“Γιορτάζουν” οι φάροι και είναι υπέροχοι. Δείτε την λίστα και απολαύστε τους από ψηλά (drone)

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, θα δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης σε εμβληματικούς φάρους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο εκτείνεται σε ολόκληρη την Ελληνική ακτογραμμή μήκους άνω των 20.000χλμ.

Δείτε από ψηλά τρεις γνωστούς φάρους: Μελαγκάβι Λουτρακίου, Άραχθου και Βρυσάκι Λαυρίου, όπως τους κατέγραψε ο συνεργάτης μας  CHRIS.P-LifeAfterGravity :

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Σήμερα, οι 144 λιθόκτιστοι Φάροι και οι 1.297 πυρσοί που συντηρούνται από την Υπηρεσία Φάρων, εκτιμάται ότι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φωτοσήμανσης ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού νήσων, νησίδων, βραχονησίδων και βράχων πλέον των 30.000, καθώς και άνω των 800 κύριων λιμένων, λιμένων, λιμενίσκων και αλιευτικών καταφυγίων.

Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων. Δείτε την λίστα των πιο γνωστών φάρων:

  1. Αγ. Νικόλαος – Κέα

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1831 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 8 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα. Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού του Βουρκαριού στην Κέα (Τζιά) πάνω σε ένα πέτρινο λευκό χτίσμα αγναντεύοντας το Αιγαίο. Κολλητά με τον φάρο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι ένας από τους δύο πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού δικτύου.

  1. Ακρωτήρι – Θήρα

O φάρος κατασκευάστηκε το 1892 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 10 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 100 μέτρα. Ο φάρος στην αρχή λειτούργησε με πετρέλαιο και ακτινοβολία γύρω στα 23 ν.μ. Κατα το Β Παγκόσμιο Πόλεμο έμεινε σβηστός μέχρι το 1945 όταν άρχισε η αναδιοργάνωση του φαρικού δικτύου από το Πολεμικό Ναυτικό. Το 1983 ηλεκτροδοτήθηκε και έγινε πλήρως αυτοματοποιημένος το 1988.

  1. Αρκίτσα – Φθιώτιδα

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1908 και είναι εγκατεστημένος κοντά στο χωριό Αρκιτσα στον Ευβοϊκό κόλπο. Το ύψος του πύργου του ειναι 15 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 17 μέτρα. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από την Αρκίτσα .

4. Μουδάρι – Κύθηρα

5. Βρυσάκι – Λαύριο

Φάρος Βρυσάκι Λαυρίου

6. Γερογόμπο – Κεφαλονιά

7. Γουρούνι – Σκόπελος

8. Δρέπανο – Χανίων

Δρέπανο Κρήτη

  1. Καστρί – Οθωνοί
  1. Κερί – Ζάκυνθος
  1. Σκινάρι – Ζάκυνθος
  1. Κρανάη – Γύθειο
  1. Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη
  2. Μελαγκάβι – Λουτράκι

Λουτράκι. Φάρος Μελαγκαβί

  1. Πλάκα – Λήμνος
  1. Κόρακα – Πάρος
  1. Κοκκινόπουλο – Ψαρά
  1. Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη
  1. Ταίναρο – Λακωνία
  1. Κόπραινα – Αρτα

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1893 και βρίσκεται στην Κόπραινα του νομού Αρτας. Η Κόπραινα (Αλυκή) ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.

  1. Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα
  1. Μονεμβασιά – Λακωνία

Η χερσόνησος της Μονεμβασιάς έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικός τόπος. Στις 27 Δεκεμβρίου 1896 τοποθετήθηκε ο πρώτος φαροφύλακας και η αφή του φάρου έγινε στις 13 Ιανουαρίου 1897.

23. Λάκκα – Παξοί

24. Βασιλίνα – Ευβοίας

25. Πάππα-Ικαρία

26. Σπαθί – Σέριφος

27. Δουκάτο – Λευκάδα

28. Κατάκολο – Ηλεία.

Στο σύνδεσμο του Πολεμικού Ναυτικού μπορείτε να αναζητήσετε και να δείτε ΕΔΩ όλους τους πέτρινους φάρους της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ:

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr