Μια από τις πιο γνωστές πλατείες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι η πλατεία Αβησσυνίας. Βρίσκεται στο κέντρο του Μοναστηρακίου, μεταξύ των οδών Ερμού, Ηφαίστου και Αγίου Φιλίππου.
Η πλατεία διαμορφώθηκε το 1860 και πήρε το όνομα της από τους Αιθίοπες που κατοικούσαν στους γύρω δρόμους.
Αβησσυνία λεγόταν εκείνη την εποχή, η Αιθιοπία.
Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η ονομασία γεννήθηκε το 1922, όταν εκεί μοιράστηκε η βοήθεια της Αιθιοπίας, στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Ο τότε αντιβασιλέας και μετέπειτα αυτοκράτορας της χώρας, φιλλέληνας, Χαϊλέ Σελασιέ, ήταν υπεύθυνος για την εκστρατεία οικονομικής βοήθειας των ελλήνων προσφύγων.
Το γιουσουρούμ της πλατείας
Το 1910 μεταφέρθηκε στην πλατεία Αβησσυνίας το παζάρι μεταχειρισμένων ειδών, το οποίο μέχρι τότε γινόταν στην πλατεία Δημοπρατηρίου.
Οι Αθηναίοι συνήθιζαν να δίνουν και δεύτερα ονόματα στις περιοχές, κάτι σαν τα παρατσούκλια των ανθρώπων.
Έτσι μέχρι το 1875 η περιοχή ονομαζόταν και «Μαγγανάρια», γιατί στους δρόμους προς την πλευρά της Ερμού βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι μαγγανάρηδες, δηλαδή οι τεχνίτες του μεταξιού.
Η πιο διαχρονική ονομασία της πλατείας όμως είναι το «Γιουσουρούμ» και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Το όνομα προήλθε από τον Εβραίο Ηλία Γιουσουρούμ, ιδιοκτήτη του πρώτου παλαιοπωλείου στα τέλη του 19ου αιώνα. Η οικογένεια Γιουσουρούμ είχε έρθει το 1863 από τη Σμύρνη.
Ο έμπορος Νώε Γιουσουρούμ, πρόγονος του παλαιοπώλη ήταν ήδη πολύ συμπαθής στους Αθηναίους και τελικά η πλατεία πήρε το όνομά τους, που στα εβραϊκά σημαίνει “άνθρωπος του θεού”.
Στην περίφημη πλέον πλατεία, διέμενε ο εκάστοτε πρόεδρος των παλαιοπωλών, σε ένα αρχοντικό που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα και λειτουργεί σαν καφετέρια.
Το παζάρι σήμερα
Αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από τότε που μεταφέρθηκε το παζάρι στην πλατεία Αβησσυνίας, το Γιουσουρούμ λειτουργεί έως σήμερα.
Κάθε Κυριακή συγκεντρώνονται στην περιοχή δεκάδες μικροπωλητές με κάθε λογής αντικείμενα.
Έπιπλα, βιβλία, παλιά αντικείμενα οικιακής χρήσης, δίσκοι βινυλίου και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα εκτίθενται στο πιο παλιό παζάρι της Αθήνας.
Συλλέκτες παλιών αντικειμένων και βιβλίων αλλά και άνθρωποι με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, ψάχνουν κάθε Κυριακή ανάμεσα στα εμπορεύματα και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με λίγα χρήματα, οι ειδήμονες έχουν αγοράσει αληθινούς θησαυρούς.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Καπνικαρέα, η ιστορική εκκλησία στην οδό Ερμού που οικοδόμησε ένας φοροεισπράκτορας που «κυνηγούσε» σπίτια με πολλές καμινάδες. Έτσι βγήκε η έκφραση «από μεγάλο τζάκι»…
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ