Ποια είναι η λίμνη Κιθάρα που επισκέπτονταν μόνο οι βασιλείς και “στοίχειωσε” μετά τις καταστροφές. Το σχέδιο για την επαναδημιουργία της στο Τατόι
ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
A+
A-
Η αρχική φωτογραφία αποτυπώνει τα παγωμένα νερά στα σκαλιά μιας προσεγμένης κατασκευής στους πρόποδες της χιονισμένης Πάρνηθας. Τα νερά κατέληγαν σε μια τσιμεντένια λίμνη και δημιουργούσαν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.
Ο χρόνος όμως δεν στάθηκε καθόλου φιλικός για αυτή την τεχνητή λίμνη που έμοιαζε με έγχορδο όργανο. Γι΄ αυτό εξάλλου ονομάστηκε Κιθάρα. Υπήρξε η πιο διάσημη λίμνη του άλλοτε βασιλικού κτήματος Τατοΐου και σε αυτήν κατέληγαν όλες οι βόλτες των βασιλέων και των υψηλών προσκεκλημένων τους. Κοινοί θνητοί δεν είχαν πρόσβαση, εκτός εάν σχετίζονταν με το προσωπικό και τους υπεύθυνους του κτήματος.
Η κατασκευή έγινε σε μια περιοχή όπου υπήρχαν πηγές και η πρόσβαση γινόταν με βατό χωματόδρομο, ο οποίος περνούσε μέσα από πυκνή βλάστηση.
Τη διέλευση διευκόλυναν μικρές πέτρινες τοξοτές γέφυρες που χτίστηκαν από τον Γεώργιο Α΄το 1877.
Κατά μήκος αυτής της διαδρομής δημιουργήθηκαν οι δύο τεχνητές λίμνες, η “Κιθάρα” και η “Χήνα”. Η δεύτερη καταστράφηκε.
Η Λίμνη Κιθάρα από την ίδια περίπου γωνία λήψης με απόσταση 88 χρόνων. Αριστερά όπως ήταν το 1930 και δεξιά το 2018. Λόγω των καταστροφών που υπέστη δεν μπορεί πλέον να κρατήσει το νερό που έρχεται από την Πάρνηθα.
Η “Κιθάρα” παρά την συνεχή ροή νερού δεν μπορεί εδώ και δεκαετίες να κρατήσει το νερό και έτσι έχει χάσει τον υδάτινο χαρακτήρα της. Τα νερά που έρχονται από το βουνό πέφτουν μέσα στην κοιλότητα, αλλά δεν μπορούν να συγκρατηθούν, λόγω των καθιζήσεων στο εσωτερικό της κατασκευής και των ρηγματώσεων του τσιμέντου.
Όπως αναφέρει ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος οι δύο κρήνες που φέρνουν το νερό από την Πάρνηθα φέρουν τα ονόματα των δύο θυγατέρων του ιδρυτή του κτήματος Γεωργίου Α΄. Η μία ονομάζεται “πηγή Αλεξάνδρας” και η άλλη “πηγή Μαρίας”. Η δεύτερη έχει σταματήσει να φέρνει πια νερό γιατί τη βανδάλισαν.
Πανοραμική λήψη της λίμνης που στέρεψε. Μετά την αποκατάστασή της προβλέπεται να αποκτήσει την παλιά μορφή της.
Το έργο αποκατάστασης
Η ανάδειξη της διαδρομής προς τη λίμνη Κιθάρα στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου εκκρεμούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η μελέτη ήταν έτοιμη από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και από το 2012, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συνηγορούσε υπέρ της άμεσης αποκατάστασης, η έλλειψη πόρων και αποφασιστικότητας οδήγησε σε περαιτέρω φθορές και κίνδυνο κατάρρευσης των γεφυριών.
Τα ευχάριστα νέα ήρθαν πρόσφατα με την εξασφάλιση 380.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. Έτσι μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων είναι η ασφάλεια των περιπατητών της διαδρομής και η ανάδειξη και η τουριστική ανάπτυξη του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, με σεβασμό στην περιβαλλοντική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.
Η διαδρομή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα έχει εξαιρετική θέα προς στο Λεκανοπέδιο και είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Είναι από τα πρώτα έργα οδοποιίας των Κυβερνήσεων Κουμουνδούρου με έτος κατασκευής το 1876 όπως μαρτυρούν οι πέτρινες επιγραφές στην κορυφή των γεφυριών.
Το έργο περιλαμβάνει: συμπλήρωση και ανακατασκευή υπαρχουσών λιθοδομών και τοίχων πάσης φύσεως, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης διαφόρων λίθινων κατασκευών, βαθύ αρμολόγημα αρμών λιθοδομών, εργασίες σκυροδέτησης, κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής, συντήρηση πρασίνου καθώς και αρχαιολογική παρακολούθηση των εκσκαφικών εργασιών.
Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώνει το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γκαλά Όπερας, με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Μελετών Αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου διοργανώνουν το 6ο Γκαλά Όπερας για το Τατόι στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Και εφέτος όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν αποκλειστικά για την μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου του Οινοποιείου το οποίο βρίσκεται σε φάση κατάρρευσης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες από γνωστές όπερες και οπερέτες των συνθετών ROSSINI, BELLINI, DONIZETTI, VERDI, DELIBES, BIZET, OFFENBACH, LEHAR και ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ. Στη φετινή εορταστική συναυλία λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες Βασιλική Καραγιάννη σοπράνο, Άρτεμις Μπόγρη σοπράνο, Βασίλης Καβάγιας τενόρος, Δημήτρης Γιάκας πιάνο. Εισιτήρια εδώ
Με πληροφορίες: “Το Χρονικό του Τατοΐου”, Κώστας Μ. Σταματόπουλος, Εκδόσεις Καπόν
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ