Στην περιοχή αυτή 12 χρόνια μετά τη λήψη της φωτογραφίας, εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες και δημιούργησαν μια ζωντανή και δραστήρια συνοικία.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία εντοπίστηκε προς πώληση στη σελίδα ebay και στη λεζάντα της αναφέρει «Greece Athens mountain with snow 1911 UNUSED Paschas edition».
Η ίδια περιοχή εικονίζεται και στην επόμενη και πιο γενική φωτογραφία του 1910. Διακρίνονται οι στύλοι του Ναού του Ολυμπίου Διός, η συνοικία του Μετς και αριστερά ο λόφος του Αρδηττού με το Παναθηναϊκό Στάδιο. Στο βάθος στους πρόποδες του βουνού διακρίνεται μια περιφραγμένη έκταση με ένα λευκό κτίριο στο κέντρο. Μοιάζει με μοναστήρι και βοηθά στο να απαντηθεί ποια περιοχή εικονίζεται στην δημοπρατούμενη φωτογραφία.
Κοινό σημείο των δύο φωτογραφιών είναι το κτίσμα με την μεγάλη λευκή μάντρα. Διακρίνεται και στις δύο λήψεις. Στην προσπάθεια να τεκμηριωθεί η φωτογραφία οι φίλοι της ομάδας “Πάλαι ποτέ στο Βύρωνα” μεγένθυναν την αρχική εικόνα και παρατήρησαν ότι δίπλα από το κτίριο διακρίνεται ένας ναός με καμπαναριό στην είσοδό του.
Πρόκειται για τον πρώτο ναό -παρεκκλήσιο ρυθμού βασιλικής, αφιερωμένο στην Ανάληψη του Κυρίου, ο οποίος κατασκευάστηκε στην κορυφή του λόφου πριν ακόμη και από το 1891.
Από αυτή την παρατήρηση προκύπτει ότι και στις φωτογραφίες εικονίζεται το μοναστήρι της Αναλήψεως και πίσω δεξιά του, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.
Επομένως η περιοχή που οικοδομήθηκε μετά το 1923 είναι ο Βύρωνας και το βουνό ο Υμηττός με το δάσος του Καρέα.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Μιχάλη Τοπούζη που τεκμηρίωσε την φωτογραφία, τα μόνα γνωστά οικοδομήματα της περιοχή είναι το μετόχι της Αναλήψεως, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και η “μάντρα” του Σιαφάκα, κάτω δεξιά από την Ανάληψη. Η “μάντρα” ήταν ένα περιφραγμένο οικοδομικό τετράγωνο (τετράγωνο οδών Μεσολογγίου – 40 Εκκλησιών – Ανδρομέδας – Κορδελιού) που ανήκε στην οικογένεια Σιαφάκα και είχε μέσα διάφορα κτίσματα (σπίτι, στάνη, εκκλησία). Μια διώροφη κατοικία, που εβρίσκετο στην γωνία της μάντρας (Μεσολογγίου και Κορδελιού) υπάρχει και σήμερα.
Αρχικά η περιοχή ονομάστηκε προσφυγικός συνοικισμός Παγκρατίου (1923) και στις 16/4/1924 μετονομάστηκε σε Συνοικία Βύρωνος με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, του μεγάλου φιλέλληνα ποιητή που πέθανε στο Μεσολόγγι το 1824.
Πληροφορίες από “Πάλαι ποτέ στο Βύρωνα”
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η διαμάχη για την ιδιοκτησία του μνημείου του Λυσικράτη στην Πλάκα. Πώς σώθηκε από τα χέρια του Έλγιν. Τι σχέση έχει με την πρώτη καλλιέργεια ντομάτας στην Αθήνα
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ