Ποιες ήταν οι διαφορές μεταξύ της Βέρμαχτ και των Ες Ες. Γιατί ο Φύρερ δημιούργησε το επίλεκτο σώμα

Ποιες ήταν οι διαφορές μεταξύ της Βέρμαχτ και των Ες Ες. Γιατί ο Φύρερ δημιούργησε το επίλεκτο σώμα

Βέρμαχτ

Η λέξη Βέρμαχτ προέρχεται από το Wehr, που σημαίνει άμυνα, και το Macht, που σημαίνει δύναμη. Αναφερόταν στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις που περιελάμβαναν τόσο το στρατό ξηράς όσο και το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία.

Εκτός από Γερμανούς υπηκόους, στη Βέρμαχτ κατατάσσονταν και μη Γερμανοί. Σε αυτούς ανήκαν κυρίως οι λεγόμενοι Volksdeutsche, οι οποίοι προέρχονταν από γερμανόγλωσσες μειονότητες εκτός του Γερμανικού Ράιχ.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου εντάσσονταν επίσης, εθελοντές από πολλές χώρες: Ολλανδοί, Βόσνιοι, Κροάτες, Λευκορώσοι, Ουκρανοί, Ρώσοι και άτομα από τις Βαλτικές χώρες.

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, τα μέλη της Βέρμαχτ ορκίζονταν απόλυτη υπακοή και αφοσίωση στο πρόσωπό του. Πολλοί στρατιώτες ανέφεραν αργότερα, τον όρκο αυτό, ως λόγο για τον οποίο δεν έδειξαν ανυπακοή στις εντολές της ηγεσίας, που διέτασσαν εγκληματικές ενέργειες.

Ενώ μέχρι σήμερα διατηρείται η εικόνα της Βέρμαχτ ως ένοπλης δύναμης υψηλής τεχνολογίας, στην πραγματικότητα λιγότερο από 40% όλων των μονάδων της ήταν μηχανοκίνητες. Το υπόλοιπο 60% είχε στη διάθεσή του άλογα, πυροβολικό και επιμελητεία.

Είχαν καλή στρατιωτική εκπαίδευση και ήταν ένα πειθαρχημένο σύνολο, αποτέλεσμα της στρατιωτικοποίησης που ξεκίνησε στη Γερμανία με τον άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Ωστόσο η εκπαίδευση δεν είχε το επίπεδο των Ες Ες, που ήταν η ελίτ του ναζιστικού κόμματος.

Ες Ες

Τα Ες Ες, συντόμευση της λέξης Schutzstaffel που σημαίνει μοίρα ασφαλείας, λειτουργούσαν ως παραστρατιωτικό σκέλος του ναζιστικού κόμματος. Αρχικά, σε αυτά στρατολογούνταν αποκλειστικά στελέχη με τεκμηριωμένα άρια καταγωγή.

Η προέλευση του υποψηφίου προς κατάταξη ελεγχόταν εξονυχιστικά. Η τυφλή αφοσίωση στον Χίτλερ ήταν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Ορκίζομαι σε σένα, Αδόλφε Χίτλερ, τον αρχηγό. Ορκίζομαι υπακοή μέχρι θανάτου, σε εκείνους που θα ορίσεις αρχηγούς. Είθε να γίνει αυτό με τη βοήθεια του Θεού“, ήταν ο όρκος που έδινε κάθε μέλος.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιτράπηκε η στρατολόγηση και μη Γερμανών, εφόσον διαπνέονταν από σφοδρά αντικομμουνιστικές αντιλήψεις. Το σύνθημά τους ήταν: “Να σκορπάς τον θάνατο και να δέχεσαι τον θάνατο“.

Κατά την εκπαίδευσή τους, ακολουθούσαν σκληρές πρακτικές και κυνικές διαδικασίες. Για παράδειγμα αν ένας πολίτης κατηγορούνταν για κομμουνισμό ή προδοσία, σε περίπτωση που ο αδελφός του ήταν μέλος των Ες Ες, τότε έπρεπε αυτός να εκτελέσει τον αδελφό του.

Σε αντίθετη περίπτωση, τον απέπεμπαν εξαιτίας της αδυναμίας του. Η ντροπή και ο χλευασμός των συντρόφων του ήταν μια τρομερή τιμωρία για έναν ορκισμένο ναζί.

Στην πορεία της εξέλιξής τους, τα Ες Ες απέκτησαν δύο παρακλάδια: τα “Γενικά Ες Ες” (Allgemeine SS), που είχαν κυρίως πολιτική δράση, και τα “Ένοπλα Ες Ες” (Waffen-SS), που γρήγορα έγιναν συνώνυμο του τρόμου και της βίας.

Ο Χίτλερ σχεδίαζε την ανάπτυξη των Waffen-SS σε μεγάλη κλίμακα, γιατί δεν εμπιστευόταν καθόλου την ηγεσία της Βέρμαχτ, που προέρχονταν από τον παραδοσιακό στρατό και ήταν αξιωματικοί καριέρας. Μάλιστα, έτρεφε μεγάλη αντιπάθεια για ορισμένους ηγέτες της.

Η συμμετοχή μελών των Ες Ες σε κλοπές, καταχρήσεις δημοσίου χρήματος και άλλες παράνομες πράξεις τιμωρείτο αυστηρά. Από την τιμωρία δεν εξαιρούνταν ούτε οι στενοί φίλοι των υψηλά ισταμένων ούτε συγγενείς.

Οι μεταξύ τους διαφορές

Η πειθαρχία και η εκπαίδευση στα Ες Ες ήταν αυστηρότερη από εκείνη της Βέρμαχτ. Τα Ες Ες είχαν τη δική τους ιεραρχία και οι βαθμοί διέφεραν από τους αντίστοιχους στρατιωτικούς. Ακόμη, διέθεταν ξεχωριστά εμβλήματα και στολές από αυτές της Βέρμαχτ.

Στην αρχή, υπήρχε τριβή μεταξύ των Ες Ες και της Βέρμαχτ. Οι παραδοσιακοί στρατηγοί φοβόντουσαν ότι υπήρχε μια νέα στρατιωτική δύναμη που προσπαθούσε να γίνει νόμιμο μέρος των ενόπλων δυνάμεων της ναζιστικής Γερμανίας.

Τα Ες Ες ήταν φανατικότερα της Βέρμαχτ, διαπράττοντας πολλά και ανίερα εγκλήματα. Όμως, και η Βέρμαχτ δεν αποδείχθηκε λιγότερο απάνθρωπη, όπως αποδεικνύει το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, τον Σεπτέμβριο του 1943.

Γενικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Βέρμαχτ και Ες Ες συνεργάστηκαν σε διάφορες καταστάσεις μάχης.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Bundesarchiv, Bild 183-H04436 / CC-BY-SA 3.0 (Wikipedia)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr