Ποιο είναι το κορίτσι, που έγινε μια από τις πιο διάσημες και επιδραστικές γυναίκες του αιώνα;

Ποιο είναι το κορίτσι, που έγινε μια από τις πιο διάσημες και επιδραστικές γυναίκες του αιώνα;

Το κοριτσάκι στις παραπάνω φωτογραφίες, με τα μαλλιά αφέλειες και τις φακίδες, γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1965, στο Γέιτ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Η μητέρα της δούλευε ως τεχνικός επιστήμης σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο χωριό Σέντμπερι. Ο πατέρας της ήταν μηχανικός αεροσκαφών στο εργοστάσιο της Rolls Royce στο Μπρίστολ.

Από μικρή μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από βιβλία και της άρεσε να γράφει. Έγραψε το πρώτο της βιβλίο σε ηλικία έξι ετών: μια ιστορία για ένα κουνέλι που ονομαζόταν “Κουνέλι”.

Έντεκα χρονών, έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα, για επτά καταραμένα διαμάντια και τους ανθρώπους που τα κατείχαν. Όταν ήταν έφηβη, έμαθε ότι η μητέρα της έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και την έχασε όταν ήταν 25 ετών.

Στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ διδάχθηκε γαλλικά και κλασικές σπουδές. Διάβαζε πολλά βιβλία που δεν είχαν σχέση με το πρόγραμμα σπουδών και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου τής επέβαλε πρόστιμο 50 λιρών, γιατί καθυστερούσε να τα επιστρέψει.

Αφού πήρε το πτυχίο της, μετακόμισε στο Λονδίνο και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές. Μία από αυτές ήταν ερευνήτρια στη Διεθνή Αμνηστία. Στη συνέχεια μετακόμισε στη βόρεια Πορτογαλία, για να διδάξει αγγλικά ως ξένη γλώσσα.

Παντρεύτηκε το 1992 έναν Πορτογάλο δημοσιογράφο και, ένα χρόνο μετά, απέκτησαν μια κόρη. Ο γάμος, διαλύθηκε μετά από 13 μήνες κι επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζήσει στο Εδιμβούργο.

Μόνη με ένα μικρό παιδί και ελάχιστα έσοδα, αναγκάστηκε να μείνει σε μια μικρή γκαρσονιέρα. Τα επιδόματα από την πρόνοια ήταν το πιο σημαντικό της εισόδημα και σίγουρα μικρότερο από τις ανάγκες της.

Ένας εξαιρετικά βραχύβιος γάμος είχε καταρρεύσει. Ήμουν άνεργη, μόνη μητέρα και όσο πιο φτωχή γίνεται στη σύγχρονη Βρετανία, χωρίς να είμαι άστεγη“, είχε πει απευθυνόμενη σε αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Πάλευε με την κατάθλιψη και πέρασε από το μυαλό της και η αυτοκτονία.

Το 1990, σε ένα ταξίδι με τρένο από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο, εμπνεύστηκε ένα φανταστικό χαρακτήρα. Ένα αγοράκι που, όπως κι εκείνη, είχε χάσει τους γονείς του.

Στα 11 του χρόνια, το αγόρι ανακάλυψε ότι είχε μαγικές ικανότητες τις οποίες ανέπτυξε σε σχολή μαγείας. Οι περιπέτειές του αποτυπώθηκαν σε επτά βιβλία, τα οποία μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο.

Το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1997 και το τελευταίο το 2007. Η πρώτη ταινία βγήκε στους κινηματογράφους το 2001 και η τελευταία το 2010-2011, σε δύο μέρη.

Όλα τα βιβλία έγιναν best-sellers, με πάνω από 500 εκατομμύρια πωλήσεις, και μεταφράστηκαν σε 70 γλώσσες. Οι ταινίες σημείωσαν, επίσης, τεράστια επιτυχία.

Σύμφωνα με το Forbes, είναι η δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη συγγραφέας στον κόσμο, πίσω από τον Τζέιμς Πάτερσον. Η περιουσία της έχει υπολογιστεί μεταξύ 650 εκατομμυρίων δολαρίων και 1,2 δισεκατομμυρίων.

Η ίδια το 2005 είπε: “Έχω πολλά χρήματα, περισσότερα από όσα ονειρευόμουν ποτέ ότι θα είχα. Αλλά δεν είμαι δισεκατομμυριούχος“.

Ο λόγος για τη Βρετανίδα συγγραφέα, Τζόαν Ρόουλινγκ, γνωστή από τα μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ ως J. K. Rowling. Το J παραπέμπει στο όνομά της και το K. στο όνομα της γιαγιάς της, Κάθλιν.

Ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury Publishing της υπέδειξε να το γράψει έτσι, διότι, όπως έλεγαν οι υπεύθυνοι, ένα γυναικείο όνομα δεν θα ήταν ελκυστικό στο στοχευμένο κοινό, που ήταν κυρίως οι έφηβοι.

Νωρίτερα, δώδεκα εκδοτικοί οίκοι είχαν απορρίψει το μυθιστόρημά της για τον Χάρι Πότερ. Απέρριψαν μία από τις πιο επιτυχημένες και πολυδιαβασμένες συγγραφείς στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

JK_Rowling_1999

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η “μητέρα” του Χάρι Πότερ – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η Ρόουλινγκ, που κάποτε πήγαινε στις καφετέριες του Εδιμβούργου για να γράψει το βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος“, είπε πως το καλύτερο πράγμα που κέρδισε από τα πλούτη της ήταν ότι δεν χρειαζόταν πλέον να ανησυχεί:

Δεν έχω ξεχάσει την αίσθηση του να ανησυχείς εάν θα έχεις αρκετά χρήματα για να πληρώσεις τους λογαριασμούς. Το να μην χρειάζεται να το σκέφτομαι αυτό πια είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια στον κόσμο“.

Έχει προσφέρει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και έχει ιδρύσει τη Lumos, μια διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση που προωθεί την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Youtube

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr