Το άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης, στο οποίο αγωνίζεται, είναι ελάχιστα έως καθόλου δημοφιλές στους Έλληνες.
Μέχρι πριν λίγο καιρό, ήταν περισσότερο γνωστή για τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό ριάλιτι και ένα τσιφτετέλι που είχε χορέψει σε εκπομπή ψυχαγωγίας, παρά για το ταλέντο της, το μόχθο της και τις διακρίσεις της.
Ο λόγος για την Ευαγγελία Πλατανιώτη, το όνομα της οποίας ήρθε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, λόγω του χρυσού μεταλλίου που κατέκτησε στο 21ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στην Ντόχα του Κατάρ.
Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο που κατακτά Ελληνίδα αθλήτρια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της καλλιτεχνικής κολύμβησης στην Ελλάδα, τρεις δεκαετίες μετά τα μετάλλια της Χριστίνας Θαλασσινίδου στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 1991 (αργυρό) και του 1995 (χάλκινο).
Η εκπληκτική προσπάθεια που της χάρισε το χρυσό
Στις 3 Φεβρουαρίου 2024, η 29χρονη αθλήτρια αγωνιζόταν στο τεχνικό σόλο. Το θέμα της χορογραφίας της είχε τίτλο “μαύρο κοράκι” (“black raven“), η μουσική από το “Dance of death” και ο βαθμός δυσκολίας 38.9000, δηλαδή ο μεγαλύτερος όλων.
Χάρη στην υψηλού επιπέδου εμφάνισή της, η Πλατανιώτη απέσπασε 101.6500 στην καλλιτεχνική εντύπωση και 171.3133 στην εκτέλεση. Στο άθροισμα συγκέντρωσε 272.9633 βαθμούς, με τους οποίους ξεπέρασε τους 270.1901 του προκριματικού αγώνα.
Η συγκίνησή της στο άκουσμα της κατάκτησης της πρώτης θέσης ήταν έκδηλη. Το αποκορύφωμα της υπερηφάνειας της έφτασε, όταν ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, της απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο και τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο. Κι όλα αυτά ενώ, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, είχε σκοπό να αποσυρθεί από το σόλο.
Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Καναδή Ζακλίν Σιμονό με 269.2767 βαθμούς και το χάλκινο η Κινέζα Χουιγιάν Σου με 262.3700 βαθμούς.
Πριν, όμως, η νεαρή κολυμβήτρια φτάσει στην κορυφή του κόσμου, είχε να επιδείξει κι άλλα μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, καθώς επίσης και συμμετοχές σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η αγάπη για το νερό, οι διακρίσεις και η πρόταση γάμου σε ριάλιτι
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1994 στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή της είναι από τον Πλάτανο Ορεινής Ναυπακτίας.
Από την ηλικία των πέντε ετών έδειξε το ενδιαφέρον της για το χορό και την αγάπη της για το νερό. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, ώστε να συνδυάσει τις δύο κλίσεις της.
“Αυτός ο συνδυασμός [σ.σ.: νερού και χορού] με τρελαίνει. Μου αρέσει πολύ να χορεύω και η συγχρονισμένη είναι χορός. Χορεύω όλα τα είδη“, είχε αναφέρει σε μία συνέντευξή της, ενώ σε άλλες δηλώσεις της είχε πει ότι αναπλήρωνε τα μαθήματα που έχανε στο σχολείο με ιδιαίτερα.
Η Πλατανιώτη γνώριζε αφενός ότι το άθλημα που επέλεξε είναι δύσκολο και όχι εμπορικό και αφετέρου ότι, για να πετύχει, έπρεπε να δουλέψει σκληρά. Γυμναστήριο, κολύμπι και χορογραφίες ήταν και παραμένει η καθημερινότητά της.
“Ήξερα τις δυνατότητές της. Δεν το έβαλε ποτέ κάτω και τα κατάφερε. Η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους αθλητές, όπως έκανε παλιά, για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό πολύ περισσότερα παιδιά“, δήλωσε από την πλευρά του ο πατέρας της 29χρονης αθλήτριας, Μιχάλης Πλατανιώτης.
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη ήταν 10 ετών, όταν πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Οκτώ χρόνια αργότερα, πήρε μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου με την συναθλήτριά της, Δέσποινα Σολωμού κατέλαβε την όγδοη θέση.
Ακολούθησαν το ταξίδι για τους Ολυμπιακούς του Ρίο (2016), όπου με την Εβελίνα Παπάζογλου τερμάτισε δέκατη και η περιπετειώδης συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, οι οποίοι διεξήχθησαν με ένα χρόνο καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Πλατανιώτη διαγνώστηκε θετική στην Covid-19 λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα να είναι αμφίβολη. Ύστερα από συνεχόμενα αρνητικά τεστ, ταξίδεψε στη “Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου”, αλλά τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού δεν επέτρεψαν στην εθνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης να πάρει μέρος στους αγώνες.
“Ακόμη και με αυτό τον τρόπο όπου δεν κατάφερα να φτάσω στον τελικό όπως τις προηγούμενες φορές , κατάφερα να προπονηθώ ,να αγωνιστώ και να βαθμολογηθώ σε αυτούς τους Ολυμπιακους Αγώνες, προσθέτοντας τους έστω και με αυτόν τον γλυκόπικρο τρόπο στο βιογραφικό μου”, είχε γράψει σε ανάρτησή της στο Instagram.
“Έκλαψα παρά πολύ, πάθαινα κρίσεις πανικού, δεν μπορούσα να κοιμηθώ“
Όπως, όμως, παραδέχθηκε μετά, οι δυσκολίες την πείσμωσαν και η υπομονή και η επιμονή της ανταμείφθηκαν.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βουδαπέστης (2021), η Πλατανιώτη κέρδισε δύο μετάλλια: ένα αργυρό στο Τεχνικό Σόλο Καλλιτεχνικής Κολύμβησης και ένα χάλκινο στο Ελεύθερο Σόλο Καλλιτεχνικής Κολύμβησης.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022, που έγινε επίσης στη Βουδαπέστη, προσέθεσε δύο ακόμη μετάλλια (ασημένια) στο παλμαρέ της. “Πολλές φορές μπορεί ο αθλητής να μην είναι στην κατάλληλη φόρμα, αλλά επειδή το θέλει πάρα πολύ, θα καταφέρει να είναι έτοιμος την ημέρα του αγώνα. Το μυαλό και μόνο μπορεί να κάνει θαύματα“, ανέφερε σε συνέντευξή της το καλοκαίρι του 2022.
Όπως έχει επισημάνει η Πλατανιώτη σε διάφορες συνεντεύξεις της, κάθε αθλήτρια και αθλητής έχει ανάγκη να στηρίζεται έμπρακτα από την Πολιτεία: “Όταν είσαι σε ένα άθλημα, το οποίο σου δίνει χρήματα μπορείς να συνεχίσεις. Αλλά, όταν ασχολείσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ και πρέπει να ψάχνεις τρόπο να ζήσεις, μοιραία αποχωρείς“.
Εκτός από αθλήτρια, η 29χρονη Πλατανιώτη είναι και απόφοιτη του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είχε σχέση με τον διεθνή αθλητή πόλο, Άγγελο Βλαχόπουλο, ο οποίος της έκανε πρόταση γάμου, ενώ εκείνη βρισκόταν στις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια του ριάλιτι επιβίωσης “Nomads“.
Οι δύο αθλητές τελικά δεν παντρεύτηκαν, αλλά έμεινε το βίντεο από το ριάλιτυ:
Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: EPA/ZSOLT CZEGLEDI HUNGARY OUT (μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr