Την πολιτική δράση του Νικολάου Πλαστήρα παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 21.00 από το Cosmote History. Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα.
Η “Μηχανή του Χρόνου” καταγράφει τον αρχηγικό ρόλο του Μαύρου Καβαλάρη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επανάσταση στρατού και ναυτικού που ακολούθησε, αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ιστορική δίκη και την εκτέλεση των έξι.
Ο Νικόλαος Πλαστήρας, αφού παρέδωσε την εξουσία στους πολιτικούς, αποστρατεύτηκε σε ηλικία 41 ετών. Όταν ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επέβαλε δικτατορία, εξαπέλυσε κυνηγητό εναντίον του Πλαστήρα, φοβούμενος την επιρροή του στο στράτευμα και το ενδεχόμενο ανατροπής του. Έφτασε σε σημείο μάλιστα να τον επικηρύξει για 500 χιλιάδες δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή.
Η έρευνα καταγράφει την άγνωστη περίοδο στην οποία ο Πλαστήρας αποσύρθηκε από τα κοινά και ζούσε κυρίως σε σανατόρια του εξωτερικού, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Όταν επανήλθε τη δεκαετία του ’30 στην Ελλάδα, έκανε το 14ωρο κίνημα (1933) υπέρ του Βενιζέλου με σκοπό να μην ανέλθει στην εξουσία η νέα κυβέρνηση που μόλις είχε εκλεγεί. Δύο χρόνια αργότερα, μαζί με τον Βενιζέλο αυτήν την φορά, σχεδίασε νέο κίνημα το οποίο όμως, κατέπνιξε ο παλιός συμπολεμιστής του Γεώργιος Κονδύλης.
Η “Μηχανή του Χρόνου” εξιστορεί την αντιπαλότητά του με τον Ιωάννη Μεταξά και το συνεχές «κυνηγητό» του μετά το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου του 1936. Παρά το γεγονός ότι διέμενε στο εξωτερικό βρισκόταν σε συνεχή παρακολούθηση.
Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της κατοχής είναι οι προσπάθειες των Γερμανών να πείσουν τον Νικόλαο Πλαστήρα να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού στις δοσιλογικές κυβερνήσεις. Ο στρατηγός όμως απάντησε αρνητικά και στις δύο προσπάθειες των κατακτητών.
Στα Δεκεμβριανά οι Άγγλοι επέβαλαν τον Πλαστήρα ως νέο πρωθυπουργό της χώρας και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπεγράφη η Συνθήκη της Βάρκιζας. Ο Μαύρος Καβαλάρης ήταν ο πρώτος μετεμφυλιακός πρωθυπουργός και έως τον θάνατό του το 1953, βρέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης άλλες δύο φορές, προσπαθώντας να εφαρμόσει μέτρα επιείκειας για τους ηττημένους του εμφυλίου, αλλά και συμφιλίωσης του λαού.
Όταν ο Νικόλαος Πλαστήρας πέθανε, κηδεύτηκε χωρίς την καρδιά του. Η επιθυμία ήταν αυτή να σταλεί στην Καρδίτσα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αυτό έγινε τελικά 27 χρόνια από το θάνατό του, μετά από περιπέτειες. Η εκπομπή εντόπισε και παρουσιάζει το άγνωστο στους πολλούς έκθεμα του Μουσείου της Πόλης της Καρδίτσας.
Στην εκπομπή μιλούν οι βιογράφοι του Νικολάου Πλαστήρα, Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου και Ιωάννης Σπανδωνής, ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Δρ. Δημήτριος Μάλεσης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ Αθανάσιος Καραθανάσης, , η υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας δρ. Φωτεινή Λέκκα, ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του ΕΛΙΑ δρ. Δημήτριος Μπαχάρας, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής και Διπλωματικής ΙστορίαςΔρ. Αντώνης Κλάψης και οι φρουροί του Μαύρου Καβαλάρης στη Βουλή Ιωάννης Εμμανουήλ Σκαλίδης και Γεώργιος Φουντουλάκης.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας, ούλοι οι σκύλοι μια γενιά». Πως ο Πλαστήρας πίστεψε μια καφετζού που είχε «στήσει» ο αμερικανός πρέσβης Πιουριφόι και έχασε τις κρίσιμες εκλογές του 1952
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ