Πυρκαγιές, τοξικά νέφη και παγετώνες μοιάζουν από το διάστημα με ζωγραφικούς πίνακες. Εντυπωσιακές φωτογραφίες με τις περιβαλλοντικές αλλαγές από το διαστημικό σκάφος της NASA (φωτο)

Πυρκαγιές, τοξικά νέφη και παγετώνες μοιάζουν από το διάστημα με ζωγραφικούς πίνακες. Εντυπωσιακές φωτογραφίες με τις περιβαλλοντικές αλλαγές από το διαστημικό σκάφος της NASA (φωτο)

Από τα ηφαίστεια της Ισλανδίας μέχρι τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, η NASA, διέθεσε τις τελευταίες μέρες στο κοινό 3 εκατομμύρια εικόνες της Γης, τραβηγμένες από δορυφόρο. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές καθώς τα νέφη, οι πυρκαγιές  η σκόνη και τα διάφορα αέρια απεικονίζονται με έντονα χρώματα. Έτσι τα διάφορα φίλτρα δημιουργούν την αίσθηση ενός εντυπωσιακού πίνακα ζωγραφικής.

Πυρκαγιά σε βιομηχανική εγκατάσταση εκπομπής θείου στο Ιράκ, νότια της Μοσόύλης. Το επιβλαβές νέφος αερίων απεικονίζεται με έντονο μοβ χρώμα και έχει έκταση 60 χιλιομέτρων. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το ASTER, στις 13 Ιουλίου 2003.

Πυρκαγιά σε βιομηχανική εγκατάσταση εκπομπής θείου στο Ιράκ, νότια της Μοσόύλης. Το επιβλαβές νέφος αερίων απεικονίζεται με έντονο μοβ χρώμα και έχει έκταση 60 χιλιομέτρων. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το ASTER, στις 14 Ιουλίου 2003

Η σύλληψη των εικόνων έγινε από το ιαπωνικό προηγμένο διαστημικό όργανο «Aster», που είναι προσαρμοσμένο επάνω στο διαστημικό σκάφος Terra. Πρόκειται για έναν αισθητήρα, που ξεκίνησε να ακολουθεί την τροχιά της γης από το 1999.

To 2003, το ASTER κατέγραψε την πυρκαγιά στο βουνό Cajon Pass, στη νότια Καλιφόρνια. Αριστερά η έκταση της πυρκαγιάς έχει καταγραφεί με μπλε χρώμα ενώ δεξιά είναι η πραγματική εικόνα. Ο απολογισμός ήταν 80 χιλιάδες κατεστραμμένα στρέμματα γης.

To 2003 το ASTER κατέγραψε την πυρκαγιά στο βουνό Cajon Pass, στη Νότια Καλιφόρνια. Αριστερά η έκταση της πυρκαγιάς έχει καταγραφεί με μπλε χρώμα ενώ δεξιά είναι η πραγματική εικόνα. Ο απολογισμός ήταν 80 χιλιάδες κατεστραμμένα στρέμματα γης

Ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα από το 2000, όταν άρχισε την συλλογή πληροφοριών και εικόνων, από 14 διαφορετικά μήκη κύματος, εφαρμόζοντας διαφορετικά φίλτρα για να γίνει κατανοητό από το κοινό.

To Kondyor Massif, είναι ένας αλκαλικός ορεινός όγκος, όπως ονομάζεται επιστημονικά, γεμάτος από σπάνια μέταλλα. Βρίσκεται στη Σιβυρία. Το 2015, έγινε εξόρυξη 5 τόνων πλατίνας από το σημείο. Η 3D απεικόνιση με φυσικά χρώματα έγινε από το ASTER στις 10 Ιουνίου 2006.

To Kondyor Massif είναι ένας αλκαλικός ορεινός όγκος, όπως ονομάζεται επιστημονικά, γεμάτος από σπάνια μέταλλα. Βρίσκεται στη Σιβηρία. Το 2015 έγινε εξόρυξη 5 τόνων πλατίνας από το σημείο. Η 3D απεικόνιση με φυσικά χρώματα έγινε από το ASTER στις 10 Ιουνίου 2006

Το πρότζεκτ της NASA το παρομοιάζουν με τη διαστημική έκδοση του Google Earth, που δείχνει με λεπτομέρεια, τις θερμικές εκπομπές, την ακτινοβολία και τις αλλαγές του περιβάλλοντος σε κάθε γωνιά της γης, με απίστευτη λεπτομέρεια.

Βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, στην περιοχή Thousand Oaks, μια πυρκαγιά κατέστρεψε πάνω από 23 χιλιάδες στρέμματα, ηλεκτροφόρα καλώδια, ενώ η περιοχή εκκενώθηκε άμεσα. H πληγείσα περιοχή απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα.

Βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, στην περιοχή Thousand Oaks, μια πυρκαγιά κατέστρεψε πάνω από 23 χιλιάδες στρέμματα, ηλεκτροφόρα καλώδια, ενώ η περιοχή εκκενώθηκε άμεσα. H πληγείσα περιοχή απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα

Αριστερά απεικονίζεται με γαλάζιο χρώμα ο παγετώνας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σιβηρίας. Ενώ με κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα διακρίνεται η βλάστηση στην περιοχή, ξεκινώντας από το κίτρινο που είναι η χαμηλότερη βαθμίδα και καταλήγοντας στην πράσινη που είναι η πιο πυκνή βλάστηση. Δεξιά διακρίνονται σε σχήμα σκακιέρας οι υλοτομικές εργασίες στην περιοχή.

Αριστερά απεικονίζεται με γαλάζιο χρώμα ο παγετώνας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σιβηρίας. Ενώ με κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα διακρίνεται η βλάστηση στην περιοχή, ξεκινώντας από το κίτρινο που είναι η χαμηλότερη βαθμίδα και καταλήγοντας στην πράσινη που είναι η πιο πυκνή βλάστηση. Δεξιά διακρίνονται σε σχήμα σκακιέρας οι υλοτομικές εργασίες στην περιοχή

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του «Αster», Μάικλ Άμπραμς, δήλωσε ότι αναμένουν μεγάλη αύξηση των χρηστών οι οποίοι θα θέλουν να επεξεργαστούν ή να κατεβάσουν τα φωτογραφικά αρχεία.

Αυτή η εικόνα λήφθηκε στις 25 Ιουνίου 200 και απεικονίζει αμμόλοφους στη Σαουδική Αραβία. Οι αμμόλοφοι απεικονίζονται με κίτρινο χρώμα λόγω της παρουσίας σιδήρου, ενώ με μπλε χρώμα είναι οι περιοχές πλούσιες σε άργυλο.

Αυτή η εικόνα λήφθηκε στις 25 Ιουνίου 2000 και απεικονίζει αμμόλοφους στη Σαουδική Αραβία. Οι αμμόλοφοι απεικονίζονται με κίτρινο χρώμα λόγω της παρουσίας σιδήρου, ενώ με μπλε χρώμα είναι οι περιοχές πλούσιες σε άργυλο

Πηγή: NASA

vyzantioΔιαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η δραματική πτώση της θερμοκρασίας συνέβαλε στην πτώση του Βυζαντίου; Διαδοχικές μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις μπλόκαραν τις ακτίνες του ήλιου και κατέρρευσε η αγροτική παραγωγή. Τότε ξεκίνησαν οι επιδρομές των Αράβων…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.