“Γιὰ νὰ γνωρίσω τοὺς θεούς σου ἄνοιξα μόνος μου τὸ δρόμο” έγραψε ο Άγγελος Σικελιανός, περιγράφοντας την ομορφιά του Ολύμπου.
Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με παγκόσμια ακτινοβολία, καθώς στην κορυφή του σε υψόμετρο 2.917 μέτρων κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί, σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Για την προστασία της περιοχής, ανακηρύχθηκε το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.
Είναι ένα συμπαγές, σχετικά μικρό σε έκταση (600 τετραγωνικά χιλιόμετρα) αλλά πολύκορφο και βραχώδες βουνό με σχεδόν κυκλικό σχήμα. Συνολικά έχει πάνω από 50 κορυφές.
Στο αριστερό σκέλος βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, ο Μύτικας , ενώ στο δεξιό, το Στεφάνι, που θεωρείται η πιο εντυπωσιακή και απόκρημνη κορυφή του Ολύμπου. Οι 12 θεοί κατοικούν στα φαράγγια όπου βρίσκονται και τα παλάτια τους. Το Πάνθεον (ο Μύτικας), είναι το σημείο συνάντησής τους, θέατρο των θυελλωδών συζητήσεών τους. Ο θρόνος του Δία (Στεφάνι), φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών. Από κει εξαπολύει τους κεραυνούς του δείχνοντας έτσι την «Θεϊκήν του μήνιν».
Ας ταξιδέψουμε στις κορυφές:
Στεφάνι, ο “θρόνος του Δία”
Εκεί που ο Δίας “έφτιαξε το θρόνο του” σύμφωνα με την μυθολογία βρίσκεται μια από τις ψηλότερες κορυφές του, το Στεφάνι με υψόμετρο 2.909 μέτρα.
Πολλοί ορειβάτες έχουν αναφέρει ότι κάθε πρωί με την ανατολή του ηλίου, οι σκιές που δημιουργούνται στην κόψη του βουνού, απεικονίζουν το πρόσωπο του Δία. Η αεροφωτογραφία δείχνει αυτήν ακριβώς την οπτική στον βραχώδη σχηματισμό.
Μύτικας
O Μύτικας ή αλλιώς και Πάνθεον, είναι η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδος, δεύτερη υψηλότερη των Βαλκανίων, μετά τη Μουσαλά στην Βουλγαρία. Το ύψος του φτάνει τα 2.917 μέτρα.
Είναι καμπύλη κορυφή και μαζί με το Στεφάνι, την τρίτη ψηλότερη κορυφή, σχηματίζουν τις δύο πλευρές ενός τριγώνου. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με το μάτι οι δυο κορυφές.
Προφήτης Ηλίας
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ο Όσιος Διονύσιος κατά τον 16ο αιώνα περιπλανήθηκε στον Όλυμπο, για να βρει το κατάλληλο μέρος να ιδρύσει το μοναστήρι του. Θεωρείται ο πρώτος εξερευνητής του Ολύμπου και αυτός που τελικά έχτισε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, στην κορυφή. Στη θέση αυτή λέγεται ότι υπήρχε και ιερό του Απόλλωνα, αποδεικνύοντας ότι υπήρχε πρόσβαση στην περιοχή από την αρχαιότητα.
Ορισμένοι συγγραφείς αναφέρουν ότι πρώτος ο σουλτάνος Μεχμέτ Δ’ περίπου το 1669 ανέβηκε στο σημείο με πολλούς υποτακτικούς του για κυνήγι. Η κορυφή έχει υψόμετρο 2.803 μέτρα.
Σκολιό
Η κορυφή Σκολιό είναι η τρίτη ψηλότερη του Ολύμπου, με υψόμετρο 2.912 μέτρα. Κατά την παράδοση, το καλοκαίρι οι ασκητές που βρίσκονταν στην περιοχή έκαναν μαθήματα στα παιδιά των βοσκών, που ανέβαιναν με τα κοπάδια τους στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου.
Ίσως το όνομα της να προήλθε από τη λέξη σχολείο (σχολειό). Μια άλλη εκδοχή του ονόματος είναι να προήλθε από τη λέξη σκολιόν που θα πει στρεβλό.
Άγιος Αντώνιος
Βρίσκεται σχεδόν στη μέση του Ολύμπου. Με υψόμετρο 2.815 μέτρα. Το 1961, κατά τη διάρκεια εκσκαφών με σκοπό την τοποθέτηση του μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ, βρέθηκαν αρκετά χρυσά και χάλκινα νομίσματα, θραύσματα αγγείων, αντικείμενα λατρείας, λίθινες και μαρμάρινες πλάκες με επιγραφές που ανέφεραν “Στον Δία Ολύμπιο” και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα.
Οι αρχαίοι είχαν οπτική επαφή με την κορυφή του Μύτικα από το συγκεκριμένο σημείο, όπου τοποθετούσαν τα αφιερώματα τους προς τιμήν του Δωδεκάθεου.
Για το τέλος αφήσαμε μια φωτογραφία απείρου κάλλους. Πρόκειται για το οροπέδιο των Μουσών, στα 2.650 μέτρα. Η λήψη έγινε όταν ήλιος βγαίνει από τον Άθω στο Άγιο Όρος.
Παρακολουθήστε την εντυπωσιακή πτήση drone του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου, από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube, επάνω από το “βουνό των θεών”:
Πληροφορίες για το άρθρο αντλήθηκαν από την σελίδα mount olympus summits
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Πτήση πάνω από το «μπαλκόνι των θεών». Το μυθικό βουνό του Ολύμπου είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Βαλκανίων. Από εκεί «έριχνε» ο Δίας τους κεραυνούς (βίντεο drone) …
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr