Το πλήθος έχει συγκεντρωθεί από νωρίς όπως πάντα, πριν από τις μεγάλες στιγμές.
Ο παλμός των συνθημάτων εκφράζει το πάθος των ανθρώπων για το ίνδαλμα που θα βγει σε λίγο στο μπαλκόνι και θα δηλώσει την άφιξή του.
Θα γεμίσει με προσδοκία τους «πιστούς» και θα τους προσφέρει ακόμη ένα λόγο να αισθάνονται περήφανοι και πιο δυνατοί. Το όνομά του θα γίνει σύνθημα, τραγούδι, σύμβολο και θρύλος. Θρύλος.
Στον Πειραιά υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, τα όρια της οποίας ξεπερνούν την αγάπη για τον αθλητισμό και το φίλαθλο πνεύμα. Είναι ιδέα, τρόπος ζωής, κουλτούρα, ιστορία και πάθος. Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της πόλης και καθορίζει ακόμη και την πολιτική της ταυτότητα.
Τον Ιούλιο του 1988 δεν υπήρχαν πέτρινα χρόνια για τον Ολυμπιακό. Άρχιζαν μόλις.
Η ομάδα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1987 και η ιστορική κατάκτηση του τίτλου το 1988 από τη Λάρισα φάνταζε σαν μια γραφική παρένθεση.
Επιπλέον, η οικονομική παντοδυναμία του Γιώργου Κοσκωτά που είχε αναλάβει την ομάδα καλλιεργούσε μεγάλες προσδοκίες στους ερυθρόλευκους οπαδούς που ήθελαν να σπάσουν την πράσινη κυριαρχία στην Ελλάδα και να δουν μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη.
Ευρωπαϊκών προδιαγραφών ήταν και το ιλιγγιώδες ποσό των 1,35 δισ. δραχμών που δαπανήθηκε για να πιάσει λιμάνι ο κορυφαίος παίχτης της Μπουντεσλίγκα τη σεζόν 1987 – 1988.
Ο Μαγιάρος άσσος Λάγιος Ντέταρι με το νούμερο 10 στη φανέλα.
«Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός, Λάγιος αθάνατος», ήταν το βλάσφημο σύνθημα που έλεγαν οι πιτσιρικάδες στα σχολεία και ξεχνούσαν τον Αναστόπουλο. Σε κάποιες περιπτώσεις και τον Σαραβάκο.
«Θρύλε Θεέ μου Ολυμπιακέ μου», είπε σε σπαστά ελληνικά ο Ντέταρι μόλις βγήκε στο μπαλκόνι και το πλήθος πανηγύριζε λες και είχε σκοράρει εναντίον του αιώνιου.
Θα το έκανε λίγο καιρό αργότερα στους ημιτελικούς του κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον Παναθηναϊκό (2-1 και 3-3 τα σκορ στους αγώνες) και κατέκτησε το τρόπαιο το 1990 νικώντας με 4-2 στον τελικό τον ΟΦΗ, με τον Ντέταρι να βγάζει το ταλέντο του στο τέταρτο γκολ.
Το σκάνδαλο Κοσκωτά τα άλλαξε όλα, αφού και οι επιταγές που είχε στα χέρια του ο Ντέταρι ήταν ακάλυπτες. Καλύφθηκαν με την πώλησή του παίχτη στη Μπολώνια από τη διάδοχη διοίκηση του Αργύρη Σαλιαρέλη.
Στα δύο χρόνια που έμεινε στον Ολυμπιακό ο Ντέταρι, πέτυχε 59 γκολ σε 95 αγώνες. Θεωρείται σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αν και για πολλούς θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Ίσως αν είχε και άλλους ισάξιους παίχτες δίπλα του.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την ημέρα που έφυγε ο Ντέταρι και για πολλά χρόνια μετά, το πλήθος δεν συγκεντρωνόταν στο Καραϊσκάκη και τον Πειραιά για να πανηγυρίσει γκολ ή τον ερχομό νέων αστεριών, αλλά για να στήσει λαϊκά δικαστήρια.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το γκολ του Αναστόπουλου με την Ουγγαρία το 1986 που έπαιζε και στο σήμα της Αθλητικής Κυριακής. Θυμηθείτε το σλάλομ του πρώτου σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ