«Τα παιδιά για το μαστίγωμα» εμφανίστηκαν τον 15ο αιώνα στη βασιλική αυλή της Αγγλίας. Όταν ένας νεαρός πρίγκιπας δεν συμπεριφερόταν σωστά, κάποιος έπρεπε να τον συμμορφώσει.
Κανείς όμως δεν είχε δικαίωμα να σηκώσει χέρι σε γόνο βασιλιά, πέρα από τον ίδιο τον βασιλιά, ο οποίος συνήθως δεν ευκαιρούσε. Ούτε μπορούσαν άλλωστε να ρισκάρουν με τη ζωή του κληρονόμου του θρόνου.
“Whipping boy”
Κάθε φορά που ένας πρίγκηπας έκανε ζημιές ή δεν τηρούσε το πρόγραμμα για την εκπαίδευσή του, οι σύμβουλοι του βασιλιά τιμωρούσαν ένα άλλο παιδί στη θέση του πρίγκηπα.
Φρόντιζαν μάλιστα, το παιδί που επέλεγαν, να έχει στενή φιλική σχέση με τον πρίγκιπα, ώστε να τον «πιάσει το φιλότιμο», όταν θα έβλεπε τον φίλο του να μαστιγώνεται για τις δικές του σκανδαλιές.
Βέβαια, υπήρξαν και περιπτώσεις που ο νεαρός πρίγκιπας απλώς εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να τιμωρείται και άφηνε αβοήθητο το καημένο παιδί.
Έτσι, λοιπόν στη μεσαιωνική Αγγλία, καθιερώθηκε ο όρος “whipping boy”, δηλαδή το “παιδί για το μαστίγωμα”, που στην ουσία ήταν ένα αγόρι, το οποίο κατηγορούνταν και τιμωρούταν για τα ελαττώματα και την ανικανότητα των άλλων, κυρίως των κληρονόμων του θρόνου.
Τα «παιδιά για το μαστίγωμα» αμείβονταν πλουσιοπάροχα, όταν οι πρίγκιπες γίνονταν βασιλιάδες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Βασιλιά της Αγγλίας, Κάρολου Α’, ο οποίος απένειμε τον τίτλο του κόμη στον δικό του «whipping boy».
Το “παιδί για το μαστίγωμα”, δεν ήταν όμως μόνο βρετανικό συνήθειο.
Παρόμοιες πρακτικές ήταν γνωστές και στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά και στην αχανή κινεζική αυτοκρατορία.
“Η Ελλάδα είναι το “παιδί για μαστίγωμα” για τους νταήδες της Τρόικα”
Τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης, προκειμένου να της χορηγηθεί οικονομική βοήθεια. Ακολούθησαν άλλα δύο Μνημόνια, το 2012 και το 2015.
Η χώρα, για να βγει από τη δυσχερή οικονομική θέση που είχε βρεθεί πολλά χρόνια νωρίτερα, αλλά έγινε αισθητή μόλις το 2009, χρειάζεται ακόμη και σήμερα να υπακούει σε κανονισμούς και επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπολοίπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Το 2011, η Αν Πέτιφορ δημοσίευσε ένα άρθρο στην εφημερίδα “Times” της Νέας Υόρκης με τον τίτλο “Η Ελλάδα είναι το “παιδί για μαστίγωμα” για τους νταήδες της Τρόικα”, μέσω του οποίου άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από την Τρόικα.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν λάθος να μπει στην Ευρωζώνη, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια νομισματική ένωση βρισκόταν σε κρίση.
“Το τρίπτυχο, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να παραδεχτούν ότι το προβληματικό τραπεζικό σύστημα και οι πρακτικές αποπληθωρισμού της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι οι ρίζες της οικονομικής κρίσης, προτιμά να βρει ένα βολικό παιδί για μαστίγωμα” έγραψε και πρόσθεσε πως “η Ευρωζώνη είναι μία νομισματική ένωση που σχεδιάστηκε κυρίως για την προώθηση, την προστασία και την επιδότηση των συμφερόντων των κερδοσκόπων στις αγορές ιδιωτικών τραπεζών-χρεών και κρατικών ομολόγων. Η ιδέα ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει σε βαθμό που την θεωρεί υπεύθυνη για την καταστροφή του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού ιστού είναι, ειλικρινά, παράλογη. Το χρέος της Ελλάδας είναι ένα σύμπτωμα της κρίσης, όχι η αιτία”.
Η αρθρογράφος στη συνέχεια γράφει ” σταματήστε να μαστιγώνετε την Ελλάδα” και κλείνει το κείμενο της με την άποψη ότι το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να ελευθερωθεί από τις “αλυσίδες της λιτότητας”.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Επιτρέπονται μέχρι 12 μαστιγώματα σε αγόρια κάτω των 18 ετών». Οι αγριότητες των Άγγλων, οι κατ΄ οίκον αποκλεισμοί και τα συρματοπλέγματα στα χωριά των Κυπρίων…
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr