To άλογο στη διασημότερη αεπικόνιση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη ονομαζόταν Μαρένγκο. Ήταν ένα μικρόσωμο αλλά γενναίο και αξιόπιστο άτι. Τραυματίστηκε οκτώ φορές, συνόδευσε τον Γάλλο αυτοκράτορα στη Ρωσία και συνελήφθη στη Μάχη του Βατερλώ.
Πέθανε σε ηλικία 38 ετών. Σήμερα ο σκελετός του εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Στρατού στο Τσέλσι του Λονδίνου.
Το περίφημο άλογο Μαρένγκο
Ο Ναπολέοντας υπολογίζεται πως είχε πάνω από 130 άλογα. Το Μαρένγκο λέγεται ότι ήταν το αγαπημένο του. Εισήχθη από την Αίγυπτο στη Γαλλία το 1799, μετά τη Μάχη του Αμπουκίρ, όταν ο γαλλικός στρατός συνέτριψε τις υπεράριθμες οθωμανικές δυνάμεις στο Νείλο. Το γκρίζο άλογο ήταν ήδη έξι ετών και αρκετά μικρόσωμο.
Ο Ναπολέων προτιμούσε τα μικρά και ευκίνητα άλογα, αν και πιστεύεται πως δεν ήταν ιδιαίτερα ικανός ιππέας, καθώς ίππευσε για πρώτη φορά όταν ξεκίνησε τη στρατιωτική του καριέρα. Σε αντίθεση με άλλους στρατηγούς που εκπαιδεύονταν από την παιδική τους ηλικία.
Το περίφημο άλογο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη πήρε το όνομά του από την ομώνυμη μάχη μεταξύ γαλλικών και αυστριακών δυνάμεων στο ιταλικό χωριό Μαρένγκο, στις 14 Ιουνίου 1800. Οι Γάλλοι με πάνω από είκοσι χιλιάδες στρατιώτες κατάφεραν να ανατρέψουν την αιφνίδια επίθεση των περίπου τριάντα χιλιάδων Αυστριακών. Η μάχη ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον Ναπολέοντα, καθώς εξασφάλισε τη θέση του στην εξουσία της Γαλλίας μετά το προηγηθέν πραξικόπημα του Νοεμβρίου.
Το Μαρένγκο αποδείχτηκε πως ήταν ένας άξιος πολεμιστής. Μετέφερε τον αυτοκράτορα στη Μάχη του Άστερλιτς, στη Μάχη της Τζένα-Οουστερντίτ και στη Μάχη του Γουαγκράμ κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων. Τραυματίστηκε συνολικά οκτώ φορές. Το 1812, συνόδευσε τον αυτοκράτορα στην εισβολή στη Ρωσία και κατάφερε να επιβιώσει, παρά τη δριμύ επιδρομή των Ρώσων και το αιματοκύλισμα του γαλλικού στρατού.
Το 1815 βρέθηκε ξανά στην πρώτη γραμμή. Αυτή τη φορά στην περίφημη Μάχη του Βατερλώ. Αν και επιβίωσε των χτυπημάτων, “συνελήφθη” από τον Βρετανό βαρώνο Ουίλιαμ Πετρ.
Ο βαρώνος “εξόρισε” το άλογο στην Αγγλία και το πούλησε στον αντισυνταγματάρχη Άνγκεστερν των Γρεναδιέρων, των πεζικάριων της εποχής. Έμεινε σε ένα εκτροφείο αλόγων μέχρι τα 27 του και στην ηλικία των 38 ετών (περίπου 105 ανθρώπινα χρόνια) πέθανε. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία αποτελούσε αξιοθέατο. Τα σημάδια της μάχης ήταν κάτι παραπάνω από ορατά στην κορμοστασιά του, γεγονός που εντυπωσίαζε το αγγλικό κοινό.
Αυτό ήταν που ενέπνευσε και τον καλλιτέχνη Τζέιμς Γουάρντ να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του αλόγου και αργότερα να πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα ως λιθογραφίες. Ουσιαστικά, ο καλλιτέχνης ζωγράφισε πάνω σε ασβεστόλιθο και περνώντας μελάνι πάνω από το έργο κατάφερε να το αποτυπώσει σε χαρτί. Ήταν από τις πρώτες εκτυπώσεις της εποχής και λέγεται ότι το έργο του βρέθηκε σε πολλά αγγλικά νοικοκυριά.
Μετά τον θάνατο του αλόγου, ο σκελετός του, εκτός από δύο οπλές, διατηρήθηκε και σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Στρατού στο Τσέλσι του Λονδίνου.
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης όχι μόνο δεν ήταν κοντός, αλλά περνούσε και 8 πόντους τον ναύαρχο Νέλσον. Η προπαγάνδα σε βάρος του Βοναπάρτη και η διαφορά της γαλλικής από τη βρετανική ίντσα
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ