Ποιοι είναι οι “Τόμυδες” που απολαμβάνουν την ηρεμία της θάλασσας κάτω από μια αναποδογυρισμένη βάρκα στη Θεσσαλονίκη; Και όμως, στην περιοχή μαίνονταν οι φονικές μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ποιοι είναι οι “Τόμυδες” που απολαμβάνουν την ηρεμία της θάλασσας κάτω από μια αναποδογυρισμένη βάρκα στη Θεσσαλονίκη; Και όμως, στην περιοχή μαίνονταν οι φονικές μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
“Tommy” ήταν η τυπική ονομασία με την οποία αποκαλούνταν οι Βρετανοί στρατιώτες από το 1815 και φυσικά και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σκηνικό της φωτογραφίας που ελήφθη σε μία από της παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσσαλονίκης αποπνέει μια χαλαρότητα και έρχεται σε σύγκρουση με το αιματηρό περιβάλλον της εποχής, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη ο αποκαλούμενος Μεγάλος Πόλεμος.

Παρόλα αυτά, ένας “Tommy” βρίσκει την ευκαιρία να απολαύσει την ηρεμία της αμμουδιάς κάτω από μια αναποδογυρισμένη βάρκα! Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στη λεζάντα, το “τσαρδάκι-βάρκα” ήταν semi-detached! Δηλαδή είχε και συγκάτοικο.

Τον Οκτώβριο του 1915 και ενώ στην Ευρώπη μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, βρετανικές δυνάμεις έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με τη σύμφωνη γνώμη του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Σχηματίστηκε το λεγόμενο “Μακεδονικό Μέτωπο”, δηλαδή οι δυνάμεις της Αντάντ που έσπευσαν στην περιοχή για να βοήθησουν τη συμμαχική Σερβία να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των Βουλγάρων, οι οποίοι ήταν με το μέρος της Γερμανίας και των Κεντρικών Δυνάμεων.

Δυστυχώς, οι Βρετανοί έφτασαν πολύ αργά. Η Σερβία είχε ήδη καταληφθεί από τους Βούλγαρους.

Όμως, παρέμειναν στην περιοχή σε περίπτωση που προέκυπτε μελλοντική ανάγκη. Τότε ελήφθη η φωτογραφία.

tomy

Περιοχή Σταυρός, 1916

Το καλοκαίρι του 1916 εμφανίστηκε η ανάγκη, όταν οι Βούλγαροι προσπάθησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα, αλλά τους απώθησαν οι Βρετανοί με άλλους συμμάχους.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1918 ξεκίνησε η αιματηρή μάχη της Δοϊράνης όπου χάθηκαν 7 χιλιάδες Βρετανοί και Έλληνες στρατιώτες.

Ορισμένες βρετανικές μεραρχίες έμειναν στην περιοχή έως και το 1921.

Τη φωτογραφία εντόπισε και δημοσίευσε η Ντίμη Τζιβοπούλου στην όμορφη ομάδα Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η απελευθέρωση της Ξάνθης από τους Βούλγαρους έγινε χωρίς μάχη. Οι Οθωμανοί υποδέχτηκαν τον στρατό μαζί με τους Έλληνες. Τι έγραφε το ιστορικό τηλεγράφημα του Γάλλου στρατηγού προς τον αρχιστράτηγο Παρασκευόπουλο 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr