Πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο και έπεσε νεκρός από φωτοβολίδα που του καρφώθηκε στον λαιμό. Πού κατέληξε η δικαστική έρευνα για τον θάνατο του άτυχου καθηγητή Χαράλαμπου Μπλιώνα (βίντεο)

Πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο και έπεσε νεκρός από φωτοβολίδα που του καρφώθηκε στον λαιμό. Πού κατέληξε η δικαστική έρευνα για τον θάνατο του άτυχου καθηγητή Χαράλαμπου Μπλιώνα  (βίντεο)
26 Οκτωβρίου 1986. Ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας έφτασε ανυποψίαστος στον σταθμό των λεωφορείων της Λάρισας για να επιστρέψει στην Αθήνα. Είχε πάει να επισκεφθεί τους γονείς του στο Λουτρό Ελασσόνας,  λόγω τετραήμερης αργίας.

Κατά την άφιξη του στο σταθμό, δυο φίλοι τον έπεισαν να πάει να παρακολουθήσει τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΛ.

Χαράλαμπος Μπλιώνας. Ήταν η πρώτη φορά που πήγε στο γήπεδο.

Χαράλαμπος Μπλιώνας. Ήταν η πρώτη φορά που πήγε στο γήπεδο

Ο νεαρός, που μόλις είχε διοριστεί στη σχολή ΣΕΛΕΤΕ ως καθηγητής, δεν είχε πάει ποτέ στο γήπεδο. Θεώρησε λοιπόν ότι ήταν ένας καλός τρόπος να περάσει την ώρα του μέχρι να επιβιβαστεί στο λεωφορείο που θα τον μετέφερε στην Αθήνα. Μέσα στο Αλκαζάρ, το κλίμα ήταν τεταμένο ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων.

 «Ραντεβού με τον Θάνατο»

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα, εκτοξεύθηκαν από τις κερκίδες των οπαδών του ΠΑΟΚ, τρεις ναυτικές φωτοβολίδες.

Οι δυο δεν βρήκαν στόχο. Η τρίτη, εξοστρακίστηκε και καρφώθηκε στην καρωτίδα του Μπλιώνα. Επικράτησε πανικός.

Η φωτοβολίδα καιγόταν στο λαιμό του, ενώ του είχε κόψει ακαριαία την καρωτίδα που αιμορραγούσε ασταμάτητα.

Ο κόσμος σκέπασε το σώμα του άτυχου άντρα με παλτό και μπουφάν για να σβήσουν τη φωτιά που είχαν πάρει τα ρούχα του.

Το δραματικό φιλμ που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Το δραματικό φιλμ που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

«Θα σωζόταν…»

Ανάμεσα στους φιλάθλους της ΑΕΛ ήταν και δυο γιατροί που έσπευσαν να βοηθήσουν. Ο ένας, πατούσε με το χέρι του την καρωτίδα για να περιορίσει την αιμορραγία και ο άλλος προσπαθούσε να καλέσει το ΕΚΑΒ ή να βρει τον γιατρό του γηπέδου. Όλοι έκαναν λόγο για εγκληματική αμέλεια, αφού γιατρός και ασθενοφόρο δεν ήταν διαθέσιμα την κρίσιμη στιγμή.

Ο παιδίατρος που βοήθησε τον Χαράλαμπο Μπλιώνα έκανε λόγο για την έλλειψη γιατρού από τον αγωνιστικό χώρο, που στοίχισε μοιραία τη ζωή του νεαρού

Ο παιδίατρος που βοήθησε τον Χαράλαμπο Μπλιώνα έκανε λόγο για έλλειψη οργανωμένου κέντρου βοήθειας στο γήπεδο (απόκομμα από την εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ” στις 27/10/1986)

Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας, πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού. Στο νοσοκομείο απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Την ίδια στιγμή, με άλλο αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Λάρισας, άλλος φίλαθλος που έπαθε καρδιακή προσβολή, όταν αντίκρισε τον βαριά τραυματισμένο νέο. Το όνομα του δεν έγινε ποτέ γνωστό. Ωστόσο, ο άνθρωπος επέζησε.

Αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος του 29χρονου, από τα μεγάφωνα του γηπέδου, πολλοί από τους παρευρισκόμενους, αποχώρησαν παγωμένοι. Λίγα λεπτά αργότερα, ο αγώνας έγινε κανονικά. Στη μνήμη του Μπλιώνα, δεν έγινε η προκαθορισμένη διαφήμιση εταιριών που μεταδιδόταν από τα μεγάφωνα, ενώ οι παίκτες της Λάρισας του αφιέρωσαν τη νίκη τους επί του ΠΑΟΚ με 2-1.

Ο αδερφός του θύματος, πληροφορήθηκε το τραγικό συμβάν που είχε “χτυπήσει” την οικογένειά του, από ένα φορητό ραδιοφωνάκι, τη στιγμή που μάζευε βαμβάκια από το χωράφι στο οποίο εργαζόταν. Όταν έφτασε στο πατρικό του σπίτι, η μητέρα τους είχε ήδη ενημερωθεί από συγγενικό πρόσωπο. Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν τραγικές.

Όπως εξομολογήθηκε ο αδερφός του Μπλιώνα, δεν θα ξεχάσει ποτέ τη στιγμή που βρέθηκε στο νεκροτομείο, μπροστά στην σορό του Χαράλαμπου, ο οποίος ετοιμαζόταν σε λίγο καιρό να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη του.

Παρακολουθήστε τη συγκλονιστική αφήγηση της  μητέρας και του αδερφού του αδικοχαμένου μαθηματικού από τη Λάρισα

Θάνατος του Χαράλαμπου Μπλιώνα 26-10-1986 (Αθλητικοί φάκελοι ΕΤ1)

Μετά τον αγώνα, με την υπόδειξη της αστυνομίας εκκενώθηκε το γήπεδο, απομακρύνθηκαν οι Λαρισαίοι και προστατεύτηκαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία τους και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη. Οι πρόεδροι της ΠΑΕ Λάρισας και ΠΑΟΚ, κ. Καντώνιας και Χάρης Σαββίδης εξέφρασαν τη λύπη τους και ζήτησαν από την πολιτεία να πάρει αυστηρά μέτρα για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Τόνισαν ότι θα έπρεπε να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν. Την ίδια στάση κράτησαν και οι προπονητές των δυο ομάδων Γκμοχ και Λίμπρεχτς.

«23 συλλήψεις … ένας ένοχος»

Από την αστυνομική διεύθυνση Λάρισας, έγινε γνωστό ότι εκείνο το βράδυ πραγματοποιήθηκαν 23 συλλήψεις οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι 12 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ άλλοι 11 καταζητούνταν. Τελικά, οι έρευνες των αρχών οδήγησαν στον 19χρονο Βασίλη Θεοδωρίδη, που καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση. Η ποινή του μειώθηκε στα 3 χρόνια και τελικά αφέθηκε ελεύθερος στα 2,5 λόγω καλής διαγωγής.

"Ο Μπλιώνας ζει" αναγράφεται στο πανό που σήκωσαν οι οπαδοί της ΑΕΛ μέσα στο γήπεδο Αλκαζάρ στη Λάρισα

“Ο Μπλιώνας ζει” αναγράφεται στο πανό που σήκωσαν οι οπαδοί της ΑΕΛ μέσα στο γήπεδο Αλκαζάρ στη Λάρισα

Το 2016, συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τον τραγικό χαμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα.

Συμπτωματικά, στις 26/10/ 2016, η Λάρισα έπαιζε και πάλι με τον ΠΑΟΚ. Στο γήπεδο της Τούμπας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 29χρονου Λαρισαίου έπειτα από σχετικό αίτημα της ΠΑΕ ΑΕΛ με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να δίνει την συγκατάθεσή της και τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΟΚ να τηρεί με σεβασμό την επιθυμία της αντίπαλης ομάδας.

Το βίντεο – ντοκουμέντο μέσα από το γήπεδο τη στιγμή που ο Μπλιώνας έπεσε νεκρός από τη φωτοβολίδα, όπως μεταδόθηκε από την εκπομπή “Αθλητικές Εικόνες”

Θάνατος Χαράλαμπου Μπλιώνα (Μέρος 2ο)

rchiki

Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Η τραγωδία του Χίλσμπορο, 96 φίλαθλοι της Λίβερπουλ πέθαναν στον ημιτελικό του 1989 για το κύπελλο Αγγλίας. Οι παίκτες στο γήπεδο έπαιζαν μπάλα και οι φίλαθλοι πέθαιναν στην κερκίδα

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr