Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις οχυρώσεις που έφτιαξε στην Ελληνική επανάσταση ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Ο συγκεκριμένος λόφος δεν είχε καθόλου βλάστηση και ο ψηλός βράχος δεν προσέφερε ασφαλή κάλυψη στη στρατιωτική ομάδα που είχε οριστεί για την φύλαξη της παραθαλάσσιας και νευραλγικής αυτής περιοχής.
Τα μικρά φρούρια ή “καστέλια” , όπως ονομάζονταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις επέτρεπαν την ασφαλή παρατήρηση της θάλασσας και την αντιμετώπιση τουρκικής επίθεσης κατά την πολιορκία της Αθήνας από τα στρατεύματα του Κιουταχή.
Το πυροβολείο των Άγγλων
Η περιοχή αργότερα απέκτησε και άλλη στρατιωτική εγκατάσταση, το περίφημο αγγλικό πυροβολείο, που το 1850 ήλεγχε τον αποκλεισμό του λιμανιού στα λεγόμενα “Παρκερικά”.
Η ονομασία ελήφθη εξαιτίας της δράσης τον Άγγλου Ναυάρχου Ουϊλιαμ Πάρκερ, ο οποίος ήρθε στην χώρα ως Διοικητής της Βρετανικής μοίρας Μεσογείου για να επιβάλλει στην Ελλάδα να καταβάλει εξαιρετικά υπέρογκη αποζημίωση στον Ισπανοεβραίο, Άγγλο υπήκοο, Δαυίδ Πατσίφικο.
Το Πάσχα εκείνης της χρονιάς, η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε για πρώτη φορά το πασχαλινό έθιμο με το «κάψιμο του Εβραίου» ή του «Ιούδα».
Τότε μια ομάδα αγανακτισμένων πολιτών εισέβαλε στο σπίτι του Εβραίου και έκανε καταστροφές.
Ο Πατσίφικο ζήτησε μεγάλη αποζημίωση, αλλά και όταν είδε την απροθυμία των αρχών, ζήτησε από τους Βρετανούς να επέμβουν στρατιωτικά!
Παραθαλάσσιο Θέρετρο
Όταν τα θερμά στρατιωτικά γεγονότα έγιναν παρελθόν, η περιοχή απέκτησε νέο πρόσωπο.
Εκεί χτίστηκαν εντυπωσιακές επαύλεις και εξελίχθηκε σε θέρετρο της υψηλής κοινωνίας.
Στη φωτογραφία του Αμερικανού Πρόξενου Alexander Wilbourne Weddell, που δημοσιεύει η Δ. Δρεπανιά στην ομάδα της “Η Αθήνα μέσα στο χρόνο” διακρίνεται η βίλα Κουμουνδούρου, που αργότερα εγκαταστάθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος.
Πρόκειται για την περιοχή Βοτσαλάκια Πειραιά κάτω από τον λόφο της Καστέλας.
Είναι η μικρή παραλία μετά το Μικρολίμανο και πριν από το Πασαλιμάνι. Απέναντί της βρίσκεται η βραχονησίδα Κουμουνδούρου.
Ακόμα και σήμερα κάποιοι κολυμπούν.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η κατολίσθηση της Καστέλλας το 1930. Οι κάτοικοι ξύπνησαν έντρομοι νομίζοντας ότι ήταν σεισμός. H είδηση πέρασε στα «ψιλά» λόγω της ανακήρυξης της Στάρ Ελλάς ως ωραιότερης στην Ευρώπη
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr