Ποιός είναι ο αιγυπτιακός ναός με την πυραμίδα στη Νέα Μάκρη που φωτογραφήθηκε ο Ψινάκης και μηνύθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία

Ποιός είναι ο αιγυπτιακός ναός με την πυραμίδα στη Νέα Μάκρη που φωτογραφήθηκε ο Ψινάκης και  μηνύθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία

Μήνυση κατά του Ηλία Ψινάκη υπέβαλε η αρχαιολογική υπηρεσία μετά την φωτογράφηση που έκανε το 2014 μέσα σε  αιγυπτιακό ναό στη Νέα Μάκρη.  Ο τότε υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα είχε απαθανατιστεί στον χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών, στη Μπρεξίζα, χωρίς να έχει πάρει τη σχετική άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. Ο ίδιος απάντησε ότι πέτυχε το στόχο του να αναδείξει την εγκατάλειψη του χώρου.

Μαρμάρινο υπερμεγέθες άγαλμα της Ίσιδος, στο οποίο η Ίσις ταυτίζεται με τη θεά Δήμητρα, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Μαρμάρινο υπερμεγέθες άγαλμα της Ίσιδος, στο οποίο η Ίσις ταυτίζεται με τη θεά Δήμητρα, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Ο εντοπισμός του είχε γίνει τυχαία το 1968, κατά την ανέγερση παρακειμένου ξενοδοχείου…

aigyptiakos naos_ n.Makri 1

Αιγυπτιακό ιερό με την  πυραμίδα και τα γιγαντιαία αγάλματα

Το ιερό ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός τον 2ο αιώνα μ.Χ.  προς τιμήν αιγυπτιακών θεοτήτων που είχαν προστεθεί στο ελληνικό πάνθεον. Ο ίδιος εξάλλου υπήρξε μεγάλος γαιοκτήμονας της περιοχής.

Έχει τετράγωνο σχήμα διαστάσεων 50×50 μέτρα, διαθέτει περίβολο και επάλληλους διαδρόμους που καταλήγουν σε βαθμιδωτή πυραμίδα στο κέντρο του. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι τα μαρμάρινα αγάλματα υπερφυσικού μεγέθους.

Είναι η θεά Ισις και ο Οσιρις (ή Αντίνοος), αντίγραφα των οποίων έχουν στηθεί σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο, δίνοντας μια ιδέα για τις διαστάσεις του ιερού και τη μεγαλοπρέπειά του.

Δίπλα στο ιερό έχουν αποκαλυφθεί ρωμαϊκά λουτρά μεγάλης πολυτέλειας, ενώ ημιτελής έχει απομείνει η ανασκαφή μιας πισίνας, η οποία θεωρείται ότι ήταν ιχθυοτροφείο.

Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, το ιερό ιδρύθηκε πάνω σε ένα μικρό νησάκι του έλους που επικοινωνούσε με την ξηρά με διώρυγες. Σήμερα ο χώρος είναι ενιαίος.

Το σκηνικό με τα καλάμια και την απόληξη των νερών θυμίζει τον Νείλο, τοποθετώντας έτσι το ιερό σε “αυθεντικά” αιγυπτιακό περιβάλλον.

Η λύση της ένταξης του έργου για τη διάσωση των μνημείων αυτών και την ανάδειξή τους σε κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, θεωρήθηκε η μόνη ενδεδειγμένη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

aigyptiakos naos_ n.Makri 2

Το Αιγυπτιακό ιερό στην Μπρεξίζα είναι το μοναδικό στην Αττική. Δυστυχώς οι εργασίες ανασκαφής και αναστήλωσης δεν έχουν ολοκληρωθεί και ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος.

Κίνδυνος κατάρρευσης

Τα υλικά κατασκευής των κτισμάτων τόσο του ιερού όσο και του βαλανείου τα καθιστούν ιδιαίτερα ευπαθή στις καιρικές συνθήκες. Όπως είχε δημοσιεύσει παλαιότερα “Το Βήμα”, η χυτή ρωμαϊκή τοιχοποιία διαβρώνεται εύκολα, και  οι τοίχοι του συγκροτήματος να απειλούνται με κατάρρευση. Πολλά από τα κονιάματα των τοίχων είναι ήδη πεσμένα στο έδαφος, ενώ η ίδια τύχη επιφυλάσσεται και για όσα έχουν απομείνει στη θέση τους.

Η μαρμάρινη επένδυση των διαδρόμων του ιερού καταστρέφεται καθώς οι πλάκες αποκολλώνται από τη θέση τους και σπάνε.

Ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος κινδυνεύει να μετατραπεί σε έλος λόγω των υδάτων της περιοχής, τα οποία επί του παρόντος απομακρύνονται με αντλίες, που πρέπει να λειτουργούν διαρκώς. Λόγω της οργιώδους βλάστησης απαιτείται συνεχής αποψίλωση.

Η άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα επιβαρύνει την κατάσταση των αρχαίων. Προβλήματα δημιουργούνται από το ρέμα, το οποίο ρέει κατά μήκος της μιας πλευράς του ιερού και σε αυτό καταλήγουν τα λύματα γειτονικού ξενοδοχείου!

naos_isidos_10

Ο Ναός των Αιγυπτίων θεών βρίσκεται δίπλα στην παραλία στη Νέα Μάκρη και παράπλευρα στο μικρό έλος της Μπρεξίζας από όπου και παίρνει το όνομα του ο αρχαιολογικός χώρος. Τον χώρο είχε εντοπίσει πρώτος ο Γάλλος πρόξενος στην Αθήνα, Φωβέλ το 1792, αλλά τον είχε ταυτίσει λανθασμένα με τον Τύμβο τον Μαραθωνομάχων (φωτο: www.authorway.com)

 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr