατά 23 χρόνια μεγαλύτερό της, Αλόις Χίτλερ και μαζί του απέκτησε έξι παιδιά.
Από αυτά μόνο δύο επέζησαν: ο Αδόλφος, που ήρθε στον κόσμο την 20η Απριλίου 1889, και η Πάουλα, που γεννήθηκε επτά χρόνια αργότερα.
Ο ίδιος ο Χίτλερ περιέγραψε τη σχέση με τη μητέρα του ως στενή και στοργική. Σύμφωνα, επίσης, με τον οικογενειακό γιατρό, Έντουαρντ Μπλοχ, η Κλάρα Χίτλερ “ήταν μια πολύ ήσυχη, γλυκιά και στοργική γυναίκα“.
Σύμφωνα με τον Ζαντγκρούμπερ, από επιστολές που έγραψε ο ίδιος ο Αλόις Χίτλερ φαίνεται πως η σύζυγός του δεν ήταν μια υποτακτική και άβουλη νοικοκυρά.
“Στη γυναίκα μου αρέσει να είναι δραστήρια και έχει την απαραίτητη διάθεση και κατανόηση για τα οικονομικά“, έγραψε ο Αλόις σε ένα γράμμα, σύμφωνα με τη μετάφραση του Ζαντγκρούμπερ.
To 1895, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν έξι ετών, ο Αλόις αγόρασε ένα αγρόκτημα στον οικισμό Χάφελντ της Αυστρίας. Σύμφωνα με τον Ζαντγκρούμπερ, “ένα σημαντικό μέρος της τιμής αγοράς καλύφθηκε από την κληρονομιά της συζύγου του“.
“Ήταν συνιδιοκτήτρια και εμφανίζεται στα γράμματα ως οικονόμος που ενεργούσε ανεξάρτητα. Πήγαινε στην τράπεζα και στο ταχυδρομείο, διηύθυνε το προσωπικό του σπιτιού, κ.λπ.“, συμπληρώνει ο ιστορικός.
Απέναντι στον Αδόλφο, η Κλάρα ήταν κάτι παραπάνω από στοργική. Το αντίβαρο σε σχέση με τον αυταρχικό και βίαιο πατέρα, όπως είχε πει η Πάουλα Χίτλερ.
“Το 1905, όταν ήταν 16 ετών, προσποιήθηκε πως ήταν άρρωστος για να πείσει τη μητέρα του ότι δεν ήταν ικανός να συνεχίσει το σχολείο.
Παράτησε το σχολείο χωρίς να σχεδιάσει μια σαφή μελλοντική επαγγελματική πορεία”, αναφέρει ο Ίαν Κέρσοου, Βρετανός ιστορικός και βιογράφος του Χίτλερ.
“Ο Αδόλφος έζησε μια ζωή παρασιτικής αδράνειας με τη φροντίδα και το παραχάιδεμα μιας μητέρας που τον υπεραγαπούσε. Δεν ήταν περίεργο το γεγονός ότι ο Χίτλερ αναφερόταν στην περίοδο που ζούσε η μητέρα του ως “τις πιο ευτυχισμένες μέρες που μου φαινόταν σχεδόν σαν ένα όμορφο όνειρο””, συμπληρώνει ο Κέρσοου.
Ο εβραϊκής καταγωγής γιατρός στον οποίο ο Χίτλερ εξέφρασε ευγνωμοσύνη και τον προστάτεψε
Το 1906, η Κλάρα Χίτλερ διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Τη γενικότερη φροντίδα της ανέλαβε ο Χίτλερ και την περίθαλψή της ο Αυστριακός οικογενειακός γιατρός εβραϊκής καταγωγής, Έντουαρντ Μπλοχ.
Υπεβλήθη σε μαστεκτομή, αλλά ακολούθησαν μεταστάσεις και οι πιθανότητες να επιβιώσει συρρικνώθηκαν δραματικά. Ο Μπλοχ πρότεινε τότε στον Αδόλφο μια πειραματική θεραπεία με ιωδοφόρμιο, μια ουσία που τότε θεωρείτο ότι επούλωνε τις πληγές. Ο Αδόλφος συμφώνησε.
Γνωρίζοντας την άσχημη οικονομική κατάσταση της οικογένειας, ο εβραίος γιατρός είτε χρέωνε λιγότερο τον Χίτλερ είτε δεν ζητούσε καθόλου αμοιβή για τις ιατρικές του υπηρεσίες.
Όμως, τίποτε δεν μπορούσε να θεραπεύσει την Κλάρα Χίτλερ. Το ιωδοφόρμιο απλώς επίσπευσε το προδιαγεγραμμένο τέλος της. Τον Δεκέμβριο του 1907, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία μόλις 47 ετών.
Ο Χίτλερ ήταν συντετριμμένος από τον θάνατο της μητέρας του και ο Μπλοχ προσπάθησε να τον παρηγορήσει.
“Η αγάπη του για τη μητέρα του ήταν το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του. Σε όλη μου τη σταδιοδρομία, δεν είδα ποτέ κανέναν να έχει πέσει κάτω από θλίψη όσο ο Αδόλφος Χίτλερ“, έγραψε ο Μπλοχ σε ένα σημείωμα.
Αρκετοί θεωρούν πως το απύθμενο μίσος του Χίτλερ για τους Εβραίους προήλθε από την αδυναμία του εβραϊκής καταγωγής Μπλοχ να θεραπεύσει την άρρωστη μητέρα του. Ωστόσο, ο Χίτλερ όχι μόνο δεν κράτησε κακία στον Μπλοχ, αλλά του είπε:
“Θα σας είμαι ευγνώμων για πάντα“. Αργότερα τον αποκαλούσε “ευγενή Εβραίο”.
Όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Χίτλερ επέτρεψε στον Μπλοχ και την οικογένειά του να μεταναστεύσουν από την Αυστρία στις ΗΠΑ.
Τα περιουσιακά στοιχεία του Μπλοχ δεν κατασχέθηκαν ούτε υπέστη τα βασανιστήρια της Γκεστάπο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Εβραίους της Αυστρίας.
Ο Μπλοχ έζησε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης μέχρι το 1945, όταν πέθανε από καρκίνο του στομάχου. Μερικά χρόνια πριν, είχε λάβει μια κάρτα από τον Χίτλερ με ευχές για καλή χρόνια.
Το γιατί ο Χίτλερ εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο αιμοσταγείς δικτάτορες της ιστορίας ίσως δεν απαντηθεί ποτέ πλήρως. Μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν εκτός από ένα πράγμα: την αγάπη του για τη μητέρα του.
Όρισε την 12η Αυγούστου, ημερομηνία γέννησης της Κλάρα Χίτλερ, ως “ημέρα τιμής για τη Γερμανίδα μητέρα” και, μέχρι την ημέρα που αυτοκτόνησε, κουβαλούσε μαζί του μια φωτογραφία της.
“Η μητέρα του μπορεί κάλλιστα, στην πραγματικότητα, να ήταν το μόνο άτομο που αγάπησε ποτέ αληθινά σε όλη του τη ζωή“, συμπεραίνει ο βιογράφος του Χίτλερ, Ίαν Κέρσοου.
Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
- Βρετανία. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες. «Φθηνότερη» από την κηδεία της μητέρας του Ελισάβετ
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα. Τι λένε 8 μετεωρολογικά κέντρα
- Κυνηγός χτύπησε και εγκατέλειψε γεράκι στην Εύβοια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ